Truppinventering #2: Mittfältare & Anfallare

Första bedömningen finns att läsa här. Den kommer användas som referens så har man inte redan läst den så rekommenderas det.

Yttermittfältare

Alex
Niclas Elving
Seif Kadhim
Jonathan Lindström
Jakob Olsson
(Markus Gustafsson)
(Björn Anklev)
(Pavel Zavadil)
(Markus Anderberg)
(Alexander Mellqvist)

Kommentar: I januari skrev jag att jag trodde att det inte var någon av våra naturliga yttermittfältare förutom Alex som skulle få spela speciellt mycket, och att Janne Andersson istället skulle flytta ner/upp/ut någon på kanten. Så har också tendensen varit under försäsongen och det känns inte helt otroligt att det kommer fortskrida så under säsongen. Nu när Elving gick sönder så borde det vara Jakob som har störst chans att få någon speltid de gånger Janne väljer att spela en naturlig ytter på högerkanten.

Björn kommer nog mestadels hålla till som ytterback och det borde vara Pavel/Markus och Anderberg som i första hand gör upp på högeryttermittfältsplatsen. Jag är dock inte emot att man fimpar Alex för att placera Pavel/Markus till vänster och Anderberg till höger. Vi tappar ett par hundra överstegsfinter och några hyfsade vänsterinlägg men får plats för lite mer teknik och spelförståelse. Kan vara bra så att allting inte behöver gå genom Pavel i alla lägen.

Bra bredd på mitten ger oss många helt okej alternativ och även om jag ogillar centrala spelare på kanten så tycker jag nog det passar bäst som det ser ut nu.

Innermittfältare

Sebastian Johansson
Pavel Zavadil
Markus Gustafsson
Alexander Mellqvist
(Danny Ervik)
((Mathias Johannesson))

Kommentar: En bra och bred uppsättning av centrala mittfältare som jag bara tycker gynnas av att Mellqvist är skadad då han antagligen annars hade fått en plats som jag inte anser han förtjänar. Finns en hel del alternativ här och även om Seb kommer saknas mot Syrianska (fjärde matchen liksom) så tror jag att Pavel och Markus kan lösa det defensiva ändå. Markus visade om inte annat mot Gais att han har utvecklat det spelet en hel del och om han fortsätta så resten av säsongen kan han bli en av seriens absolut bästa tvåvägsmittfältare.

Såvida inte samtliga våra alternativ underpresterar enormt så ska vi inte ha några större problem på det centrala mittfältet, och det ska inte spela någon större roll vilka två Janne väljer att ställa på banan.

Anfallare

Ken Fagerberg
Markus Anderberg
Nicolas Sandberg
Luka Mijaljevic
Álvaro Santos
(Björn Anklev)
(Markus Gustafsson)

Kommentar: Tidigare så efterlyste jag en etablerad forward även om Álvaro nu skulle stanna och jag är otroligt nöjd att man lyckades få hem Ken. Från att det sett ganska osäkert ut så ser det helt plötsligt fantastiskt bra ut, i alla fall den första halvan av säsongen men sedan riskerar vi att stå där med brallorna nere. Dock känns det som att ÖIS inte släpper både Santos och Ken men det hade blivit ganska mycket tunnare om någon av dem försvinner då vi riskerar att bli väldigt sårbara om den som är kvar är borta någon match. Flytta upp Mellqvist eller någon av våra överflödiga mittbackar på topp är ingenting jag går igång på direkt…

Slutgiltig kommentar:

Löses mittbacksproblemen och vi kan få in en lite tyngre anfallare så har vi ett lag som på ett eller annat sätt ska ta oss tillbaka till Allsvenskan. Även utan en ny anfallare kan det gå vägen men jag anser det inte vara värt att lämna så mycket åt slumpen som man gör i så fall.

Så skrev jag i januari och faktum är att jag har fått det jag efterlyste, men samtidigt har mittbacksproblemen inte lösts i den bemärkelse att mittförsvaret utstrålar den kvalitet som man ska kunna begära. På pappret så ska vi på ett eller annat sätt ta oss tillbaka till Allsvenskan men den här försäsongen har inte bevisat så mycket som jag har velat men jag hoppas att det nu är som Janne säger – att det är skillnad på försäsong och seriespel.


'Truppinventering #2: Mittfältare & Anfallare' have 13 comments

  1. 6 april, 2010 @ 07:42 DrJonas

    Håller med om det mesta, men inte om det centrala innermitt. Vi saknar en innermitt med riktig edge – en kreativ bollfördelare som också kan göra sin gubbe. Det känns lite som Linnegatans restaurangutbud just nu – många e helt okej…men ingen e riktigt, riktigt bra. Hoppet står till Zavadil(!), om han nu lyckas vända sin något dalande utveckling…så kommer det mesta lösa sig!

    Svara

    • 6 april, 2010 @ 08:44 Johan Gellerman

      Markus löser det så vi kan alla sitta lugnt i båten. :)

    • 6 april, 2010 @ 08:55 DrJonas

      Jo, man kan ju verkligen hoppas. Men borde han inte redan ha tagit det steget, för att man inte skall sitta och småhoppa i båten? : )

    • 6 april, 2010 @ 09:00 Tjuvnyp

      Håller med DrJonas helt och hållet. Kommer Zava upp i den klass han hade senast vi var nere i träskserien – då har vi betydligt större chans att komma någonvart…

      Ni får ursäkta, men utan Zavadil i form, då finns inte en enda riktigt bra passningsläggare på hela mittfältet.

      Är ovanligt negativ idag. Första jobbdagen på evigheter, släppt in sex baljor mot seriekonkurrenter på två matcher… Valter Tom Jr ur form och övriga tilltänkta spelare i hela central-linjen klarar inte att vända sig om på under 25 sekunder…

    • 6 april, 2010 @ 14:03 Johan Gellerman

      Utan att förringa Pavel så tycker jag att hans roll i laget är aningen överskattad. Visst att han är bollskicklig men samtidigt har han en tendens att spela alldeles för omständigt plus att han blir lite av en bromskloss när precis allt förväntas gå genom honom.

      Att vi sedan gjorde försäsongen bästa match när Pavel var borta kan ju bara vara en tillfällighet men det var samtidigt ett tecken på att Pavel inte är en absolut nödvändighet för att vi ska ha ett fungerande spel.

    • 6 april, 2010 @ 14:17 M

      Johan, vilken var försäsongens bästa match? Var inte det GAIS-matchen? Då spelade Markus Gustafsson och Pavel innermitt. Det var Sebastian som saknades i den matchen.

    • 6 april, 2010 @ 23:10 Johan Gellerman

      My bad, var helt hundra på att det var Pavel som stod över den matchen men jag kom uppenbarligen ihåg fel. Point is att jag tycker Pavels betydelse är aningen upphaussad, när han är med ska allt gå genom honom och då är det få andra som tar egna initiativ.

  2. 6 april, 2010 @ 14:32 Anonym

    Förra året vann vi över kalmar med 4-2 om jag inte minns fel. Pavel gick ut efter 20 min pga skada. Därefter gjorde vi 3. Pavel kan vara fantastisk men han kan lika ofta vara den sega bromsklossen.
    Jag undrar egentligen vad Markus tränar på? Han har det mesta förutom styrkan. Skulle han träna upp sig lite i muskler skulle han kunna använda sig mer av de saker han redan är bra på. Förstår inte varför han inte lägger extra betoning på det.
    Om Markus skulle haft mer muskler är han ett hundragånger bättre alternativ än Pavel. Just nu känns det däremot som Pavel är vassare.

    Svara

    • 7 april, 2010 @ 08:29 DrJonas

      Nja, mer muskler hjälper lite, mer speed hjälper lite till. Men det är inställning som helt avgörande. Kolla bara miniorena i Barca. Messi, Iniesta, Xavi, Bojan…är alla två äpplen höga men går 110 i varje duell och vinner boll hur lätt som helst. Väldigt svårt att träna upp – tror därför att MarGus inte kommer bli bättre än en hyfsad superetta spelare. Hoppas, hoppas jag har fel….o det kanske itte helt schysst att jämföra la liga topp mot superettan. Men min är poäng att innermitt är en svagare länk än många tror…

  3. 7 april, 2010 @ 08:40 Tjuvnyp

    Miniorer har låg tyngdpunkt – svårt för stora spelare att få övertag när deras kraft ligger ovan höft på motståndarna.

    Långa klena typer blir däremot helt mosade i en närkamp mot en riktig köttare. That’s a truth…

    Svara

    • 7 april, 2010 @ 09:34 DrJonas

      Nja, det är deras speed – de små har lättare att hinna undan. Den låga tyngdpunkt hjälper inte i duell med en riktig köttare. Det smäller, om än lite lägre ned. Simpel fysik….och det finns många exempel på långa gängliga typer som är hårda i kroppen och klarar dueller med köttare fint. Det sitter i hövet. ; )

    • 7 april, 2010 @ 21:07 Vergilius

      Killar som Xavi, Messi och Iniesta är ju ruskigt starka i ben och bål. Det kombinerat med låg tyngdpunkt och bra balans gör att de kan täcka boll och även klarar närkamper mot större spelare. Även om de aldrig likt Zlatan bara kan flytta folk och skapa utrymme för sig själv så behandlar de ju inte alltid bollen i flykten. Messi är tex helt lysande på att ta smällar från större spelare och ändå kunna accelerera.

    • 8 april, 2010 @ 12:25 Tjuvnyp

      Instämmer i att vårt mittfält ser något svagare ut än vad folk verkar tro…


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se