Intervju med Janne Andersson del 2

Då var det dags för del 2 av Johan Orebäcks intervju med Janne Andersson. I denna andra del snackas det bl.a. om ÖIS alla unga talanger och hur alla ska ges speltid samt en del om Pavel Zavadils fasta situationer och hur Álvaro Santos ska göra oss alla glada under säsongen. Del 1 av intervjun hittar du här.

Om vi skulle ta och prata lite Jakob Olsson. Han var med i matchen mot GAIS. Han gjorde mål, blev utbytt och dessutom utbuad av Gaisarna efter en stenhård närkamp med Kenneth Gustafsson. Vad tycker du om Jakob? Han är väl en av de unga spelarna som du nämner som visat upp sig nu på försäsongen?

Ja, självklart. Jakob är en av de spelare som har tagit steget under vinter. Han är frejdig och aggressiv, och med mycket energi. Han är en spännande spelartyp och har tagit steg hela vintern. Han har ju en tuff konkurrenssituation att slå sig in på de positionerna. Han har spelat både högerback och yttermittfältare, men han kommer spela många matcher med tiden för han utvecklas och just hans frejdighet, oömhet och attityd – han är en riktig fighter – är egenskaper som jag gillar.

Jakob Olsson kan få chansen i startelvan redan denna säsong

Är han redo för spel i a-laget?

Det kan han mycket väl vara. Som sagt, mot GAIS var han en av de bästa spelarna på plan. Det var en match och nu har han spelat några matcher till som kanske inte gått lika bra men så är det med unga spelare. Man presterar inte alltid på topp och det kan man inte begära från unga killar. Men han kan mycket väl ta sig in här.

Om vi fortsätter på temat ”unga spelare”. Markus Anderberg, är han tänkt att spela på mittfältet eller på anfallet?

Jag har ju tyvärr sett Anderberg alldeles för lite. Det är först nu som han börjar komma tillbaka från skadan som han drog på sig i januari. Han spelade mot Landskrona och mot Valsta Syrianska. I de matcherna har han spelat yttermittfältare för det är på de positionerna som det har funnits hål att täppa igen, men han har ju gjort mycket mål som anfallare tidigare och han har många bra egenskaper. Men jag har sett honom för lite för att kunna säga vad jag tycker om honom men det är en spännande spelartyp.

Markus Gustafsson, är han en man för startelvan? Han gjorde ju ett fint mål mot GAIS.

Ja, i den matchen spelade han centralt på mittfältet. Han har gjort några matcher centralt och några på yttermittfältet och jag vet väl inte riktigt vilken position som är hans bästa. Markus är högaktuell att spela men om han startar tänker jag inte avslöja idag.

Med större avbytarbänk och spel på en lägre nivå öppnar sig dörren för yngre spelare. Främst tänker jag på egna talanger. Det finns mycket positivt med en fungerande talangutveckling. Är du beredd att ”lita på” unga spelare och låta dem ta stort ansvar eller kräver du rutin för att de ska få spela.

Jo, de som kan min historia vet ju att jag tagit fram många unga spelare under mina år i Halmstad, Dusan Djuric, Andreas Johansson och Markus Rosenberg för att nämna några. Jag kan räkna upp flera som presterat bra i allsvenskan och senare utomlands och jag tycker att det är jättekul att jobba med unga spelare. Det är väl också en grej som ÖIS vill ha som inriktning så småningom och nu har vi en ganska stor trupp i år med några unga spelare. Över tid så ska den inte vara så här stor och med en mindre trupp så ökar också möjligheten för unga spelare att slå sig in i a-laget.

Nu är det en stor trupp på grund av olika omständigheter och så här långt kanske det har varit bra med tanke på skadesituationen. Jag hoppas att vi kan hålla oss hela och friska och efterhand banta ner truppen en del och öppna upp för ytterligare unga spelare.

Jag bryr mig inte om hur gammal en spelare är så länge han presterar. Sedan får man ha tålamod med unga spelare och man får inte ha för många på en gång. Då kan det bli för mycket av det goda. Det krävs alltså några rutinerade spelare som de yngre spelarna kan luta sig mot. En mix är oftast det bästa.

ÖIS motsvarighet till The Young Ones: Luka Mijaljevic & Nicolas Sandberg

Hur skall en väl fungerande ungdomssektion se ut i din värld?

Jättesvårt. Det är en stor fråga. Jag har jobbat som ungdomsansvarig i Halmstad i många år.

Varje klubb har sina förutsättningar. I Halmstad var det så att det var HBK som gällde medan man här får kämpa om de unga spelarna med flera andra stora klubbar. Man kanske måste plocka in spelarna tidigare. I Halmstad kunde man vänta och låta dem utvecklas i deras egna klubbar innan man ”plockade” in dem till HBK.

I Göteborg finns det rent generellt tre klubbar som varit de tre stora; ÖIS, GAIS och IFK Göteborg. Varje klubb har sin identitet med cyckelsparkar, tunnlar, klackar, Lirarnas lag och frisparkar i krysset etc. Går det att lira sig upp i Allsvenskan? Har du funderat något på det?

Inte mer än att man blir påmind om det ibland. Mitt jobb som tränare är att vi ska nå bra resultat. Om vi gör det med en klackspark så är det bra det med. Jag vill spela en effektiv fotboll. Självklart vill jag spela bra och underhållande men framförallt effektivt. Vi ska blanda och ge. Ett bra kortpassningspel men även tidiga upplägg till exempel.

Under försäsongen så har det släppts in en hel del onödiga mål. Försvaret har läckt trots att vi har, som jag ser det fyra mittbackar som håller för spel i en toppklubb i Superettan. Hur ska det bli stabilare?

När man pratar om sånt där så måste man vara försiktig och inte prata i allmäna ordalag för då blir det någon form av sanning. Man måste alltså kolla varje mål i detalj och kolla vilka som spelat och hur målen sett ut.

Rent allmänt så har vi släppt till väldigt lite. GAIS hade några chanser mot oss med i övrigt så har det varit ytterst lite. Försvarsspelet har hållt ihop bra och det som vi släppt in har till exempel varit två billiga straffar mot Sundsvall. Vi släpper in tre mål i samband med fasta situationer mot Landskrona som det också finns förklaringar till att vi gjorde. Sedan har vi släppt in konstiga mål, konstiga mål som kommer från ingenstans. Där har vi däremot skärpt till oss, det var några i början, och visst, de räknas och därför har vi jobbat på det.

När du belyser mittbacksproblemen så belyser du egentligen hela lagets problem. Det har varit mycket skador och vi har gått runt på olika spelare. Vi har allstå inte fått jobba in spelet på rätt sätt. Jag tror att det bara kommer att bli bättre och bättre.

Janne Andersson skåpar ut kollegan Michael Borgqvist i verbalitet i samband med Superettans upptaktsträff (Foto: Joakim Geigert)

Om vi tar och kollar lite på mittfältet så är Pavel Zavadil en nyckelspelare. Säsongen 2008 bidrog han med 17 assist och var en av de bästa under säsongen. 2009 fick han däremot dra en större defensiv last. Behövs han inte mer i offensiven?

Jag såg ÖIS lite grann 2008 och tyckte att Pavel var duktig. Han bidrog med många assist och en hel del av dem var på fasta situationer. De slår han  i år också så det kan bli många assist bara på fasta. 2008 spelade han till vänster på fältet och jag hade en idé om att prova honom där nu på försäsongen, men skador på flera spelare har gjort att han fått spela på det centrala mittfältet istället.

Pavel är ganska komplett och är duktig på flera positioner på mittfältet. Nu är han till en början tänkt att spela centralt men vid skador kan han mycket väl ta en offensivare roll ute på kanten.

När vi nu pratar om Pavel så kan vi diskutera hans frisparkar. 2008 var han en mäktig skarpskytt men 2009 var han en loj läktarträffare. Är Pavel den enda som kan ta fasta situationer i år? Vilka alternativ finns det?

Det är en av de grejer som jag känner är bättre här än jag är van vid. Pavel är väldigt duktig på att ta frisparkar. Alex tycker jag har slarvat lite, han har en bra vänsterfot. Jag vill gärna ha innåtskruvade bollar på högerhörnor och då vill jag ha en bra vänsterfot. Han har missat några för mycket.

Sedan har Markus Gustafsson visat att han är minst lika bra som Pavel så just där tycker jag att vi har bättre kvalitéer än vad jag hade i Allsvenskan med Halmstad.

Många anser ju att Álvaro Santos och Ken Fagerberg är de självklara startanfallarna 2010. De är ganska lika varandra i sitt spel. Finns det något negativt med att spela två så pass tunga pjäser på topp?

Nej, inte om man får jobba ihop dem, vilket vi inte riktigt har gjort. Om du kollar på Álvaro förra året, av de mål han gjorde så var flera av dem i djupled och han har det också i sitt spel. Ken har det också i sitt spel och de är egentligen två lika typer som kompletterar varandra om man över deras samspel och samarbete.

Det som hänt i träningsmatcherna när de spelat tillsammans är att båda vill möta boll lite för mycket och det har lett till att vi tappat i djupledsspelet. Det är alltså oerhört viktigt att ha ett djupledshot så att motståndarna pressas tillbaka hela tiden.

Det har ju varit en del snack om Álvaro denna försäsongen. I tidningen Offside sa han att han inte ville tillbaka till ÖIS. Nu har han kommit tillbaka och det är glömt och förlåtet. Hur ska han hållas på det humöret? Krävs det att ÖIS vinner matcher?

Nej, nej, nej, nej. Han är ingen humörmänniska alls. Han är rejäl pojke! Det som sades förra året var en grej mellan honom och klubben som blåstes upp i media och blev mycket allvarligare i media än vad det egentligen var.

Álvaro är en snäll och glad kille som vill väl. Jag har fått en del frågor om hur vi ska hålla honom glad. Vi ska inte behöva hålla honom glad. Han ska fan ta mig hjälpa till att hålla oss glada allihop. Så för mig har det inte funnits några problem, utöver hans skadesituation. Det är det som är det stora frågetecknet, det andra finns det inga frågetecken om.

Jag vill bara säga det att Álvaro har aldrig varit ett problem här inne. Det var turbulens när han kom tillbaka och han ansåg vissa saker men det fick de reda ut. Gentemot mig som tränare och gentemot laget så har allt varit bra. Nu är han taggad inför säsongen men han har haft skadeproblem. Nu har han fått en rejäl rehabperiod och vi räknar med att han ska växa efter hand.

Se upp Superettan: Álvaro Santos är på gång igen!

Om laget skulle drabbas av skador och/eller det skulle gå dåligt resultatmässigt. Har du Mackans nummer inlagt i mobilen då?

Ja, vi brukar smsa ibland. Jag hade gärna haft Marcus i truppen i år men jag var ju också medveten om att det inte skulle fungera. Allt avgjordes av hans civila position och inte av att han inte ville spela här eller att vi inte ville ha honom. Sedan får man ha respekt för att han är 37 år gammal och det är inte bara för han att träna två gånger och vara redo för spel igen om han har lust.

Två SuperÖISare. En känner alla igen, men vem är den andra?

Är han inblandad i ÖIS numera?

Nej, inte kring det sportsliga mer än att han kan titta in och vara med och träna om han vill och det har han varit också. Men kring det administrativa så vet jag att han varit med och hjälpt till lite kring sponsorer och han är ju ÖISare in i själen och vill att det ska gå bra men konkret i den här verksamheten så har det inte blivit något.

Om du nu skulle tippa ett resultat i matchen mot Väsby på måndag (intervjun gjordes fredagen den 9 april)?

Jag tror ju alltid att vi ska vinna, oavsett vilket lag jag tränar och vilka vi möter, så självklart tror jag på seger. Vi ska göra allt för att vinna matchen. För min del räcker det med 1-0 så länge det ser bra ut.

Topp tre i Superettan 2010?

Vår ambition är att vara där uppe. Så är det. Får vi bara ordning på allt så är vår ambition sådan. Däremot krävs det ju mycket för att ligga i toppen av en tabell. Mycket ska stämma och det har det inte gjort hittills i år. Men varför skulle det inte kunna stämma nu? Det är en enorm skillnad på försäsongsmatcher och seriematcher.

Det är många lag som storsatsar inför denna säsongen. Det finns många bra lag i årets Superettan.

Ja, så är det. Förutom Södertäljelagen så finns Sundsvall och Hammarby och Norrköping. Listan kan göras lång på potentiella toppklubbar. Det är väl därför förväntningarna ska hållas nere lite grann så här i inledningen. Förhoppningen är att vi ska vara ett topplag. Det är ingen tvekan.


'Intervju med Janne Andersson del 2' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se