IMG_7089

Värvningarna är tecken i tiden

Imorgon är det julafton och idag presenterade ÖIS vinterns första tre nyförvärv. David Johansson, Joakim Hall och Rasmus Andernil Bozic är kanske inga namn som får årskortsföräljningen att skjuta i höjden. Men det är tre namn som visar att ÖIS 2016 menar allvar.

Styrelsen lever som den lär

ÖIS har varit i ständig ekonomisk kris de senaste åren. På årsmöte efter årsmöte har styrelseledamöter stått och bortförklarat sig för att sedan förklara att ekonomin ska skötas bättre kommande år. År efter år har löften brutits då spelartruppen lik förbannat blivit för dyr och året efter har bortförklaringarna varit i stort sett samma.

Dagens tre värvningar visar att den lever som den lär. Dan Cameras styrelse har sedan första stund varit tydliga med att svångremmen kommer dras åt och att det en ekonomi i balans är klubbens högsta prioritet. Då slösas inte heller några pengar i onödan.

ÖIS håller i pengarna, den här gången på allvar.

Spelarna

 

Om vi går igenom spelarna en för en ser det ut på följande vis:

 

Joakim Hall

Jocke HallFörra året klarade ÖIS sig med enbart en vänsterback i truppen. Kommande säsong kommer matcherna bli fler och hårdare och att gå in i en sådan säsong med enbart Hampus Bohman hade varit dumdristigt. Lösningen på detta problem är Joakim Hall. En lösning som förmodligen är ganska billig, det är dessutom en spelare som kan klubben.

Dessutom är Joakim en underskattad fotbollsspelare. Under sin förra sejour i sällskapet kännetecknades han av sin teknik och spelförståelse. Dessa egenskaper gör att han troligtvis inte kommer några större problem med att kastas in i matcher i högre tempo. Saker som är A och O för en spelare som inte får regelbunden speltid.

En gissning är dock att kampen mellan Bohman och Hall kan bli jämnare än många föreställer sig.

 

David Johansson

 

Få spelare är så givna i 2016:års startelva som Björn Anklev. Detta insåg Robin Ingvarsson och valde att styra kosan hem mot Örebro och BK Forward. Därmed satt ÖIS i samma sits på högerbacksplatsen som man tidigare gjort på andra sidan backlinjen. Att ÖIS inte skulle försöka värva en högerback för att konkurrera ut Anklev kändes ganska självklart. Alltså söktes en back up bakom Anklev.

Denna ersättare hittade man i Utsiktens David Johansson, en spelare som förra året startade 23 matcher i Superettan. Johansson beskrivs av såväl ÖIS som Utsikten som en spelare som kan användas på flera positioner även om han främst är högerback.

I förra veckans Radio ÖIS berättade Karl Corneliusson att ÖIS kravprofil för en ytterback innehåller bland annat attributen spelförståelse och snabbhet. Det lilla jag sett av David Johansson kan jag intyga att han har bra fart under fötterna. Att han använts på flera positioner tyder också på att han har viss spelförståelse.

 

Rasmus Andernil Bozic

 

Som jag tidigare påpekat hade jag gärna sett att ÖIS förstärkte innermittfältet med en rutinerad defensiv pjäs och flyttade ner Jakob Lindström till högerbacksplatsen där han är erkänt duktig. Nu ser inte ÖIS ut att gå på min linje utan förstärker istället innermittfältet med 19-årige Bozic från BK Häcken. Folk med koll på Häckens ungdomslag vittnar om att spelaren i fråga har fina fötter och är väldigt ambitiös i sitt defensiva arbete.

Som många redan påpekat är värvningen av Bozic kanske den som går att diskutera mest. Då truppen redan innehåller Berndtsson, Lindström, Östling, Klingberg och Olausson på centralt mittfält finns det självklart fog för att ifrågasätta värvningen. Två saker bör dock tas i beaktning i det här läget

1. Unga spelskickliga fotbollsspelare placeras allt som oftast centralt, de kan senare hamna på diverse platser.

2. Corneliusson nämnde i förra veckans Radio ÖIS att han såg både Niklas Klingberg och Jakob Lindström som spelare som går att använda som mittbackar.

Alltså är just innermittfältet generellt en plats där det kan vara mer lönsamt att fylla på med spelare än andra platser. Då dessa spelare oftast är mer mångsidiga än en anfallare exempelvis. Sedan ska vi inte heller utesluta att det kan komma att bytas spelsystem till ett som innefattar fler centrala mittfältare.

 

Foto: Carl Sandin, Bildbyrån.

Foto: Carl Sandin, Bildbyrån.

 

Sammanfattning

 

Ingen av spelarna som värvades idag kommer troligen gå rakt in i startelvan. Tyvärr verkar ÖIS ha gjort bedömningen att man inte lyckas hitta spelare i den egna akademin som håller tillräckligt bra nivå för att kunna dessa platser på bänken. Därför har man valt att värva spelare utifrån.

Samtliga spelare kommer från andra klubbar i Göteborg och det gör allt som oftast en affär billigare. Högerbacken Simon Johansson från Västerås var en spelare som ryktades till ÖIS tidigare under fönstret. Förmodligen var hans löneanspråk för höga och då valde ÖIS istället lösningen David Johansson.

Det man också måste komma ihåg är att ÖIS fotboll inom kort kommer bli en egen förening då klubben helt och hållet blir en alliansförening. Om ÖIS då inte har pengar i kassan när man blir en egen förening är 128 års fotbollshistoria över. Då bör varje ÖIS:are ställa sig frågan om någon större del av transferbudgeten bör läggas andravalet på respektive ytterbacksplats?


'Värvningarna är tecken i tiden' have 11 comments

  1. 23 december, 2015 @ 22:06 Hocus Focus

    Räknar nog med att lägga (all) krut på att försöka lösa Boo-Wiklander.
    I övrigt kanske truppen är mer eller mindre klar.
    Om nu inte nån metallshejk kan lösa Elmander till sommaren.

    Svara

    • 23 december, 2015 @ 23:12 Daffy

      Jag är beredd att offra nästan alla andra värvningar för att få in Boo-Wiklander. En rutinerad och högklassig mittback är värt så otroligt mycket när man gått upp en serie.

  2. 24 december, 2015 @ 00:44 Anonym

    Påtal om ingenting, är det bara jag som vill ha en ny inmarsch låt? med lite mer tryck i som t.ex blåvitt..

    Svara

    • 24 december, 2015 @ 00:54 B Linder

      Varför ändra ? Behöver vi apa efter ”de onda” ? Afzelius Sång till friheten är en bra symbol för de värden vi tror på i det vackraste av sällskap. God Jul och Gott Nytt År !

  3. 24 december, 2015 @ 13:09 Kalle H

    Bra B Linder. Varför ta bort en jättebra låt?

    Svara

  4. 24 december, 2015 @ 22:50 Rödblå gubbe

    Tack för en bra text Felix ! Håller med dig i allt du skriver, detta är vad klubben har råd med, punkt och slut. Kanske vi med storsponsorns hjälp kan komplettera med någon enstaka mera namnkunnig spelare. Men oavsett detta – visst är vi väl bättre rustade med de spelare vi har nu än när vi gick upp 2013? Inte ska vi behöva åka ut direkt. Som det ser ut i dag tippar jag på en placering någonstans mellan 9 och 12. Och – Afzelius håller allt ett tag till.

    Svara

  5. 25 december, 2015 @ 11:11 Byt inmarschlåt

    Jo det är rätt tänkt Anonym. Det är oerhört segt med en gammal Björn Afzelius-dänga. Visst, snubben var Öisare, men hallå det finns ju flera bra Öisare som spelar i band/är artister. Det kan ju förvisso tyckas lite underhållande att självaste ”överklasslaget” Örgryte har en låt gjord av en plakatkommunist som BA, jorå. Men vad jag tycker är viktigt är att allt håller ihop: lagets själ och hjärta med allt som syns utåt. Det finns också ett behov av att en gång för alla kasta ut det sista som minner om Ranängkatastrofen. Ett pånyttfött Öis med stark förankring i nuet ska förstås främst synas på kansliet och klubbkassan: men hur vi ser ut, luktar och känns utåt kommer också att vara avgörande för hur vi i framtiden uppfattas av möjliga nya blivande fans. Kasta ut de gamla relikerna till souvenirer (slipsnålar liksom…hallååååå) , designa om och gör rätt, öppna upp de gubbiga kanslilokalerns och ja, det är dags för ny inmarschlåt. Viktigast av allt: låt folk som förstår sig på sånt ta hand om biffen. Annars blir det Peter Simson-cover igen….brrrrr

    Svara

    • 25 december, 2015 @ 11:54 Oskar Ängermark

      Tumme upp.

    • 26 december, 2015 @ 23:01 Schtekarn

      Sean Banan eller Bruno K Öijer kan skriva en ny inmarschlåt…

  6. 27 december, 2015 @ 19:51 agne

    Varför ingen kritik mot M Lantz längre Kanske kommer för nu skriver Felix igen

    Svara

  7. 5 januari, 2016 @ 15:18 Anonym

    Någon som har några rykten?
    Adam Johansson vill lämna IFK Ja tack
    Sonny Karlsson lämnar syrianska. Nej Tack

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se