sdr

Superettans upptaktsträff 2018

Den sannolikt mest klassiska upplagan av Superettan inleds till påsk och idag var det upptaktsträff där alla 16 föreningarna ställdes på scen i grupper om två fördelat på premiärmötena.

oznor

På förhand hade tränarna fått tippa topp tre och placerat Helsingborg, gais & Halmstad i fallande ordning.

oznor

 

I segmentet efteråt hade media (odefinierat vilkas expertutlåtanden vi fick ta del av) fått tippa hela tabellen och där var det samma tre lag i toppen med den skillnaden att gais och Halmstad bytte plats. Vi tippades på en tionde plats, och våra två premiärmotståndare Varberg och Frej på elfte respektive tolfte plats. Tror man att media har koll på lagen de placerar ut i tabellen inleder vi alltså med två viktiga matcher mot lag i samma förmodade tabellskikt.

oznor

Efter det fick vi se Svenska Spels odds på skyttekung och där står Helsingborgs Bjarnason som favorit. Alibek Aliev hamnade på 14:e plats och där får man 18 gånger insatsen i händelse av att Aliev får målskyttet att lossna.

Efter den inledande presentationen fick SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson ordet på scen och framhöll att klubbarna i Superettan måste jobba på att locka folk till sina matcher. Klassikern att öka sin omsättning nämndes också, och att framgången skulle ligga i en stabil verksamhet för att därefter förbättra de sportsliga resultaten. ”Det räcker inte bara med bra spelare för att fylla ut arenorna”.

Cmore:s expert Anders Andersson, som tillsammans med kommentatorn Jesper Hussfelt ledde utfrågningarna på scenen, gav sedan sin syn på Superettan och konstaterade att det är en jämn serie där inget lag, oavsett tabellskikt, kommer kunna slappna. Andersson poängterade också att det var många klassiska lag inblandade och att intresset inför premiärerna kändes stort.

Därefter var det så dags för klubbarnas representanter att inta scenen. Tänker inte gå igenom vad var och en sa – det var i ärlighetens namn ingen som stack ut något särskilt – utan vill mest föra till protokollet att en så stor andel av föreningarna hade synpunkter på spelaromsättningen inför årets säsong att det knappast kan vara en betydande faktor, utan snarare en del av Superettans normaltillstånd. Värst var nog trots allt Varberg där Gabriel Altemark-Vanneryr på egen hand hade fått kila in 16 nya lagkamrater inför säsongen (och tränare Joakim Bundesliga-Persson nämnde att de var 20 nya spelare)…

Innan vi hoppar fram till det av ÖIS-intresse kan nämnas att SEF:s generalsekreterare Mats Enquist och SFSU:s ordförande Sofia Bohlin stod på scen och framhöll den goda dialogen mellan SEF och SFSU och hur Sverige ses som ett föregångsland i Europa på den fronten. Enquist hade som enda ligarepresentant närvarat på en europeisk supporterkonferens i Gent, något han ansåg var både trevligt och givande.

Ett annat inslag på scenen som inte berörde klubbarna var när domaren Victor Wolf och domarkontrollanten och utbildaren Lars Lindberg gick igenom de nya regeldirektiv som gäller inför säsongen. Det som i första hands tog upp var målchansutvisningen som är slopad om domaren bedömer det som att spelaren har för avsikt att gå på bollen. En straffsituation från AIK-Elfsborg i fjol där Jon Jönsson var ryggsäck på Henok Goitom framhölls som en situation som fortfarande kommer ge utvisning, medan Örebro-spelaren Johan Mårtenssons fällning på Gustav Engvall bara skulle ge gult kort. Den tredje straffsituationen var Otto Martlers något otajmade ingripande mot blåvitt där Tobias Hysén faller som en fura. Där ska det bara bli straff utan övrig påföljd. De stora frågorna, huruvida Hysén filmade och blåvitt för alltid bör uteslutas från seriespel, vågade man dock inte lyfta. Blir kanske nästa år.

Vidare så ville man uppmärksamma alla på den nolltolerans som gäller mot att röra, obstruera eller på annat sätt hindra eller påverka domaren från att sköta sitt uppdrag – t.ex. genom att omringa domaren för att sätta press.

Som näst sista match var det så dags för ÖIS och Varberg att äntra scenen. ÖIS representerades av Thomas Askebrand och Daniel Paulson, och i andra ringhörnan satt Joakim Persson och den rutinerade målskytten Gabriel Altemark-Vanneryr (som jag alltid trott hette Vannermyr…). Joakim Persson inledde med att ”det ser ut att gå åt helvete med Påskbergsvallen” vilket kan vara till glädje för alla ÖIS:are. Dels har vi aldrig besegrat Varberg på Påskbergsvallen sedan vi började springa på varandra kontinuerligt under 10-talet, men även för att Varbergs reservarena är Bravida, och vill de inte bjuda ÖIS på den fördelen verkar alternativet vara Borås Arena, så då får vi den fördelen istället. Besked om spelplats i premiären väntas i dagarna som kommer.

Det kom en fråga om de ledargestalter vi fått in i laget och här framhävde Askebrand, precis som på ÖIS-gården i januari, att han tyckte vi tappade mycket förra året när Fredrik Björk inte längre var tillgänglig för spel. Han såg också genrepet som en bra match för att testa detta då han framhöll att ljudvolymen på arenan bidrog till att han hade svårare att nå ut till spelarna. Att Paulson skulle bli kapten sa han var ett enkelt val, och att det är den typen av kapten som inte hörs så mycket utan i första hand visar vägen genom hårt arbete.

Paulson å sin sida påtalade att det kändes som en nystart efter det struliga fjolåret och att han som en av få som är kvar får vara beredda på att ta ett större ansvar. Att Paulsons hellre leder genom exempel än tjötar en massa blev ganska tydligt då Daniel var förhållandevis fåordig på scen.

Övrigt noterbart: efter att ha minglat lite med pamparna i SFSU (Sofia Bohlin, fd Sambadefensiv-Felix Jonsson och Helsingborgaren Dan Ekberg) så framkom det att Dan på inget sätt sitter lugnt i båten över deras satsning mot Allsvenskan, trots P-O Ljungs lovord om att deras organisation känns bättre än på många, många år. ”Vi kan gå 15 miljoner minus den här säsongen” låter som att bromsen är bortplockad och det är full fart framåt. Men har man en spelarbudget på 27 miljoner (att jämföra med ÖIS fyra, exklusive arbetsgivarskatter) och 12 miljoner till kanslipersonal så ska man väl också jogga hem Superettan? Det kommer krävas en stabil ordning-och-reda-förening kända för att få ut max, typ gais, för att kunna hota dem, tror jag.

Intervjuer med Thomas Askebrand och Daniel Paulson kommer inom kort.


'Superettans upptaktsträff 2018' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se