iösaf

Trupputvärdering: Försvarare

Trupputvärderingen fortsätter. Turen har kommit till de sex försvararna i laget. Precis som i målvaktsdelen så är det Felix, Jesper och Jonathan som är de som säger sitt om hur situationen ser ut. Det skall sägas att alla tre har inte sett alla matcher, men vi tycker själva att vi täcker upp en tillräckligt stor del av årets matcher för att åtminstone ha åsikter som är värda att lyssna på. Det är det dessutom sannerligen inte alla som har, åsikter värda att lyssna på, alltså. Upplägget är också det precis som i den första delen, en åsiktsdel om hur säsongen 2015 har varit, en om vad spelaren i fråga har att göra eller inte göra i en trupp nästkommande år, och slutligen en sammanfattande del om hur lagdelen ser komponerad ut, och hur den bör komponeras inför nästa säsong. Let’s go.

Försvarare

Robin Ingvarsson
Kontrakt: Utgående

Ingvarssons 2015
Ett sorgligt kapitel i en annars rätt trevlig trupputvärdering. Från att bli utsedd till hela lagets bästa spelare 2014 till att knappt få spela någonting under 2015. Det är verkligen trist att det blivit som det blivit med Ingvarsson. En skada på försäsongen och en Björn Anklev har gjort att Robin fått se sig förbipasserad utan att i matchsituationer kunnat få visa upp sig nämnvärt. Truppen borde kanske egentligen ha komponerats på ett annat sätt, för att ha en så bra spelare utanför startelvan en hel säsong är faktiskt slöseri med talanag.

2016?
Det annonserades under gårdagen att Robin lämnar ÖIS efter två säsonger i det rödblåa stället för att återvända till klubben han värvades ifrån, BK Forward.

Björn Anklev
Kontrakt: Över säsongen 2016

Anklevs 2015
Det var svårt att förutspå när värvningen av Björn offentliggjordes vart på planen det var tanken att han skulle spela. I den tidigare ÖIS-sejouren var det lite allt möjligt som gällde, ytterback, yttermitt, anfallare och i Häcken var det mestadels yttermittfältare/ytterforward som var Björns jaktmarker. I ÖIS 2015 blev det dock högerback som gällde för hela slanten. Det märks och det märks inte att Björn blivit äldre sedan den senaste sejouren i ÖIS. Stundtals så tycker man att han gör precis det han alltid gjort och är bra på, rycker ifrån spelare, gör perfekta brytningar och sprider energi runt omkring sig. Men så har han ju sina svaga sidor också. Passningsspelet är inte tillräckligt bra, och positionsspelet tryter emellanåt, vilket han då tvunget måste rädda upp med sin snabbhet. Felix och Jesper skulle vilja se Björn längre upp i banan om ersättare på högerbackspositionen hittas, i ett 4-4-2 som yttermittfältare eller som i Häcken, som någon slags ytterforward i ett 4-3-3. Jonathan är inte lika övertygad om det, då hans negativa sidor inte bara blottas som ytterback, utan som yttermitt så märks hans svaga passnings- och inläggsspel än mer tydligt. Men genombrottskraften däremot kan verkligen komma till användning högre upp i banan.

2016?
Björn har kontrakt och kommer att stanna, och lär vara ordinarie även i Superettan. Han bör kanske också vara det, för vi vet ju att han är ungefär lika bra vilken division han än spelar i. Han var inte mer dominant i ÖIS i Division 1 än vad han var i Allsvenskan med Häcken. Björn håller nog ett år till.

Fredrik Björck
Kontrakt: Utgående

Björcks 2015
Ett av flera rutinerade nyförvärv inför säsongen. Har varit helt ordinarie hela året, och gjort det okej. Det som förväntats av honom har i stora delar levererats. Mestadels så ser Fredrik stabil ut, med sin stora kropp så fångar han in det mesta som kommer mot honom, vare sig det är spelare eller boll. Hans bollbehandling kanske inte imponerar, men han behandlar boll på ett mer förtroendeingivande sätt än vad exempelvis David Leinar gjorde. Tyvärr måste även mängden misstag som Björck stått för under året kommenteras, då dem varit lite för många. Visade dock i kvalet precis det han skulle visa i kvalet. Trygghet, rutin och självsäkerhet. En nyckelspelare i de så viktiga avslutande två matcherna.

2016?
Björck förhandlar om nytt kontrakt i detta nu, och det lär bli så att han drar på sig en ÖIS-tröja även i Superettan 2016. Jonathan är dock osäker på om han skall vara en ordinarie spelare. Det kommer att komma in minst en mittback i truppen till nästa år, och kanske bör man försöka hitta en som i allra minsta fall konkurrerar rejält med Björck, och kanske till och med en som man vill satsa på före honom. Björck blir inte yngre, och imponerade inte så stort att han skall ha en helt och hållet given plats i startelvan en division upp i Jonathans ögon. Felix och Jesper påpekar att Björcks starka sidor kan komma att synas ännu tydligare en serie upp, där lagen blir aningen mer spelförande och anfallarna lite starkare och tuffare. Och är det något vi vet att Björck är bra på, så är det att ta hand om tuffa spelare och styra och ställa i ett lägre sittande försvar.

Hannes Sahlin
Kontrakt: Över säsongen 2016

Sahlins 2015
Försvaret var inte ÖIS bästa lagdel 2015, men Hannes Sahlin kan ha varit försvarets bästa spelare 2015. Hannes gör i mångt och mycket en väldigt fin säsong. Han har till synes tränat bort valpigheten som ibland lyst igenom tidigare. Han överglänser sin rutinerade mittbackskollega, och är stabil rakt igenom. Hannes med sin utstrålning, sin snabbhet, sin rörlighet, sitt spelsinne och sin brytningsförmåga bör vara den som kanske plitas ner i laguppställningen först av alla försvarare.

2016?
Kvalhjälte, trotjänare, ultra. Det är klart som fan att Hannes skall stanna. Bör ses som ordinarie i Superettan. Han har varit det förut, och klarat av det, och verkar fortfarande vara en spelare som blir bättre för varje år som går. Och ses Björck som ordinarie även nästa år så har vi ju sett att Hannes och Björck kompletterar varandra utmärkt.

Adam Rosén
Kontrakt: Utgående

Roséns 2015
Ett tungt år för Adam Rosén. Efter att ha varit ordinarie i samma division 2014, så fick han se en anländande Fredrik Björck direkt ta hans plats när försäsongen drog igång. Så det finns inte så mycket att säga om Adams säsong egentligen, då han spenderade sin 2015-säsong i U21-laget mestadels.

2016?
Vi kommer få tacka Adam för hans år i ÖIS, då han har ett utgående kontrakt, och enligt Karl Corneliusson så är det klart att han lämnar klubben. Vi på Sambadefensiv tycker dock om den store och starke mittbacken, en sympatisk spelare som ständigt visar hjärta, men att vägarna nu skiljs ÖIS och Adam åt är nog helt rätt. Superettan och ÖIS ambitioner där känns som ett snäpp för högt för honom.

Hampus Bohman
Kontrakt: Över säsongen 2016

Bohmans 2015
Är detta den mest svårbedömda spelaren i hela laget? Kan vara. Hur bra var han 2015? Hur bra ÄR han? Han har stundtals varit bra och han har stundtals varit sådär. Han är inte på samma nivå som flyktade Jacob Ericsson, det är åtminstone en sak vi kan konstatera. Vi kan nog även konstatera att han i alla fall varit godkänd under 2015. Har i grunden en fin vänsterfot, men väger också lite lätt i närkamper och har fått räddas upp av Hannes Sahlin ett antal gånger under säsongen.

2016?
Fullt duglig spelare i Division 1, frågan är om han håller högre upp i seriesystemet. Har kontrakt över 2016 och vi ser gärna en fortsättning för Hampus i ÖIS-tröjan, men vi ser också gärna en hårdare konkurrens på vänsterbackspositionen.

 

Försvarspositionerna

Under kontrakt: Hampus Bohman, Björn Anklev och Hannes Sahlin

Jonathan konstaterar först och främst att i ett fotbollslag och i en trupp så skall det bland annat finnas två högerbackar, fyra mittbackar och två vänsterbackar. Det är en fast åsikt, att man skall ha någon slags back-up på varje position utan att behöva stuva om en massa i laget. Ifjol fanns det alltså två högerbackar, tre mittbackar och en vänsterback. Räknefel på två ställen. Det måste det bli ändring på, framförallt då nivån höjs ett hack och då det spelas fler matcher. Anklev, Björck, Hannes och Bohman lär stanna. Då behövs det förstärkas, rejält. En högerback, två mittbackar och en vänsterback bör komma in säger Jonathan, antingen utifrån eller inifrån, som vill se en mittback som går rätt in i startelvan bredvid Hannes och ytterbackar som åtminstone utmanar de nuvarande.

Felix syn på försvarspositionerna är att en mittback till skall in, samt ett billigt kompetent vänsterbacksalternativ. Sedan skulle Felix vilja se Jakob Lindström skolas tillbaka till en högerbacksposition. En position Jakob spelat på i juniorlag och även blivit uttagen till landslagsläger som. Jonathan tycker också att det är en väldigt intressant idé då Jakobs starka egenskaper skulle synas även som ytterback, medan de mer negativa egenskaperna Jakob har inte skulle blottas riktigt på samma sätt på en kant.


'Trupputvärdering: Försvarare' have 14 comments

 1. 24 november, 2015 @ 10:48 bo carlsson

  Hampus ifrågasätts hårt här. 13 ass under säsongen på fel position. Rätt ok kan jag tycka.
  Pröva honom som cm i ett 4-3-3 så kommer ni få se på kvalitén.

  Svara

  • 24 november, 2015 @ 14:57 Mackan

   Instämmer med Bosse!

 2. 24 november, 2015 @ 14:49 Hocus Focus

  Eftersom en ny mittback lär komma in (Nyström ?) så skulle ju Hannes kunna flyttas ut till vänster igen.
  Inget större fel på Bohman, (bra fot på fasta bl.a.) men lite valpig kanske och positionspelet har varit blandat.

  Svara

  • 24 november, 2015 @ 22:48 LAH

   EXAKT min tanke!

   Ngn som har koll på Häcken? Håller ”Marek” i SE? http://blogg.gp.se/sillyseason/2015/11/24/frolund-har-gjort-sitt-i-hacken/
   Jacob Erikssons speltid i Gefle under hösten har blivit mindre och mindre…. Hmmm
   Synd att Ervik gick till Göteborgs AIS. En personlig favorit annars….

  • 26 november, 2015 @ 23:48 Elfström

   Marek skulle definitivt hålla bra superettaklass, men frågan är om ytterbackspositionen verkligen skall vara prioriterad?

 3. 24 november, 2015 @ 22:08 Pirlo

  Vem / vilka scoutar för Öis?? Det verkar inte finnas något vidare öga för potential!

  Svara

  • 25 november, 2015 @ 07:45 Jakobilandslagetom3år

   Hmm… Du är missnöjd med scoutingen? Och utvecklingen och potentialen i sådana nyförvärv som Östling, Seb och Atashkadeh? Smärre succéer allihop om du frågar mig.

  • 26 november, 2015 @ 07:25 Stig

   Den mannen slängde ÖIS ut. Nu scoutar han för Utkiken istället

  • 26 november, 2015 @ 08:55 Oskar Ängermark

   Tack och lov för det, Stig.

  • 26 november, 2015 @ 16:06 Oscar

   Det är ju Kent Carlssons lagbygge som nu tog klivet upp i Superettan

  • 27 november, 2015 @ 10:16 Harry

   Kent Karlsson var inte bra för Öis men nu är han borta, han höll även i ungdomsversamheten men när det kom till kritan så ville han inte veta av detta, han är en del av att det gick rätt ner i det svarat hålet för ungdomsakademin.

 4. 25 november, 2015 @ 12:19 Jacko

  Tycker inte vi behöver värva någon ny vänsterback. Känner mig lugn med Bohman och Sahlin där.

  Däremot behöver vi ersätta Rosén och Ingvarsson. På önskelistan står en renodlad mittback som är given i startelvan samt en kombinerad mittback/högerback som kan rycka in vid skador och avstängningar. Något ungt och billigt kanske? Därefter känner jag mig lugn. Förutsatt att Björck förlänger.

  Vi skall inte glömma att både Klingberg och Lindström kan rycka in i försvaret vid krisläge.

  Svara

 5. 27 november, 2015 @ 07:42 Mongo

  In mer Marek!

  Svara

 6. 16 december, 2015 @ 15:28 Top 10

  Simon Johansson tycks inte intresserad av en flytt till ÖIS, stannar hellre i Västerås
  Jonathan Azulay tycks inte inte ÖIS vara intresserade av, han valde Degerfors
  Det är väl snart dags att åtminstone kunna landa ett nyförvärv?

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se