IMG_9286

Inför ÖIS-Åtvidabergs FF

Då var det dags igen. Påsken bjuder på en finfin inledning när tvåfaldiga SM-guldmedaljörerna Åtvidabergs FF kommer på besök till Gamla Ullevi på långfredagens och morgondagens eftermiddag. Efter 2-1 hemma mot Varberg kom en jobbig 3-0-förlust borta mot ett spelmässigt överlägset Brommapojkarna. ÖIS föll ur vagnen på segertåget redan vid det andra stoppet, men än har tåget inte lämnat perrongen, så chansen för att hoppa på det igen är stor och fin.

Åtvidaberg å sin sida har inlett ännu tyngre. Noll poäng, ett mål framåt och sex mål i baken. Så ser facit ut efter två omgångar för Östgötarna. Värnamo, som börjat serien på bästa möjliga sätt, tryckte dit ÅFF direkt i premiären och vann med 4-0. Sedan var det IK Frej som blev för svåra för våra kommande motståndare. Inhopparen Nsima Peter dunkade in två baljor och det är som sig bör fler än Åtvidabergs enda gjorda mål.

Åtvidaberg som efter fyra raka Allsvenska år inför förra säsongen åkte ur gör nu sin andra raka säsong i landets näst högsta serie, precis som ÖIS. En sjätteplats ifjol var varken väntat eller oväntat, de var med men ändå inte. Allsvenskan känns efter de två inledande omgångarna på årets säsong än mer avlägset, och truppen inför säsongen skvallrade inte direkt om att laget hade blivit tillräckligt mycket bättre för att de där 3 platserna upp till kvalplatsen skulle ätas upp. Bland de mer namnkunniga spelarförlusterna man gjort mellan 2016 och -17 finns exempelvis mittfältsgeneralen Ammar Ahmed, numera i Dalkurd, och skyttekungen Shkodran Maholli, som numera finns att hitta på Hisingen.

Visst, spelare har kommit in, och namn måste skapas någon gång också, men på pappret ser man snäppet svagare ut än ifjol, och som ni kommer få se så skulle det behövas att man var lite sämre för att en ÖIS-seger skulle kännas mer trolig. När vi ändå ramlade in på det, här kommer en liten titt på våra tidigare möten med ÅFF under 2000-talet. Efter det kommer lite annat. Så:

 

2007

Örgryte IS-Åtvidabergs FF 0-0

Superettan. Omgång 3. 28 april. Valhalla IP. 2 045 åskådare.

Åtvidabergs FF-Örgryte IS 3-0

Superettan. Omgång 19. 13 augusti. Kopparvallen. 2 266 åskådare.

Sjätte raka Superettan-året för ÅFF slutade med en sjätteplats i tabellen. Man lyckades nolla ÖIS i bägge matcherna lagen emellan och man hamnade dessutom före i tabellen. ÖIS var nya uppifrån, knappa fem år borta från Allsvensk toppstrid, och ÅFF det etablerade andradivisionslaget. Kristian Bergström gjorde, såklart, ett av målen och ÖIS fick vänta på en vinst mot laget man inte stött på på många år.

 

2008

Åtvidabergs FF-Örgryte IS-1-0

Superettan. Omgång 3. 24 april. Kopparvallen. 1 626 åskådare.

Örgryte IS-Åtvidabergs FF-2-2

Superettan. Omgång 19. 14 augusti. Valhalla IP. 2 272 åskådare.

 

2008? Bättre år för ÖIS än 2007. Samma sak för Åtvid. ÖIS-tåget gick mot Allsvenskan, ÅFF-ditot mot den där sjätteplatsen. En Åtvidaberg-seger och en oavgjord match, återigen. Det skulle till ett självmål tidigt i sensommarmötet för att nollan för ÖIS del mot Åtvidaberg skulle spräckas. Pavel Zavadil kunde senare göra ett till, men trots en 2-0-ledning på hemmaplan lyckades ÖIS inte sy ihop säcken. 2-1 innan paus blev sedan 2-2 i den 90:e minuten. Trots att man var bäst i serien fortsatte Åtvidaberg att vara en väldigt tuff motståndare.

 

2016

Örgryte IS-Åtvidabergs FF-3-3

Superettan. Omgång 15. 2 augusti. Gamla Ullevi. 1 939 åskådare.

Åtvidabergs FF-Örgryte IS-3-1

Superettan. Omgång 18. 8 augusti. Kopparvallen. 2 194 åskådare.

 

En oavgjord och en Åtvid-seger? Jovars, även ifjol blev så fallet. Vi kan därmed konstatera att ÖIS på sex möten med fredagens motståndare inte lyckats vinna en enda gång. Ifjol spelades dessa matcher med sex dagars mellanrum. Omgång 15-matchen blev uppskjuten och tätheten i kalendern gav upphov till täthet i målprotokollen. Tio mål på två matcher. 3-3 på hemmaplan där två drömmål från Åtvidabergs sida grusade ÖIS segerdrömmar ännu en gång. ÖIS hade sedan ledningen i paus i returmötet och förhoppningarna om en seger mot den omöjliga moståndaren fanns där. Smack, smack, smack sade det, och så var förhoppningarna borta, tre mål på en kvart och ÅFF avancerade mot sin slutliga…jadå, sjätteplats.

Så en omgång-3-match mellan lagen, precis som 2007 och 2008 skall alltså till. ÅFF har slutat sexa varje säsong vi varit i samma serie på 2000-talet. Vi har inte slagit samma lag sedan det förra millenniet. En oavgjord och en seger för ÅFF har varit go to-resultaten. Mönstrena är många och tydliga, men 2017 kanske är året att frångå dem.

 

ÖIS-Startelva

En titt på hur startelvan kommer eller bör se ut under morgondagen är kanske på sin plats. Omgång ett och två bjöd på två helt olika matcher från ÖIS sida, dels på grund av motståndet och dels på grund av lagets egna insats. Startelvan däremot var relativt intakt matcherna emellan. Sjukdom på Danny Ervik gjorde att David Johansson fick chansen mot Brommapojkarna, annars var det tio spelare som också var med i hemmapremiären från start.

Målvakt Stojan Lukic är det inte mycket att snacka om. Såvida han inte bryter ett ben under säsongen är det honom vi kommer få se mellan stolparna. Oavsett hur många frisparkar från inläggsposition han släpper in.

Känner man Marcus Lantz rätt kommer Fredrik Björck och Johan Hammar starta morgondagens match, och jag ser inget egentligt fel med det. Sen att jag alltid vill att Hannes Sahlin skall spela behöver jag väl knappt nämna, även ifall jag nu ändå gjorde det. Ha! Jacob Ericsson är härlig att se i den rödblå dressen igen, och på högerbackspositionen ser jag gärna att man fortsätter med BP-spåret.

Emil Skogh, som det funnits så mycket att gilla med hittills fick alltså operera blindtarmen här om dagen och blir nu borta i en till en och en halv månad. Väldigt tungt, då han redan i min bok visat upp vad han kommer bidra med i ett ÖIS-lag. Genombrottskraft, beslutsamhet och ett sylvass vänsterfot. Det är sannerligen egenskaper värda att uppmuntra. Nu blir det med all sannolikhet Daniel Sliper som får ersätta Skogh, och nu får han verkligen sin chans att visa varför det är han, trots allt, som skall ha den där platsen. Östling och Carlsén på innermittfältet? Alternativen är inte tillräckligt bra för att det på allvar skall diskuteras en ändring på det här och nu, och insatserna har varit godkända, så vidare får de köra. Daniel Paulson har sin plats och skall ha sin plats.

Atashkadeh och Elmander. Här och nu obefintliga alternativ. Samarbetet skall förhoppningsvis fortsätta frodas.

Så. 17.00 imorgon på Gamla Ullevi. Låt oss fortsätta försöka bära fram ÖIS till en framstående placering. Och för er som har tid över tidigare under dagen så finns det biljetter kvar till den enda biovisningen för filmen om ÖIS-supporterskap vid namn ”Vi älskar samma lag ihop”. Hur kan man inte vilja se en sådan film? HÄR finns biljetter att finna till det.

Vilken ÖIS-dag! 


'Inför ÖIS-Åtvidabergs FF' have 2 comments

 1. 14 april, 2017 @ 11:08 Anton

  Dags att ta en seger mot detta laget mao. Också oerhört viktigt att studsa tillbaka direkt efter insatsen mot BP!

  Svara

 2. 15 april, 2017 @ 08:33 Bengt

  3 poäng och man borde vara nöjd.
  Tyvärr var det mycket slarv som höll på att äventyra matchen. Den borde varit stängd i första halvlek. Positiva spelare igår var Jacob och Danny som slet och kom med fina inlägg på sina kanter.
  William gjorde ett mycket fint mål men borde gjort fler, blev lite omständig.
  Nog om kritik. Tack för 3 poäng.
  ÖIS mot toppen

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se