Lär känna din fiende #5: Skrapet

Den här omgången av ”Lär känna din fiende” handlar om de som blev över. De längst ner i näringskedjan. De lag som det är tänkt att övriga lag ska äta upp. De lag som ses som de lätta poängen i årets supertäta och superheta Superettan. Vi snackar förstås om ”Skrapet”. Och då talar vi alltså om skrapet i betydelsen ”Anders, Danne och Leffe mot skrapet”. Ni vet alla hur det var när man skulle välja lag i småskolan. Det var alltid så att de bästa lirarna – ni vet, skolans Ailton Almeida, fritidsgårdens Marcus Allbäck och villaområdets Ken Fagerberg – ville spela i samma lag. Inget underligt med det. Vi har alla sett hur frustrerad Zlatan Ibrahimović blir när han tvingas spela ihop med Pontus Wernblom eller Markus Berg istället för Lionel Messi och Pedro Rodríguez. Det är då uttalanden som ”spelat vänsterback, det är vad han har gjort för mycket” kommer. Om Superettan var en skolgård så skulle FC Trollhättan, IK Brage och Väsby United – precis som Kim Källström gör i landslaget – tillhöra ”skrapet”. De som aldrig blev valda först utan som fick vänta till sist. Tills dess att någon sa ”ni får skrapet”. Det är i alla fall så det står i min bok.

OK, det må vara elakt att samla Trollhättan, Brage och Väsby under samlingsnamnet ”skrapet” men jag vågar nästan ta gift på att dessa tre lag kommer att tillbringa större delen av året på nedflyttnings- eller kvalplats. De är helt enkelt Superettans svar på Pluto Nash eller Dr Doolittle. Så är det bara. Allt annat vore en stor överraskning.

För er som missat de inledande delarna av ”Lär känna din fiende” rekommenderar vi del 1, del 2, del 3 och del 4.

Omgång 1 2010-04-12 Örgryte IS – Väsby United
Omgång 10 2010-06-12 Örgryte IS – FC Trollhättan
Omgång 13 2010-06-28 IK Brage – Örgryte IS
Omgång 17 2010-07-24 Väsby United – Örgryte IS
Omgång 26 2010-09-20 FC Trollhättan – Örgryte IS
Omgång 29 2010-10-17 Örgryte IS – IK Brage

FC Trollhättan

Den här gången börjar vi resan så här: Trollhättans tränare, L-O Mattsson, måste vara Superettans skönaste figur. Om inte han är det så vet inte jag vem som är det. På Superettans upptaktsträff sken L-O Mattsson som en sol på en kristallklar himmel. Kvicka, rappa och klipska svar på Niklas Jarelind och Anders Anderssons frågor. Alltid med en räv bakom örat. Alltid med glimten i ögat. L-O Mattson är en evig underdog. Han tycks dessutom älska att var nederlagstippad. Och det tycks inte heller finnas något som han tycker lika mycket om som att motbevisa alla förståsigpåare, självutnämnda experter och läktarsiralexar. 2010 lär därför bli ett drömår för L-O Mattsson. I år finns det nämligen inte en enda förståsigpåare, självutnämnd expert eller läktarsiralex som inte tippar FC Trollhättan som ett bottenlag. Tror du att L-O Mattsson gillar läget eller tror du att han gillar läget?

Trollhättan version 2010.01 är annars rena rama ÖIS-kolonin. I år spelar Boyd Mwila, Rickard Johansson, Erik Gustafsson och Marcus Dahlin för klubben (dessutom finns Mentor Zhubis bror, Petri, i laget, en spelare som även provtränade med ÖIS under försäsongen). Ett gäng avpolleterade Öisare. Kan det verkligen vara något? Ja, jag tror faktiskt det. Särskilt Boyd och Dahlin har visat att de besitter egenskaper som gör dem till fullt dugliga och funktionella Superettanspelare. För Boyd måste det dessutom vara en dröm att få komma till ett lag som kommer att spela så mycket på kontring som Trollhättan kommer att göra denna säsong. Boyds enda uppgift kommer sannolikt att vara att ligga precis på gränsen, på rulle invid motståndarnas backlinje, och att hugga på varenda djupledsboll som hans medspelare skickar in bakom motståndarnas backlinje. I den rollen är det inte helt omöjligt att Boyd äntligen hittar rätt.

I övrigt kan Trollhättan tänkas få det rätt svårt denna säsong. Framförallt eftersom laget har tappat nyttige mittfältaren Alexander Falsetas till IFK Göteborg (28 matcher förra säsongen) samt hungrige anfallaren Mathias Ethéus (inlånad från IFK Göteborg mitt i säsongen och som gjorde fyra mål på 14 matcher) till Jönköpings Södra. Två spelare som jag inte tycker mig se att man lyckats ersätta.

Inför premiären har dock Trollhättan försökt matcha sig till ett gott självförtroende. Laget har ideligen mött ”bonkegäng” från de lägre divisionerna. Och man har gjort det med hyfsad framgång. Om man ser till snittpoäng under försäsongen är Trollhättan seriens näst bästa lag efter Hammarby IF. Den enda plumpen i protokollet är väl 0-0-matchen mot Torslanda, och det enda kvalificerade motstånd man mött under försäsongen är väl ÖIS. Och då fick man stryk med 2-3 hemma på Edsborgs konstrgräs.

I fjol fick Trollhättan kvala för att hänga kvar i Superettan. Spelarna kan sannolikt vänta sig något liknande denna säsong. Allt annat vore över förväntan. Räkna dock med att det blir tuffa möten med Trollhättan. I truppen har man trots allt åtminstone fyra heltaggade spelare som vill göra allt för att sätta krokben för ÖIS (Marcus Dahlin sannolikt undantagen). I en intervju med Trollhättans hemsida har bl.a. Eric Gustafsson sagt att han hoppas få göra mål på ÖIS så att han kan fira ordentligt. Vad är det man säger? Släkten – eller ska vi kanske säga Boyd Mwila – är alltid värst.

Arena: Edsborgs Idrottsplats
Publikkapacitet: 5 100
Placering 2009: 12:e plats i division 1 Norra
Placering 2008: 1:a plats i division 1 Södra
Tränare: L-O Mattsson (fjärde säsongen)
Spelarförluster: Alexander Falsetas (mittfältare, till IFK Göteborg) och Mathias Ethéus (anfallare, till Jönköpings Södra)
Nyförvärv: Boyd Mwila (anfallare, lån från Djurgårdens IF FF), Markus Mäkinen (målvakt, uppflyttad från u-laget), Robin Eriksson (back, från Lindome GIF), Robert Davidsson (mittfältare, Skoftebyns IF), Viktor Sköld (mittfältare, från IF Elfsborg) och Petrit Zhubi (mittfältare, IK Oddevold)

Resultat under försäsongen:

FC Trollhättan – Örgryte IS 2-3 (13 febrauari)
FC Trollhättan – Torslanda IK 0-0 (27 februari)
FC Trollhättan – Skövde AIK 1-0 (6 mars)
FC Trollhättan – Carlstad United 3-1 (13 mars)
FC Trollhättan – Västra Frölunda 2-1 (20 mars)
FC Trollhättan – Holmalunds IF 1-0 (31 mars, Svenska Cupen)
FC Trollhättan – Qviding FIF 4-1 (5 april)

IK Brage

IK Brage är en av tre nykomlingar i årets Superettan. En serie som man tog sig till via kvalspel mot allas vår favoritmotståndare Qviding FIF. 2010 lär Brage få uppleva ytterligare ett kvalspel. Om ens det. Inför Superettan 2010 är Brage nämligen hårt nederlagstippade. Vid Superettans upptaktsträff röstade omkring 80 procent av deltagarna för att Brage skulle vara det lag av nykomlingarna som fick lämna serien redan i år. Och om du frågar mig så tycker jag att det låter helt rimligt – jag var nämligen en av de som röstade på Brage i just den fråga. So shoot me!

Brage har förvisso rustat ordentligt inför återkomsten till Allsvenskans förrum. Daniel Åkervall är till exempel en spelare som gjorde stor nytta för Ljungskile SK under fjolåret. Försvararna Magnus Tappert, som Brage hämtat hem från norska Raufors, och Håkan Malmström, från HamKam, är absolut inga dussinlirare utan spelare som kommer att betyda en hel del för Brage denna säsong. Kanske kan deras rutin från Superettan och Allsvenskan vara skillnaden mellan nedflyttning och kvalplats.

En annan spelare som Brage värvat inför säsongen 2010 är Vyacheslav Jevtushenko. Läsare som har ett par år på nacken kommer kanske ihåg Jevtushenko, eller Slavik som han kallades, från säsongen 2002 då han spelade för AIK (bl.a. i vårmatchen mot ÖIS). Därefter har Jevtushenko harvat runt med Valsta Syrianska. Och nu ska han alltså hjälpa Brage att klara sig kvar i Superettan. Slavik är en passningsskicklig lättviktare som gärna fungerar som spelfördelare på mittfältet. Slavik höll dock inte i Allsvenskan och frågan är om han håller i Superettan.

När det gäller Brage är det i och för sig dumt att prata om individer och enskilda spelare. Brage är nämligen ett lag som nått Superettan genom att man fått till en fungerande grupp. Åtminstone om man ska tro Brages tränare, Lennart Andersson. I samband med Superettans upptaktsträff talade Andersson – med kärlek i rösten – om att Brages väg till framgång denna säsong låg i samhörigheten och gruppdynamiken. Enligt Andersson så skulle Brage klara sig kvar om man bara kunde bygga vidare på det lagbygge som man utvecklade under fjolårssäsongen i division 1 Norra.

Under försäsongen har annars Brage blandat och gett. Eller vad sägs om seger med 4-2 över självaste storfavoriten Assyriska? Rätt imponerande, inte sant. I andra änden av spektrat har vi dock en 0-0-match mot division 2-gänget Skiljebo SK och en 5-1-förlust mot Gefle IF.

Arena: Domnarsvallen
Publikkapacitet: 6 500
Placering 2009: 2:a plats i division 1 Norra
Placering 2008: 11:e plats i division 1 Norra
Tränare: Lennart Andersson (första säsongen)
Spelarförluster: Jonathan Lundevall (mittfältare, till Väsby United), Anders Lindholm (mittfältare, till Kvarnsvedens IK) och Tom Jansson (målvakt, till Kvarnsvedens IK)
Nyförvärv: Peter Bergqvist (målvakt, från Sandvikens IF), Daniel Åkervall (mittfältare, från Ljungskile SK), Vyacheslav Jevtushenko (mittfältare, från Valsta Syrianska), Jesper Medén (anfallare, från Ludvika FK), Håkan Malmström (back, från HamKam), Magnus Tappert (back, från Raufoss Fotball) och Rasmus Östman (mittfältare, lån från Trelleborgs FF)

Resultat under försäsongen:

IK Brage – Kongsvinger IL 2-2 (6 februari)
IK Brage – Hudiksvalls ABK 3-2 (13 februari)
IK Brage – Gefle IF 1-5 (17 februari)
IK Brage – Assyriska FF 4-2 (13 mars)
IK Brage – Skiljebo SK 0-0 (20 mars)
IK Brage – Sandvikens IF 3-1 (31 mars)
IK Brage – Västerås SK 0-0 (5 april)

Väsby United

Som sig bör har Väsby United Superettans lägsta genomsnittsålder, 21,1 år. Precis som många av de övriga förväntade bottenlagen satsar man hårt på att utveckla de egna talangerna. Genom sin roll som talangfabrik till de regerande svenska mästarna AIK har Väsby dessutom ett särskilt uppdrag att utveckla elitspelare. Det är i Väsby spelare som Martin Mutumba, Viktor Lundberg, Niklas Backman och Walid Atta har fått sin fostran. Det är på Vilundavallen och i Superettan de har stått på tillväxt. Grunden till ”Guld 2LAX9″ lades med andra ord i Väsby och i Superettan. Väsbys tränare, Thomas Lagerlöf, som själv har ett förflutet i AIK, var i samband med Superettans upptaktsträff också mycket tydlig med att Väsby i första hand har ett uppdrag gentemot AIK. Väsby ska spela sitt eget spel – ett spel som bygger på bollinnehav och man ska vara ett lag som mäktar med att vara spelförande i merparten av matcherna – och ge de lovande spelarna speltid mot kvalificerat motstånd. Det är det här som alltid ska komma i första rummet. Därefter kommer tabellplaceringen (å andra sidan lär väl AIK göra allt som står i sin makt för att rädda kvar Väsby i Superettan).

Inför säsongen 2010 har dock Väsby tappat ett stort antal tongivande spelare. Laget har bl.a. blivit av med seriens bästa målvakt (åtminstone sett till räddningsprocent) Niklas Westberg, som har valt att flytta till IFK Norrköping. Dessutom har Väsby blivit av med mittbacksgiganten Niklas Backman, som försvunnit i väg uppåt i seriesystemet, till AIK. Om man dessutom lägger till att laget tappat kvicksilvret Obi Etie till Syrianska och, med Väsbymått mätt, rutinerade Peter Motas och Daniel Johansson till Valsta Syrianska så inser man att Väsby kommer att få det svårt att hänga kvar denna säsong. Det mesta talar helt enkelt för att Väsby kommer att få jobba i uppförsbacken hela säsongen. Att premiärmatchen är mot ÖIS gör ju inte saker och ting lättare. På förhand får man därför säga att allt över kvalplats måste ses som en framgång.

Det ska samtidigt sägas att Väsby har ett synnerligen intressant nyförvärv i mittfältaren Patrik Pupparo. Pupparo är förvisso ingen ungtupp, han är trots allt 25 år, men trots detta är det nog bara en tidsfråga innan han flyttas upp till AIK. Så bra är han. På sätt och vis kan man därmed säga att Väsbys säsong står och faller med vilka spelare som flyttas upp till AIK och vilka spelare som flyttas ner till Väsby. Så har det alltid varit. Så kommer det alltid att förbli? Om AIK:s kräftgång i Allsvenskan fortsätter är det nämligen inte helt omöjligt att spelare som Niklas Backman och Viktor Lundberg flyttas ner till Superettan. Och då snackar vi helt plötsligt om ett helt annat Väsby än i dag. Då snackar vi om ett lag som bör vara ett mittenlag i Superettan. Det är med andra ord tur att ÖIS möter Väsby redan i öppningsmatchen.

Arena: Vilundavallen
Publikkapacitet: 2 500
Placering 2009: 12:e plats i Superettan
Placering 2008: 9:e plats i Superettan
Tränare: Tomas Lagerlöf (andra säsongen)
Spelarförluster: Daniel Johansson (back, till Valsta Syrianska), Obi Etie (mittfältare/anfallare, till Syrianska FC) och Niklas Westberg (målvakt, till IFK Norrköping)
Nyförvärv: Peter Rosendal (målvakt, lån från Örebro SK,), Patrik Pupparo (mittfältare, från Enskede IK), Jonatan Lundevall (mittfältare från IK Brage) och Daniel Ålund (mittfältare, från IF Brommapojkarna)

Resultat under försäsongen:

Väsby United – Assyriska FF 0-3 (13 februari)
Väsby United 4-2 – Syrianska FC (21 februari)
Väsby United – Hammarby IF 1-5 (27 februari)
Väsby United – Vasalund 2-1 (14 mars)
Väsby United – Syrianska FC 0-1 (18 mars)
Väsby United – IK Sirius 2-1 (22 mars)
Väsby United – Gröndals IK 3-1 (28 mars, Svenska Cupen)
Väsby United – IFK Mariehamn 3-3 (31 mars)
Väsby United – GIF Sundsvall 0-1 (4 april)

Sambadefensivs Superettantips 2010

Så där ja! Nu har du koll på tretton av seriens sexton lag. I morgon kommer Sambadefensiv att publicera den femte och sista delen av ”Lär känna din fiende”. Därefter drar serien i gång på allvar på lördag.

Efter att ha läst vår serie och läst andra genomgångar och tips av årets hetaste serie har du sannolikt egna idéer och tankar om vilka lag som kommer att gå långt under säsongen. Ta därför chansen att utmana Sambadefensiv i årets stora Superettantips.

Tipset går till på följande vis:

1. Varje deltagare tippar sluttabellen för Superettan 2010, skytteligavinnare och antal mål som denna gör.
2. Efter varje omgång summeras varje tipsares poäng på så vis att man tilldelas en poäng för varje fel/avvikelse mellan tippad tabell och faktiskt tabell. Om du t.ex. har tippat ÖIS som 1:a och ÖIS ligger på 2:a plats i tabellen tilldelas du en poäng, och om du har tippat Assyriska som 2:a och Assyriska ligger på 6:e plats i tabellen tilldelas du 4 poäng. Man tilldelas alltså en poäng för varje fel/avvikelse man har jämfört med Superettans faktiska tabell

OBS. Det är alltså bara summeringen av poängen i samband med sluttabellen som räknas.

3. Den som har lägst poäng efter säsongens slut vinner hela insatsen.

Och för att förtydliga ytterligare en gång. Vinnaren tar hem hela potten (vars storlek är beroende av antalet deltagare förstås). Om nu inte äran och ”the bragging rights” skulle vara tillräckligt.

Svårare än så är det faktiskt inte. Insatsen är 100 kronor per tips. För att anmäla dig till tipset mailar du din sluttabell och tippade skytteligavinnare samt antal mål som denna gör till Sambadefensiv senast kl. 15:00 den 10 april.


'Lär känna din fiende #5: Skrapet' har en kommentar

  1. 10 april, 2010 @ 15:13 C

    Både Expressen och Sportbladet lägger Öis på första plats. Alla kan ju läsa namnen i truppen. Några dagar kvar…

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se