cof

San Sebastián, dag 5: Real Sociedad-ÖIS 1-3: En bra och en mindre bra halvlek

Träningslägrets enda match spelades tidigare i eftermiddags och för motståndet stod ett blandat lag med spelare tillhörande Real Sociedads B-lag, som ligger trea i den spanska tredjedivisionen Segunda B, & C-lag, som ligger i toppskiktet i serien under.

I första halvlek mönstrade ÖIS något som till stora delar liknande en trolig startelva till premiären. Karl-Johan Lindblad saknades i backlinjen efter att ha fått en stämpling på förmiddagens träning (problem med fötter som en följd av närkamper ska tydligen vara en vanlig åkomma i laget), David Engström är som bekant sjuk även fast han idag var uppe ur sängen och var med och tittade en stund på förmiddagens träning och följde matchen från läktarplats och Daniel Paulson har problem med ett lår och tränade inte heller med laget på förmiddagen. Låret har besvärat Paulson sedan i mitten på januari och det är inplanerat en röntgen vid hemkomst för att reda ut vad felet är.

ÖIS startelva (ungefärlig taktisk disposition)

Stojan Lukic

Danny Ervik – Anton Lans – Hannes Sahlin

Filip Almström Tähti – Jakob Lindström – Jacob Ericsson

Simon Nilsson – Diego Montiel – Daniel Sliper

Alibek Aliev

Sociedad mönstrade i första halvlek ett lag bestående av åtta spelare från Segunda B-laget. Får väl sägas att jag inte har någon aning om vad det är för kvalitetsstämpel men i första halvlek var ÖIS påtagligt dominanta, hade mest boll och lyckades flera gånger få in pressen högt upp på motståndarnas planhalva och kunde vinna tillbaka bollen.

1-0 gjordes i den sjätte minuten när Hannes, som slagit många känsliga passningar under lägret, från mittlinje lyfte fram en perfekt djupledsboll på Sliper som kom löpandes från sin mittfältsposition. Fri med målvakten lyfte han den studsande bollen över densamme. Ett mycket tjusigt mål!

2-0 kom ett par minuter senare när Montiel nådde Aliev på den bortre stolpen, som enkelt kunde sätta dit bollen.

I den första halvleken höll ÖIS upp spelet bra. Man kom som sagt in bra i pressen flera gånger, även fast Thomas Askebrand hade en del synpunkter på hur vissa spelare hittade sina roller, och bakåt såg det så stabilt ut som det gjort tidigare under försäsongen. Kan inte säga att Sociedad imponerade på mig, och det var så att jag ställde mig lite undrandes till kvalitén på motståndet.

Inför den andra halvleken gjorde ÖIS tre byten när Oskar Blank bytte av Stojan i målet, Jens Cajuste tog Montiels plats centralt på mitten och Gustav Ludwigson ersatte Aliev på topp. Sociedad bytte inför den andra halvleken nästan hela laget, och nu var det bara två spelare kvar som till vardags tillhörde B-laget medan resten var yngre spelare från C-laget.

Den andra halvleken var inte mer än någon minut gammal när ÖIS slog en längre boll från egen backlinje där Ludwigson, trots att han startade fyra-fem meter bakom, enkelt kom förbi sin mittback och var först på bollen strax utanför straffområdet. Efter vad som såg ut att vara en motläggsfint kom han in i central position och från ca 16 meter gjorde han inget misstag när han hårt och distinkt placerade bollen med vänstern lågt intill målvaktens högra stolpe. Ett riktigt snyggt mål efter en boll som det ändå kändes som att motståndarna hade kontroll på.

ÖIS kom inte alls upp i samma nivå som i den första halvleken. Den offensiva pressen var som bortblåst och Sociedad tilläts ha allt mer boll samtidigt som ÖIS hade problem att få till något etablerat spel. Det var mycket bolltapp centralt på ÖIS planhalva, vilket inte var uppskattat från bänken.

Ungefär mitt in i den andra halvleken kom reduceringen. Efter att det lämnats en lucka centralt i ÖIS backlinje lyckades Sociedad hitta in på en fri spelare, och fri från straffområdslinjen gjordes det inga misstag. Oskar Blank kom ut och gjorde sig stor men han fick se bollen passera mellan sina ben och in i mål.

Blank hade annars, precis som Stojan, inte särskilt mycket att göra, men när Sociedad kom allt högre upp i press visade han prov på ett lugnt spel med fötterna när han med två tillslag behärskat tog emot bollen och fördelade ut den på en fri spelare på kanten, trots att motståndaranfallaren fullföljde hela vägen.

ÖIS gjorde strax efter målet ytterligare tre byten när Almström Tähti, Nilsson och Ericsson utgick till förmån för Jesper Jörnvik, Momo Said och Emil Skogh. Trots att ÖIS några gånger stack upp emot Sociedad-målet så lyckades man inte riktigt vaska fram några hetare chanser och 3-1 stod sig till den 70 minuten då domaren förkunnande att matchen var över.

I en kommentar efter matchen konstaterade Askebrand att han inte var nöjd med hur spelet såg ut i den andra halvleken, eftersom tanken var att man skulle fullfölja hela matchen med samma höga presspel som i den första, något man inte lyckades med. Han valde också att lyfta fram Ludwigson som, trots att han blev rätt isolerad längst fram, hittade sin position i den inledande pressen och ständigt var ett hot mot motståndarnas backlinje.

För ÖIS vidkommande väntar nu en sista träningsmatch innan serien drar igång. Den spelas mot blåvitt den 24 mars klockan 13.00 på Gamla Ullevi. Bland spelarna här nere verkar det vara en match som alla ser framemot och man hoppas att den på allvar kan slå an tonen för det som ska bli en rolig rödblå säsong. Köp biljett på ÖIS sektioner så ger vi laget ett bra genrep!

UPPSKATTAR DU RAPPORTERINGEN FRÅN TRÄNINGSLÄGRET FÅR DU GÄRNA SKÄNKA EN SLANT TILL TIFOKASSAN VIA SWISH 123 552 7031 ELLER BANKGIRO 595-8145. TACK SÅ MYCKET! OCH KÖP ÅRSKORT TILL ÖSTRA STÅ! ÖVER 100 SÅLDA JUST NU!

'San Sebastián, dag 5: Real Sociedad-ÖIS 1-3: En bra och en mindre bra halvlek' har en kommentar

1. 13 mars, 2018 @ 22:28 Fredrik