Fotboll, Allsvenskan, Falkenberg - Mjällby

En statistisk titt på kvalmotståndet

Mjällby AIF alltså. Ifjol var det Assyriska, i år är det Mjällby. Blekingelaget blir det andra kvalmotståndet på två år, och även det andra på tio år, det är alltså ovanliga övningar vi håller på med just nu, det här kvalspelandet. Så en titt på detta Mjällby är väl på sin plats?

Som säkert alla vet så låg Mjällby i Allsvenskan så sent som förra säsongen. Man åkte där och då ur den högsta serien, efter ett avgörande i den 30:e och sista omgången. Jag minns inte vad den allmänna expertisen och annat folk trodde inför säsongen, men jag minns att jag åtminstone var lite förvånad att de faktiskt åkte ur, då det kändes som att det fanns ett par lag som Mjällby med det laget de hade skulle kunnat hålla sig framför. Men ur åkte dem, och den smällen tog så hårt som det gjort så många andra lag det senaste decenniet och mer. Öster gånger två, Assyriska, Trelleborg är lagen som dyker upp i huvudet som rasade rätt ner genom Superettan efter uttåg ur Allsvenskan. GAIS var på vippen att göra detsamma, och så vidare. Det är alltså inget unikt, det som hänt Mjällby i år, men det är ändock förvånande.

Det enklaste sättet att förhålla sig till ett lag man sällan ser spela är hur laget ser ut på pappret, och där i ligger den där förvåningen att det gått som det gått. Man kan helt enkelt tycka att de borde gjort något betydligt bättre än vad de faktiskt gjort. Men när raset väl börjat är det svårt att stoppa, av många anledningar.

Jag får väl klargöra att jag knappt sett en enda match med Mjällby i år, så denna titt på Blekingelaget är enbart baserad på vad man kan utläsa från siffror. Och man ska inte underskatta de siffrorna som står i pränt efter en säsong. Det kan ofta förklara saker och ting. Kollar man på skytteligatoppen i Superettan får man göra en lång resa nedåt för att hitta första Mjällbyspelare till exempel. Det liknar ÖIS, årgång 2014, fast i ännu högre grad. Bästa Mjällbymålskytt under säsongen står på tre gjorda mål. Ställer man sedan det vid sidan av att hela laget gjort 23 mål på 30 matcher känns det inte svårt att slå fast att målskyttet varit ett av de stora anledningarna till att det gått som det gjort. Bara Frej har gjort färre mål i Superettan, ett färre. 43 insläppta mål är självklart inte godkänt det heller, men det är å andra sidan den lägsta siffran av bottenkonkurrenterna.

Mjällby, med ett publiksnitt på 1832 åskådare (att jämföra med ÖIS 2007 st.), har ju spelare offensivt, och defensivt för den delen, som är välbekanta. Framåt finns exempelvis tidigare Malmö-spelaren Benjamin Fadi, mittfältaren och förre Italien-proffset David Löfquist (som är den som spelat flest matcher i Mjällby under säsongen). Där finns även långtidsskadade Marcus Ekenberg, som var tillbaka på bänken mot Brommapojkarna senast, där finns tidigare landslagsspelaren Christian Wilhelmsson, som är lite ut och in i klubben och laget, och som just nu är tillgänglig. Men det är inte slut än, där finns även Teteh Bangura, otroligt nog. För fyra år sedan gjorde en 22-årig Bangura 15 mål på 17 matcher i Allsvenskan för AIK. Men. Han har inte ens gjort så många mål sammanlagt de senaste säsongerna. Ändå är det anmärkningsvärt att han i mitten av säsongen skrev på för Superettan-laget, tillika bottenlaget, Mjällby. Han har startat tre matcher sedan dess, och hoppat in i lika många och stänkt dit två baljor. Det finns definitivt spelare att se upp med trots den dystra offensiva statistiken. För att nämna någon bakåt också så är det ju lätt att gå till Mattias Asper. Still going strong. Asper har spelat 24 av säsongens 30 matcher och släppt in 30 mål på dessa, 41 år gammal.

Ganska jämnbra resultat hemma och borta går det att se att Mjällby fått till under säsongen. På hemmaplan har man vunnit fem matcher, spelat två oavgjorda och förlorat åtta matcher. På bortaplan har man vunnit tre, spelat fyra oavgjorda och förlorat åtta. Så sjutton poäng på hemmaplan och 13 på bortaplan. Inget anmärkningsvärt alls att utläsa från det egentligen.

Så vad är det vi möter? Då jag inte sett något direkt, så är jag inte rätt person att svara på det, men ska man lita på andra folks omdömen så är det först och främst ett ganska tungt lag vi ställs mot. Ett riktigt Superettan-lag om ni så vill. Tunga att möta, men där skickligheten och grundspelet kanske tryter emellanåt. Men där finns ju också i grunden skicklighet, individuellt, så det räcker och blir över. Men slå ihop rapporter om tungt lag att möta med ett kval med allt vad det innebär, så kan man nog slå fast att ÖIS kommer utöver sin offensiva lirarlust även behöva ta fram sitt bästa brunkarhumör. För det kan komma att behövas.

Övrigt

Det var en snabb titt på vilka det är vi ställs mot. På onsdag är det sista träningen innan kvalet, det är många som planerar att ta sig dit och stötta laget inför torsdagen, och det tycker jag alla med möjlighet skall göra, för att stärka spelarna en sista gång. Efter träningen där kommer också en text om kvalet i stort att komma, inte bara en text om motståndarna alltså.

Glöm inte att årskorten inte gäller på torsdag, och köp biljett i tid. Köp biljett både till torsdagen och till buss på söndag. För vi ska utklassa Mjällby på läktarna både hemma och borta, det finns inget annat alternativ. Så för er som inte sjunger varje match i vanliga fall, gör det nu. Visa att vi hör hemma högre upp än där vi är. Visa att vi är ÖIS.


'En statistisk titt på kvalmotståndet' have 10 comments

  1. 2 november, 2015 @ 19:34 Anonym

    Bra om vi kan hålla tätt hemma i första matchen när mål på bortaplan värderas högt. Inget konstgräs så det blir två ”tunga” matcher. Ser det som 50/50 att gå upp men det är vår tur nu!!!

    Svara

  2. 2 november, 2015 @ 22:46 Gustav Segenbaden

    Besegrar vi inte Superettans bottenlag Mjällby AIF har vi ändå inte uppe i Superettan att göra utan får njuta av nya derbyn mot Utskiten nästa säsong istället, bara att kämpa på liksom

    Svara

  3. 3 november, 2015 @ 08:48 Kalle

    Känns så här på förhand väldigt svårt att slå ut Mjällby i två kvalmatcher :-(

    Svara

  4. 3 november, 2015 @ 10:19 Martin B

    Jag tror på allvar att vi dönar dit Mjällby med 3-1 hemma, därefter fixar vi 1-1 på bortaplan. I år är det ÖIS tur, det var nära förra året trots usel form när vi gick in i kvalet. Vi spelade jämnt med Assyriska över två matcher, ett lag som i år varit stabila i mitten av S1.

    Svara

  5. 3 november, 2015 @ 19:46 Håkan Andersson

    Håller med Martin B att denna gång är det ÖIS tur att ta sig till SUPERETTAN! Jag tycker det var klokt att avsluta serien med ett sk B lag och köra hårt med de toppade spelarna som vi har just nu. Vårt ÖIS är i ett mycket gott slag och jag tror att vi kommer att köra över Mjällby! En lite fråga spelar vår Danny E för MAIF?? Annars bra sammanfattning av Jonathan!!!!

    Svara

    • 3 november, 2015 @ 21:33 Jonathan Larsson

      ”Vår” Danny E är verkligen inte ”vår” Danny E längre då han spelar för GAIS. Med allt vad det innebär.

      Tack för beröm, för övrigt.

  6. 3 november, 2015 @ 20:12 Inte en chans

    Inte en chans att vi slår Mjällby. ÖIS styrka är att spela bra mot dåliga lag. Mot bra lag, har vi ännu kvar att lära. Gissar på förlust med typ 0-3, 0-4. Mjällby är klassen bättre. Mot ettan igen!

    Svara

    • 3 november, 2015 @ 23:18 Martin B

      Det har ju varit just tvärt om! Lag med parkerade bussar har ÖIS haft svårt för i två säsonger. Jag säger Österx2 och Trelleborg hemma, där har vi vunnit. Oddevold borta också denna höst. Ganska tveksam analys tycker jag!

  7. 3 november, 2015 @ 21:22 Bengt

    Håller med Gustav ovan.
    Slår vi inte Mjällby har vi inget i Superettan att göra men det gör vi.
    Äntligen har laget presterat på hösten och jag tror det räcker även i kvalet.
    Det är vår tur nu.
    Vinst hemma och inget insläppt mål kan räcka långt.

    Svara

  8. 4 november, 2015 @ 11:25 Greger

    Men nu skulle vi verkligen behövt Fredrik Andersson (såld till. MFF) en bra målvakt kan avgöra många matcher :-(

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se