Och när man trodde att det var på väg att bli bättre…

Nedanstående text är reviderad. Den som publicerades i går kväll höll möjligtvis inte högsta klass och missade ni den så missade ni en hel del invektiv men så kan det gå om man skriver från hjärtat. Dock står jag för vartenda ord som stod i ursprungstexten men den här reviderade versionen ska förhoppningsvis falla i godare jord. Om jag nu missat att tydliggöra ett ”vi” så åsyftar jag med allra största sannolikhet Inferno Örgryte.

Ja vad ska man säga efter ÖIS 123:e årsmöte? Det finns så mycket att säga och det är ömsom vin ömsom vatten.

109 personer var röstlängden på mötet. Varav 15-18 personer som kom dit för att man verkligen var intresserade av vad som sades och som själva hade lite input. Det var närmare 250 personer förra året, 30 personer försvann med a-laget men i övrigt så valde över 110 personer som var där förra året att stanna hemma. 11 personer från Inferno vilket också är pinsamt, men det visar samtidigt var det mesta engagemanget kring ÖIS finns.

Ranäng fortsätter förvränga sanningen, eller bara ha jävligt märkliga definitioner på saker och ting. Jag vet inte vilka våra fem-sex stjärnspelare som vi ställde över mot Gais var (kan räkna det till Pavel, Valter och Leinar men då är jag generös med den sista) eller om Alex och Leinar kan betraktas som Allsvenska värvningar eller om man kan skylla på skador på Allbäck och medelmåttor för att vi var värdelösa hela förra våren. Han presenterade Christian Sundborn med orden ”vi har anställt en VD”, kan inte tolka det som något annat än att Ulrika inte kan betraktas som en VD och det kan man väl skriva under på.

Motionerna som vi i Inferno hade lämnat in gick käpprätt åt helvete. Första gällde att ÖIS skulle verka för att ta bort 20%-spärren på ståplats som SvFF vill införa 2014 men den nekade styrelsen med anledning att ”man redan tagit ställning till den frågan då man bad om 20% ståplats på Gamla Ullevi”. En mörkhårig tjej, som jag tror var där med anledning av friidrotten, sade att bara för att man gjort fel en gång så finns det ju ingen anledning att göra det igen, vilket var jävligt bra sagt. Årsmötet gick på styrelsen linje utan någon votering men så fort mötesordföranden slog klubban i bordet så ångrade jag att jag inte öppnat käften. Även fast vi som stod bakom motionen hade blivit totalt överkörda vid en votering så är det ändå en markering mot att vi inte är några mjäkiga jävlar som tyst och försynt mumlar ”okej” och tittar ner i marken och känner oss brutalt underlägsna.

Den andra motionen gällde att ÖIS aktivt skulle verka för att Riksidrottsförbundet i första hand, och Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll i andra hand, skulle försvara upplösandet av 51%-regeln. Den här motionen lades fram redan förra året men då bordlades frågan och man skulle invänta ett beslut i RF. I år var det samma visa. Slopandet av 51%-regeln kan inte ske förrän tidigast 2013, och det spelar ingen roll att ÖIS i sak är emot slopandet av regeln utan man ska invänta någon utredning innan man vill göra något så förhastat som aktivt motarbeta ett slopande. Jag märkte aldrig att den här punkten klubbades igenom utan omsvep och krussiduller så när jag ropade på votering i frågan så var det redan försent.

Del två av slopandet av 51%-regeln var att vi ville ha till en stadgeändring för att se till att ÖIS eget slopande av 51%-regeln måste ske med två tredjedelars majoritet på två på varandra följande årsmöten. Detta tyckte styrelsen var en dålig idé, med hänvisning till att detta tidigast skulle bli aktuellt 2013 och att man således kunde bordlägga frågan och vänta med att verkligen skydda föreningsdemokratin tills det blir skarpt läge. Som det är nu finns det inget skydd mot att sälja ut en del av ÖIS om det nu skulle bli aktuellt, och jag kan inte begripa varför man vill vänta tills det ställs på sin spets.

Det här ledde till en stor diskussion där den ena motparten visade sig vara mer oinsatt än den andre och eftersom styrelsen tyckte det var en dålig idé så var man per automatik negativt inställd till motionen. ÖIS Brottnings eldsjäl, och tillika styrelseledamot, undrade vad vi menade när vi pratade om att ”vi” (Inferno) vill ÖIS bästa, då han lägger ner 25 ideella timmar i veckan och tyckte motionen var en dålig idé trots att han inte ens fattade hälften av vad den innebar och inte hade något problem med att se ÖIS bedriva Elitfotboll i något FC Gothia-liknande projekt. Återigen kom den mörkhåriga tjejen med bra tillägg och det var imponerande som fan. Antingen så brydde hon sig så mycket att hon faktiskt hade koll på vad det handlade om eller så hade hon bara lite vanlig sund tankeverksamhet och förstod innerbörden av motionen. Hursomhelst sade hon att om årsmötet har svårt att ta in inkomna motioner på bara ett par minuter, hur blir det då med motioner som handlar om något verkligen kritiskt.

Efter många turer fram och tillbaka blev det slutligen votering. För att få till den stadgeändringen vi ville så skulle det krävas två tredjedelar av antalet röster och det var ju kört redan på förhand men man kan ju inte ge sig utan att löpa linan ut. Styrelsen var emot och man fick på allvar se vad ja-sägarna som man betraktat i tre års tid gick för. 55 personer röstade för styrelsens linje och officiellt var det 14 personer som röstade för motionen men det var tre-fyra stycken till.

Slutsatser att dra är att vi ligger ljusår efter andra klubbar i form av en representativ föreningsdemokrati. Demografin över årsmötet är inte acceptabel och det är snudd på tragiskt hur illa ställt det är. Antagligen kommer vi få vänta 10-15 år innan det kan hållas några ”vettiga” årsmöten (subjektiv åsikt, men jag kan inte se hur ett årsmöte fullt med ja-sägare kan betraktas som vettigt).

I övrigt då. ÖIS som förening gjorde under året en vinst på 4,89 miljoner kronor medan föreningens andel i Örgryte Fotboll AB gick med 1,4 miljoner kronor i förlust.

Likvida medel i ÖFAB var under 2009 182 000 jämfört med 1,68 miljoner 2008. Ungdsomsfotbollen och kansliet har 416 000 kronor i likvida medel jämfört med 718 000 2008.

ÖFABs egna kapital sjönk med drygt en och en halv miljon från 2008 till 2009, från 3,641 miljoner till 2,198 miljoner. Ungdomsfotbollen och kansliets egna kapital ökade dock med drygt 100 000, från 900 000 till 1,004 miljoner kronor.

Publikintäkterna låg på 8,890 miljoner kronor  gentemot budgeterade 15 miljoner vilket var en grov missräkning, men det berodde bara på otur med derbypubliksiffor och skador på dussinspelare men ingenting att man överskattat laget, den nya arenans dragningskraft och Göteborgspubliken. Tre miljoner av de sex som saknades på publiksidan kom från derbyna.

2009 års resultat var 4,469 miljoner i förlust jämfört med 2008 års förlust på 6,736 miljoner.

Spelartransaktioner för 2009 låg på plus 2,650 miljoner kronor, och då är Santos och sommarens satsning inräknat i det där. Malmös försäljning av Toivonen samt vidareförsäljning av Afonso bidrog till att fixa gröna siffror här.

ÖFABs underskott för 2009 låg på 2,499 miljoner kronor gentemot den budgeterade vinsten på 5 miljoner. Det är främst publikunderskottet på 6 miljoner samt sommarens satsning på två miljoner som gör att det blir röda siffror. ÖIS ska också ha fått 250 000 kronor i böter för vandalisering och dylikt.

Undertecknad ställde frågan om när ÖIS senast gjorde ett positivt resultat i driften, men det var det ingen som hade en aning om. Minst tio år sedan är det hursomhelst.

Ekonomin diskuterades annars och det var det sedvanliga snacket om skatteregler och att man får hitta alternativa lösningar för att dra in pengar. Nu har ÖIS ett riskkapitalbolag som äger en del av hela spelartruppen, det var ett bättre alternativ än att sälja spelare. ÖIS kommer nu också jobba hårdare på marknaden och Christian Sundborn uppmanade samtliga som var på årsmötet att sätta upp förslag på företag som ÖIS kunde höra av sig till, ett förslag var bättre än ingenting.

Matchen med gratis inträde är bestämd att vara mot Öster den 19:e augusti och den finansieras av företag som betalar 4000 var, och förutom exponeringen så får man 20 stycken biljetter att fördela under hela säsongen. Har ni ett företag så är det ju helt klart värt det. Till motsvarande match 2007 lyckades man få ihop 130-140 företag och 2008 var det 170 om jag inte minns helt fel.

Angående Santos så har han två år kvar på kontraktet med ÖIS och det gäller. Alternativet var att spela i ÖIS eller inte spela alls utan sitta i karantän i Askim och vänta på att kontraktstiden går ut. Ranäng konstaterade också att han hade ett par kilo för mycket (återigen…) och att det knappast stärkte hans chanser att komma härifrån.

Marcus Allbäck hade ÖIS räknat med skulle fortsätta men trots att han ville fortsätta spela så var landslaget viktigare, och det går inte att kombinera hans roll där med spel på elitnivå.


'Och när man trodde att det var på väg att bli bättre…' have 44 comments

 1. 8 mars, 2010 @ 23:50 timberhochmandie

  Tackar ödmjukast för de smickrande orden! ;-) Jag har absolut ingenting med friidrott att göra men jag var både påläst och försedd med en fungerande hjärna.

  Jag är övertygad om att de allra flesta på dagens möte var årsmötesveteraner, men de hade nog aldrig besökt ett möte där man behövde dyka upp förberedd och ta ställning till faktiska sakfrågor. I deras värld verkar ett årsmöte gå ut på att man ska säga ja och amen i en timme och sedan får man sina priser. Många av dem var nog bara där för ceremonipunkten och kanske käket. (Jag klandrar inte de unga utövarna i det här sammanhanget, utan gubbarna.)

  Mötesordföranden verkade inte veta vad han sysslade med. Han kunde inte ställa en ordentlig proposition när beslut skulle fattas, han hade inte vett på att skilja ut en så principiellt viktig sak som ett stadgeändringsförslag som en särskild omröstningspunkt, han tolkade ditt krav på votering om båda punkterna i motionen som krav på votering om båda motionerna (jag är ganska säker på att ni inte begrep vad den andre snackade om där) och han står som ordförande på årsmötet – föreningens högsta beslutande organ – och erkänner obekymrat att han inte hade läst motionerna före mötet. Fullständigt horribelt.

  Jag är van att gå på möten. Möten där man faktiskt beslutar saker. Men jag är inte van vid ett så här tafatt mötespresidium eller så dåligt pålästa mötesdeltagare.

  Svara

  • 9 mars, 2010 @ 08:09 Johan Gellerman

   Skriver under på vartenda ord, mycket bra synpunkter!

   Ska man ha en fungerande föreningsdemokrati så krävs det ju att mötesdeltagarna ser till att reda på att det kommer motioner och sätter sig ner i förväg och läser in sig på vad motionerna handlar om. Men som du säger så är väl det här antagligen ingen process som speciellt många på ÖIS årsmöte har gått igenom tidigare så det är väl alldeles för mycket begärt egentligen, men då blir det också såhär halvdant.

 2. 9 mars, 2010 @ 07:46 Johan Gellerman

  Kommentarer som åsyftade originaltexten togs bort i samband med att texten reviderades. Finner ”Bellman” och ”Ultras” det fortfarande vara relevanta inlägg i debatten så är man välkomna att posta inläggen på nytt.

  Svara

  • 9 mars, 2010 @ 19:35 Bellman

   Jag kan bara replikera med att jag tycker att det var snyggt gjort att revidera texten, det tyder på god självransakan. Jag förstår dessutom att det är lätt att gå i gång lite för mycket när man inte får något gehör för de åsikter man jobbar och brinner för.

   Texten som den ser ut nu tycker jag absolut är läsvärd.

 3. 9 mars, 2010 @ 09:23 Karl Lundén

  Trots att jag bara satt en rad framför och några platser till höger om dig Johan så har jag inte riktigt samma dystra bild av årsmötet. Förvisso kan jag instämma i mycket av kritiken. Det är rent ut sagt dåligt att motinärerna inte fick möjligthet att själva gå fram och presentera sin motion. Det är heller inte bra att mötesordföranden inte har bemödat sig att läsa motinerna och sätta sig in i vad de innebär, speciellt med tanke på att han var mötesordförande även förra året då i stort sätt samma motion lämnades in(dessutom undrar jag om mötesordföranden verkligen har rösträtt vid votering..?). Allt detta är symptom, precis som du påpekar, på en ovana att hantera en demokratisk debatt inom vårt älskade ÖIS. Men av just den anledningen ser jag gårdagens årsmöte som en monumental framgång! Det blev debatt och även om motionen mötte massivt motstånd så kan jag garantera att de som var där igår funderade en stund på vad det hela handlade om och kommer vara betydligt mer med på noterna vid nästa årsmöte. Vi får heller inte glömma att den kritiken som kom mot motionen egentligen inte berörde sakfrågan. Jag är fullständigt övertygad om att bara en korrekt och saklig information når ut till medlemmarna i god tid inför nästa årsmöte så finns det väldigt goda möjligheter att få igenom en motion om 51% spärren. Det tar tid att förrändra. Det är så i en demokratisk process. Men samtidigt finns det en trygghet i det. När man väl lyckas ändra något tar det lika lång tid att ändra tillbaka. ÖIS är på intet sätt unika i den här frågan. I de flesta klubbar där medlemmarna fått igenom motioner liknande de som Anders och Co la fram igår har det tagit ett antal årsmöten för att vänja de gamla uvarna vid tanken att det inte BARA är styrelsen som har föreningens bästa för ögonen. Det viktigaste, tror jag, är att fortsätta verka inom de demokratiska ramarna och därmed vinna uvarnas förtroende.

  Svara

  • 9 mars, 2010 @ 09:42 Johan Gellerman

   Det tänkte jag också på men missade att få med det i rapporten. Antar att efterdyningarna av besvikelsen och frustrationen var i vägen för det.

   Årsmötet igår var ett steg framåt ur det avseendet, vi förde fram debatten och tog plats även fast vi egentligen inte hade någon chans att kunna påverka något där och då. Därför blev jag förbannad när vi lät motionen om ståplats bara passera utan att ha någon form av votering om det och bara accepterade att det skulle vara på det viset, det var på tok för mjäkigt. Antingen så har man en ståndpunkt och fullföljer den hela vägen eller så struntar man i att ha en ståndpunkt överhuvudtaget.

   Det var ett bra årsmöte på flera sätt och man får ta med sig det positiva och hoppas att det blir bättre nästa år men det behöver nog jobbas fram en strategi för att alla ska förstå det viktiga i att närvara på årsmötet.

 4. 9 mars, 2010 @ 10:33 Johan

  Vill bara, till skillnad från styrelsen och andra i ”gubbvälldet” uttrycka min uppskattning till er som stod för motionerna. De var välformulerade och tydliga och satte fingret på känsliga frågor. Fortsätt vara engagerad och ge absolut inte upp. Några saker som slog mig och som var intressanta var följande:

  – Dålig mötesteknik, en sittande ordf som försöker manipulera medlemmarna att rösta på ett visst sätt, luktar illa. Att sätta streck i debatten och sedan själv i en lång monolog uttrycka sin egen åsikt hör inte till god mötesordning.
  – Jag upplevde att problemen i ÖIS inte bara är sportsliga. Vi har ett gubbvällde som ingen får kritisera. När engagerade medlemmar uttrycker oro om framtiden blir detta jobbigt och stötande. Istället borde ”gubbarna” uppskatta detta och föra en diskussion utan att ifrågasätta medlemmarnas engagemang osv. Man måste hålla sig till sakfrågan och kunna diskutera högt i tak. ÖIS verkar inte ha traditionen med medlemsdemokrati och Benny Roséns ord i slutet på mötet talar sitt tydliga språk där att nästan med hot i blicken uttrycker att han inte vill uppleva något liknande i fortsättningen. Min uppmuntran är att fler ska komma på årsmötet och ifrågasätta och sätta nageln i ögat på de som styr.

  – Jag vill ha ett dynamiskt Örgryte IS med högt i tak och där de som styr vågar ta kritik och att de ser alla medlemmarna som en tillgång, även om man vågar kritisera och tänka självständigt.

  – Att som medlem inte få framföra sin motion på sitt eget sätt utan motionen blir refererad av den som vill avslå motionen hör inte till god mötessed och jag hoppas att det var sista gången det hände. Motionerna borde naturligtvis läggas ut på hemsidan i god tid men även årsmöteshandlingarna så att ingen kan skylla på att man inte är insatt i frågo som skall tas upp.

  Stå på er!!
  Johan

  Svara

  • 9 mars, 2010 @ 11:05 Johan Gellerman

   Tack för stödet, alltid trevligt att höra och mycket bra åsikter. Jag antar att det var du som nämnde på mötet att motionärerna själva ska få framföra sin motion i framtiden för att kunna lägga fram den på ett positivt sätt.

   Jag är inte så insatt i sånt här med årsmöten men finns det inte någon slags kutym att mötesordföranden ska förhålla sig neutral i frågan och bara fördela ordet så att båda sidor får lika bra möjlighet att uttrycka sin ståndpunkt? Kändes som att vi hamnade lite i en jäv-situation där mötesordföranden påverkades av att han hade en egen klar ståndpunkt i frågan.

   Dessutom måste jag ifrågasätta valet av Kent Synnergren som rösträknare. Med all respekt för Kent men jag fick uppfattningen att synen inte var vad den har varit och att minnet kanske fått sig en liten törn. Kalla mig konspiratorisk men hade det var en jämn votering hade jag inte litat på Kents röstresultat, särskilt som jag vet att det skedde en felräkning under den voteringen som var.

   Gällande Bennys ord så måste jag säga att det är lite skrämmande. För er som inte var där var det så att när Benny mottagit sitt förtjänsttecken för 50 års medlemskap i ÖIS så sade han att han hoppades att vi i framtiden skulle fokusera på resultaten och aldrig mer diskutera ägandefrågan samtidigt som han sände en blick mot oss som bara gick att tolka på ett sätt. Det var som en polare sade efter mötet, man ska bara ha döda legender för då kan de inte göra något som gör att man kan ifrågasätta deras legendstatus.

 5. 9 mars, 2010 @ 11:34 G.C

  Det har också ringt en säljare från ÖIS till mig och frågat om jag ville bli sponsor. Jag sa att han fick återkomma. När han kontaktade mig igen menade han på att vi kommit överens om att jag skulle sponsra dem.

  Jag hoppas att han inte är fastanställd för då är det bara tragiskt.

  Svara

  • 9 mars, 2010 @ 11:35 G.C

   De behöver inte ”tigga” pengar är det jag menar, utan de kanske kan komma på andra sätt att göra pengar.

 6. 9 mars, 2010 @ 13:01 Anonym

  Hur ser budgeten ut för året? Hur räknar dom med publikintäkter för året? Kommer publiken öka?

  Svara

  • 9 mars, 2010 @ 13:59 Johan Gellerman

   Vad jag minns så presenterades det ingen budget för året och publikintäkterna nämndes inte heller.

 7. 9 mars, 2010 @ 13:37 Örgryte IS: årsmöte 2010 « Föreningsdemokrati.se

  […] Örgryte IS: årsmöte 2010 Som vi rapporterat om tidigare hade två motioner lämnats in till Örgryte IS årsmöte 2010. På måndagen 8/3 hölls årsmötet och som väntat blev det mesta av fokuset på de inlämnade motionerna som behandlade föreningens ställningstagande i 51%- och ståplatsreducerings-frågorna. Mer om årsmötet och motionernas utfall finns att läsa på bloggen Sambadefensiv: http://sambadefensiv.se/?p=1168 […]

  Svara

 8. 9 mars, 2010 @ 13:48 Anonym

  235 st röstberättiga var på ifk s årsmöte. ! det är inte mycket heller.

  Svara

  • 9 mars, 2010 @ 14:02 Johan Gellerman

   Bara för att andra klubbars supportrar är oengagerade rättfärdigar det inte att vi också är det. Hammarby hade 255 röstberättigade på sitt möte igår vilket inte heller är speciellt bra.

 9. 9 mars, 2010 @ 14:45 Egon

  Tack för din rapport Gellerman ! Tyvärr kunde jag inte gå, men är lite nyfiken hur styrelsen ser ut för 2010 ? (Uppdateringen på hemsidan lär väl ta tid)

  Svara

 10. 9 mars, 2010 @ 18:59 Sjögräs

  Vi måste fan fixa till en vettig avskedsmatch för Mackan! Han måste få en värdig avslutning.

  Svara

  • 9 mars, 2010 @ 19:17 Johan Gellerman

   Han kommer tackas av i premiären mot Väsby och kommer då honoreras för att han har spelat i ÖIS a-lag i tio säsonger och gjort minst hälften av matcherna varje säsong. Ranäng trodde det skulle dröja ett tag innan man fick anledning att dela ut det priset igen.

  • 9 mars, 2010 @ 19:20 adrian

   källa då

 11. 9 mars, 2010 @ 20:26 Tommy

  ”Christian Sundborn uppmanade samtliga som var på årsmötet att sätta upp förslag på företag som ÖIS kunde höra av sig till, ett förslag var bättre än ingenting.”

  Ett förslag kan ju vara att höra av sig till tidigare års sponsorer.

  Jag valde själv att köpa ett sponsorpaket förra säsongen, inför denna säsongen har jag inte hört av ÖIS eller ens fått ett brev med förfrågan om jag vill fortsätta mitt sponsorskap,

  Jag har inte heler fått någon förfrågan om jag vill fortsätta med mitt årskort.

  Skall man behöva höra av sig själv för att hjälpa föreningen?

  Svara

  • 10 mars, 2010 @ 17:16 Dick

   Tommy, det verkar ju helt otroligt. Det skulle man frågat dom på årsmötet. Kan bara inte fatta att dom inte har kontaktat dig och kanske andra sponsorer från förra året.

  • 10 mars, 2010 @ 19:27 Hox

   Det har gått ut två stycken standardiserade brev till samtliga sponsorer och man har även försökt träffa alla. Nu har inte ÖIS något affärssystem, så faktureringen är med största sannolikhet skiljt från bl.a. sponsoradresslistan. Man har också gått från att ha varit fyra personer på marknadssidan till att nu bara ha Henrik Svartborn kvar där. Finns ditt företagsnamn kvar på hemsidan? Vad jag inte förstår det är vad du menar att de varken bett dig fortsätta sponsringen eller årskortet? Det finns inget sponsorpaket som inte inkluderar årskort? Vad har du köpt för något?

 12. 9 mars, 2010 @ 21:23 Jonathan

  Jag mår nästan dåligt när man läser rapportern samt kommentarerna. Innerst inne hoppas man att det mesta man läst och hört inte är sant men varför skall man blunda för något som så många påpekar.

  Känns som att man som medlem inte är välkommen i den klubb man stöttar och så fort man har andra åsikter eller försöker komma med förbättringar eller förändringar möts man med kalla handen som ej önskvärd!

  Ryggdunkarmentaliteten är total i klubben och tyvärr så tror jag att många utav de personer som lagt ner all sin tid och själ i klubben borde se sig om mot nya utmaningar. Denna klubb har styrts på samma sätt och av samma människor de senaste 10 åren och vad jag kan se har det inte blivit bättre. Snarare tvärt om.

  Finns det inte längre någon vilja att utvecklas, finna nya vägar samt föra klubben frammåt mot nya mål!?

  Svara

  • 10 mars, 2010 @ 10:05 Voldemort

   Det är ju precis det här som jag och andra har framfört som kritik mot Öis och i mitt fall framförallt ungdomssektionen. Öis är en sluten klubb med tillträde enbart för vissa kategorier som tillhör den innersta kretsen; den sk ”familjen”. Det finns väldigt få som tar till sig nya initiativ, nya vägar och ser nya utvecklingsmöjligheter på Öisgården. Tyvärr tror jag att det är omöjligt för Öis att överleva som elitklubb på sikt med det här sättet att jobba.
   Rapporten från årsmötet gav mig bara ännu mer belägg för att jag har rätt. Och det tycker jag faktiskt inte är någonting annat än tragiskt.

  • 10 mars, 2010 @ 10:42 Martin Johansson

   En anledning att jobba än mer envetet och medvetet för förändring? Om det är som du och ”alla andra” säger är det väl dags att vi åstadkommer förändring. Allt som krävs är lite smartness och engagemang. Och att man inte ger upp när man stångat sig blodig mot dörren till ÖIS-gården i en vecka utan att man fortsätter att arbeta för det man tror är rätt och den förändring som man tror behövs. Ett första led är ju att åstadkomma förankring och konsensus i supporterleden. Där har vi i dag mycket att jobba med. Min upplevelse är att Balders Hage inte har varit en framkomlig väg när det gäller dessa saker. Varför vet jag inte och kanske har jag fel (var ett tag sedan jag var aktiv där). United we stand, divide we fall. Etc. Därefter måste man inleda en dialog med ”La Familia”. Jag menar, vi vill alla samma sak, hur svårt kan det vara att hitta en lösning som ger oss det vi vill ha? Vi måste ju åtminstone kunna föra ett samtal om de här frågorna. Allt som skiljer oss åt är att vi har olika syn på medeln för att nå vårt gemensamma mål. Bara för att något har varit på ett sätt i 123 år behöver det inte betyda att det ska vara så för all framtid. Är det inte dags för alla oss som gärna hänger på Internets gnällbälte att stänga av datorn och kliva ut i verkligheten och sätta lite handling bakom alla våra ord? Som sagt, hur svårt kan det vara.

  • 10 mars, 2010 @ 10:57 C

   Delar Martins synpunkter som är rakt på rätt sak OCH det går inte att ha för många ventilationskanaler. En gemensam informationskanal till organisationen behövs och varför då inte ta upp den med den verkställande direktörn som, så länge han har styrelsens förtroende, har, de facto, en verkställande roll och ansvar för ekonomin.

   Påverka de som påverkas kan, så är bollen i rullning.

  • 10 mars, 2010 @ 11:09 Johan

   En förändring är ett måste, det jag misstänkte med ÖIS blev besannat under årsmötet. Jag har redan meddelat mina ÖIS-kamrater att lösa medlemskort för att vara aktiva under nästa årsmöte. Det är VI som är ÖIS och inte bara de som är i den innersta kretsen.

   Måste lyfta fram ytterligare en sak som vittnar om att de som styr ÖIS inte ser verkligheten. Eftersom jag har små barn och inte kunnat gå på matcherna som jag helst önskat köpte jag inget säsongskort under förra året. När jag lyfte frågan om ett dåligt biljettsystem var det helt förvånade styrelsemedlemmar (de står ju aldrig i kön) och den enda person som möjligen kom ihåg problemet var Ulrika.
   – Jag vet att problemet med långa köer innan matcherna var mer än en match som det förklarades.
   – Jag vet att jag missat mer än 10 min på fler än en match för att det tagit mer än en timme att få biljett.
   – Jag vet att många varit urförbannade på att inte komma in i tid och tvekat att gå på fler matcher.
   – Jag vet att många stod i kö mer än en timma innan de kom in.
   – Jag vet att detta inneburit dålig publicitet och goodwill för ÖIS.
   Att bagatellisera detta och i nästa andetag hävda att vi måste få mer publik till matcher är märkligt, eller hur? Visst man kan köpa biljetterna på nätet fast många marginalåskådare bestämmer sig strax innan match och dessutom blir priset på biljetterna på nätet dyrare och jag har haft problem att få mina biljetter via nätet i tid.
   Som sagt, högt i tak är ett friskhetstecken och det visade sig på årsmötet att ÖIS inte har detta.
   Bli medlem och var med och påverka ÖIS i rätt riktning så att inte vissa tror att de ÄR ÖIS, VI ÄR ÖIS TILLSAMMANS!!

  • 10 mars, 2010 @ 12:59 Joakim G

   Hej,

   Jag är en flitig läsare av Sambadefensiv och följer diskussionerna här hela tiden. Vi tar på en ”het potatis” här som personalen är fullt medveten om och ni skall veta att det finns ambitioner från Öisgården att föra diskussioner med supportrar snarast för att lösa problemen.

   Vi kommer att bjuda in i ngn form till en öppen diskussion på gården innan säsongsstarten där syftet är enbart att se till att allas röster kan höras och att vi kan sträva mot samma mål. Kontakter är redan tagna och jag hoppas att vi kan träffas snart för att kunna ta tag i alla problem som finns och se till att alla kan bidra med vettig hjälp.

   Det finns förklaringar till allt och ni som medlemmar har all rätt att höra dessa samt påverka för våra arrangemang och framtida läktarkultur.

   I min agenda så vill jag ha hit hela Klackunionen för att lyssna på er och med ömsesidig respekt kunna hitta vägar tillsammans där vi kan locka ännu fler människor till våra hemmamatcher.

   Joakim G
   Öisgården

   P.S. Glöm nu inte att lyssna på Martin i Radio ÖIS i morgon D.S.

  • 10 mars, 2010 @ 13:22 Johan

   Bra, nu börjar det hända saker. Bra att debattera och ”gnälla” lite kanske… Saknade dig, Joakim, på årsmötet du hade kanske behövts där.
   vänligen
   Johan

  • 10 mars, 2010 @ 14:25 Joakim G

   Hej Johan

   Jag var där fram till kl. 20, sen var jag tvungen att dra till Gaisgården för att se min grabb Frölundas P-trupp piska skiten ur Gais dito med 3-0… :)

   Joakim

  • 10 mars, 2010 @ 15:03 Johan

   Ok, såg dig inte, sorry…

  • 10 mars, 2010 @ 13:45 timberhochmandie

   Klackunionen inkluderar ju inte alla oss som har synpunkter på hur årsmötet sköttes… Det är inte så att vi alla har makten att företräda någon supporterorganisation. Däremot har vi som medlemmar möjlighet att företräda oss själva under – just det – årsmötet. Årsmötet kännetecknades av stora demokratiska brister. Det är egentligen ännu allvarligare än att supportrarna inte upplever att de(vi) blir lyssnade på ”till vardags”.

   Inom de politiska partierna och även hela Föreningssverige råder stor brist på engagerade ungdomar. Inom politiken tar vi med öppna armar emot aktiva, engagerade ungdomar som vill vara med och jobba för en gemensam sak. Det samma gäller nog för Föreningssverige i stort. Dock ej ÖIS, tydligen. Det var skrämmande att se hur killarna och deras motioner behandlades av årsmötet. För att få en fungerande, demokratisk förening måste årsmötet uppvärderas till något mer än bara en transportsträcka i väntan på prisutdelningar och en tjusig middag.

  • 10 mars, 2010 @ 15:01 Johan

   Strålande kommentar…

  • 10 mars, 2010 @ 17:51 Johan Gellerman

   Håller med helt och hållet. Ska det inte vara ett möte öppet för alla så finns det ingen mening med att ha det överhuvudtaget.

  • 10 mars, 2010 @ 17:47 Johan Gellerman

   Är en ”öppen diskussion” en diskussion som är öppen för oss medlemmar ”som har rätt att höra förklaringarna samt påverka framtiden” eller är den bara öppen för den väldigt icke-representativa Klackunionen?

   Balders Hage må representera 1500 medlemmar men vid årsmötet i måndags så var det bara två av sju-åtta som pratade som har någon direkt anknytning till Balders Hage. Det djupaste engagemanget finns utanför Balders Hage och då är det helt fel att stänga ute det engagemanget bara för att det finns formella grupper som på ett enkelt sätt kan tala för fler personer än sig själva.

   Ett tillfälle likt det som var med Rydhede efter FC Gothia-grejen där samtliga intresserade fick närvara är det enda som borde vara aktuellt om man verkligen tar det här på allvar. Vill ni göra något bara för att det ska se ut som ni gör något räcker det att Klackunionen får närvara.

  • 10 mars, 2010 @ 17:47 Anonym

   Hej Joakim. Angående biljetter. Som Öis-utböling är inte årskort något för mig/oss. Man skulle kunna få någon typ av rabatt till matcher om man är medlem i Öis. eller kunna köpa typ 10 matcher till ett pris och då kan man ju ta med några vänner.(som ett typ som 10kort i simhallen) .
   Att hitta vägar att locka fler människor till matcher:
   En Öis knatte klubb upp till 12 år med en maskot symbol. (Stena har ju Nicke nyfiken teama på båtarna är det något?) Eller någon stark djursymbol, som är Öisig. En särskild sektion på arenan till denna grupp, och möjlighet till vuxna i sällskap. att dessa bildar en hejaklack. En avgift till klubben och att det då ingår något typ tröja. atuografblock och öispenna osv. möjlighet att träffa någon spelare vid match. ansiktmålning till match det finns så många duktiga ungdomar som kan hjälpa till med sånt och kanske även finnas med på läktare (jag pratar om ideella krafter. Samt att det finns en särskild sida på Öis hemsida med bilder och lättlästa texter.
   Sen är ju Göteborg en studentstad. kan man koppla något studentpris till csn kortet. Många flyttar ju till Gbg av den orsaken.
   Jag känner att Arena är stor och det borde finnas möjlighet att göra saker för att få mer publik.

  • 10 mars, 2010 @ 21:05 Joakim G

   Hej,

   Lite lustigt att du tar upp en ”knatteklubb” för vi skall ta fram ett sådant koncept under året. Vi har redan maskoten planerad och det skall bli en form av medlemsklubb för mindre ÖIS-are så att de skolas in tidigt i Arenakulturen på ett roligt och positivt sätt.

   Gällande biljetter så tittar vi på alla former av erbjudanden och alla förslag är givetvis välkomna. Skriv ner förslagen mer konkret och skicka detta till oss på Öisgården så att vi kan behandla det på bästa sätt.

   MVH

   Joakim

  • 10 mars, 2010 @ 13:33 Voldemort

   Ja, eller också går vi och tittar på Häcken, Martin? Öisare gillar ju underdogs, fin fotboll och lite folk så man slipper trängas. Där får vi ju allt vi gillar…. tror t o m att det är lättare att köpa biljett på rambergsvallen…;-)

 13. 10 mars, 2010 @ 10:58 Anonym

  Kan ni publicera motionerna här för ökad spridning av dessa frågor?

  Svara

 14. 10 mars, 2010 @ 11:06 M

  Infernos motioner som pdf:

  http://www.box.net/shared/sqrggp50dc

  Svara

 15. 10 mars, 2010 @ 13:30 Karl Lundén

  Så vad kan vi göra konkret för att stärka föreningsdemokratin inom ÖIS? Om man sneglar lite på hur det ser ut och har sett ut i andra klubbar runt om i landet så finns det en stor källa till inspiration längst ner i söder. Jag menar naturligtvis Malmö FF. De hade närmare 600 röstberättigade på sitt senaste årsmöte eftersom flera olika grupper av engagerade medlemmar på olika sett, men med demokratiska medel, lyft en debatt om föreningens framtid. De av er som följt utvecklingen där nere vet att det inte skett utan att röster höjts och känslor har svallat.

  Inför nästa årsmöte behöver vi lyfta de frågor som vi som medlemmar anser vara viktiga i god tid och föra en lugn, konkret, saklig och demokratisk debatt. För vi måste vara helt övertygade om att vi har rätt i sakfrågan och det egentligen bara handlar om att informera övriga medlemmar om verkliga förhållanden för att vinna striden.

  Svara

 16. 10 mars, 2010 @ 16:26 D

  http://svenssonasa.blogg.se/index.html

  För intresserade så hittade jag denna öis-blogg av en slump med bilder från b.la. matchen mot gais!

  Svara

 17. 8 mars, 2015 @ 23:28 Dags för årsmöte

  […] skrev jag på Sambadefensiv efter årsmötet 2010. Den första versionen av den texten blev stenhårt refuserad av Martin Johansson, och det var […]

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se