Nu är det slut på gamla tider!

ÖIS går inte ihop med Qviding. ÖIS spelare i Division 1 Södra kommande säsong. Spelarna står utan kontrakt och förhandlingar pågår med de som nu är villiga att ge ÖIS ännu en chans (stor eloge till de spelare som har tålamod med vår förening). Till råga på allt har vi fått ÄNNU en tränare i raden som skall hjälpa ÖIS på fötter igen. För oss Öisare så har verkligheten verkligen ställts på ända den senaste tiden. Men nu har det hänt och lika bra var väl det om man ser tillbaka en snabbis. Det har ju trots allt inte varit speciellt roligt att vara Öisare de senaste åren.

Jag har inte varit som en ettrig spyfluga och spottat ur mig texter här på Sambadefensiv under den senaste tiden. Nej, jag är ärlig med att säga att jag har varit bra trött på hela skiten och allt som har kretsat kring ÖIS det senaste. Jag har följt det hela med intresse givetvis, men också med en viss matthet och en känsla av att nu har jag fått nog. Hur menar du nu frågar kanske ni? Ja, jag har inte tröttnat på ÖIS som förening. Jag har definitivt inte tröttnat på fotboll som sport. Nej, och jag ser de båda sakerna förenliga även i framtiden. Men den stora skillnaden nu mot då är att jag har tröttnat på hur ÖIS fotbollssektion har skötts och förvaltats under hela den här gångna tiden. Nu får det vara bra. Jag vill inte se att det händer igen.

”Denna kåk har varit våran uti många herrans år. Denna kåk har varit vår, och det har nog satt sina spår. Denna kåk den har hängt i, och den har stått i vått och torrt. Men nu är det slut på det, för nu ska trettifyran bort.”

Att lova guld och gröna skogar. Det är en sak. Sanningen visar sig ändå relativt snart, så även i ÖIS fall, och det är svårt att lura supportrarna då. Att lova att vi skall bli en fotbollsklubb att räkna med på högsta möjliga nivå i Sverige (och även i Europa långsiktigt). Det är en sak. Också där spelar det ingen roll vad man säger så länge prestationen uteblir. Det kan man ändå köpa på något sätt. Men att huvudlöst satsa mångmiljonbelopp och att slarva bort en jätteviktig tid i ÖIS och satsa mot mål som inte tycks kunna lösas med alla tänkbara kända medel utan att dra i handbromsen innan eller ha någon som helst självinsikt och blåsa av anfallet. Ja, det är otroligt dåligt och det som gör mig så trött på det hela.

Men men. Det är ingen idé att gräva ner sig i mer skit nu. Jag försöker hitta tillbaka till känslan och förr eller senare så är den där. Då fungerar det ju.

Det är dags att rycka upp sig och vore det inte för att man är just Öisare så hade väl det inte gått. Vi Öisare är vana vid motgångar och efter det här som har hänt nu så kan det inte gå mer åt helvete utan att det är hanterbart i alla fall (jo, givetvis finns det värre saker i ÖIS-livet). Det viktigaste är att vi har vår klubb kvar. Vi har vår tradition kvar. Det är väl också i stort sett det enda vi har kvar just nu, men det är i alla fall något att bygga vidare på. Nu gäller det att tvätta bort skamfläckarna, som den senaste tidens skriverier om ÖIS i media har gett oss, och dra på sig findressen och sträcka på sig.

”Denna kåk var ganska rar och släppte solsken till oss in. Den var också generös med fukt och kyla, regn och vind. Den var snäll och lite gnällig men den ville alla väl, och den var vår i alla väder fastän gisten ful och skev.”

Vad måste göras? Ja, framförallt så måste vi få se en styrelse som nyktert kan se vilka åtgärder som bör göras för att nå framgång igen. Den bör utöver det ha en insikt om när horisonten ser mörk ut och då ha modet att upplysa oss ALLA om vilka risker man står inför, eller helt enkelt bara bromsa och våga byta riktning mitt i brinnande strid. Det fungerar inte att vända sig till män i scarf och med stora plånböcker så fort det börjar blåsa snålt. Det gäller att skapa sig sina egna förutsättningar och en egen fast mark att stå på. Som supporter är jag beredd att hjälpa till med det jag kan. Det minsta jag kan göra är att betala medlemsavgiften och även köpa årskort. Personligen är jag givetvis beredd att hjälpa till mer än så. Men det viktigaste av allt är som sagt de som kommer att styra uppe på ÖIS-gården. Jag skulle uppskatta om man en gång för alla bytte ut de positioner där man vet att resultatet inte har räckt till. Precis på samma sätt som man gör på alla seriösa arbetsplatser om något går fel. Personer med ÖIS-hjärta bör inte per automatik bli inventarier i sammanhanget.

Att Lars Ranäng avgår känns i det här läget väldigt naturligt. Han har gång på gång bevisat att han har en vilja av järn men också en käke av samma material som tycks ärga eller rosta igen om den inte får glappa lite. Tyvärr är det inte alltid så lyckat och det har sannerligen inte hjälpt ÖIS den här gången. Nej, vi måste få slut på ryggkliarväldet på ÖIS-gården för det har inte hjälpt oss mycket om vi skall vara ärliga. Hjärta är viktigt och det tycker jag alla är välkomna att dela med sig av i klubben, men det är dags att glömma hur det har varit och istället blicka framåt. Det gäller att anpassa sig efter rådande förhållanden och de förutsättningar som man faktiskt har. Man kan inte leva på luft och bygga något med pengar man inte har.

Jag hoppas på stora förändringar och att vår klubb på något sätt äntligen kan skötas av folk som som faktiskt vet vad de håller på med och som inser att vår historia från 1887, det eviga hyllandet av gamla legendarer och SM-tecknet -85 inte är något vi enbart kan leva på idag. ÖIS måste helt enkelt lyfta sig rejält på alla plan och börja sondera terrängen framför sig. Men jag är positiv. Interimsstyret på ÖIS-gården är bara det ett steg i rätt riktning. Det gäller bara att inte locka till sig för många ”gamla goa Öisare” nu när vinden har bedarrat. Det gäller istället att locka till sig nytt blod. Folk med ÖIS-hjärta men som också förstår vad som krävs i framtiden och vågar planera långsiktigt utan att titta tillbaka på fornstora dagar. Vi behöver helt enkelt folk som vill ta skitgörat och vill kämpa. ÖIS skall återigen bli en förening att räkna med.

”Ja, nu är det slut på gamla tider, ja, nu är det färdigt inom kort. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Så jag tar farväl och stora tårar rullar på min kind. Nu är det slut på gamla tider, nu går trettifyran i himlen in.”

PS: Den gamla ”dängan” Trettiofyran som jag citerar här i texten syftar inte på vare sig ÖISgården eller något annat fysiskt. Det handlar om känslan av att riva något gammalt och bygga något nytt. Jag hoppas att ÖIS gör detta och också lyckas med det, för det behövs.


'Nu är det slut på gamla tider!' have 21 comments

 1. 25 februari, 2011 @ 12:39 DK Gôtet

  Kanon text!! =)

  Svara

 2. 25 februari, 2011 @ 12:58 Anonym

  Den var bra.Klockren.

  Valon Gashi kommer fortfarande spela för Mellerud så han är inte aktuell för Öis.

  Svara

 3. 25 februari, 2011 @ 13:28 Gustaf

  En av de absolut bästa texterna jag läst på den här sidan.

  +1

  G

  Svara

 4. 25 februari, 2011 @ 14:22 Göran, Sthlm

  Håller med i analysen om att det behövs en kompetent styrelse. Dock, kanske ännu viktigare är att få en fotbollsledare som lotsa ÖIS under lång tid. Detta är inget allmänt vurmande för en stark ledare utan mer ett konstaterande att svenska lag som har haft en längre framgångstid har ofta varit förknippade med en ”lagledare” som har haft en vision och förmått föreningens olika delar att alla dra i samma riktning. Som Stig Svensson i Öster, Eric Persson i MFF och nån jag inte längre minns namnet på som tog tag i IFK Göteborg vid den i div 2 södra i början av 70-talet.

  Bland företag och andra organisationer har det under senare år varit populärt med värdegrunder, tyvärr och enbart ytlig förnissa och uttryck för en trend bland organisationskonsulter. Men jag tror något liknande är av yttersta vikt för ÖIS fotboll i dag. En slags moralisk kompass, en vision. En målsättning med tydliga instruktioner som alla i föreningen kan enas kring så att alla drar åt samma håll. En långsiktighet som även inger förtroende hos supportrar och sponsorer.

  Magnus Börjesson har lagt ner mycket tankemöda i sin artikelserie Jakten på den försvunna själen, http://www.sambadefensiv.se/2010/09/jakten-pa-den-forsvunna-sjalen/

  Själv skulle jag gärna se att Magnus får en plats i den nya styrelsen. Hans syn på ÖIS, supporterkultur i allmänhet och allmänna klokhet behövs i ledningen för föreningen.

  Svara

  • 25 februari, 2011 @ 14:32 Anonym

   Det tar väl emot att säga men Christer Wallin i GAIS är väl ett utmärkt exempel på en herre som kommit in och styrt upp ett kapsejsat skepp. En sådan typ skulle jag inte ha något emot att få in i ÖIS.

  • 25 februari, 2011 @ 14:54 Autonym

   Martin Larsson, anyone?

  • 25 februari, 2011 @ 15:09 Anonym

   Hoppas vi inte alla på honom. För att inte tala om Christer Hulth.

  • 25 februari, 2011 @ 15:50 Mikael Carlsson

   Exakt vad jag också är ute efter Göran. Kan inte annat än att hålla med om dina tankar. Visst vore det perfekt med en sansad, kunnig person med stort förtroendekapital som kunde lotsa ÖIS. ÖIS har länge pratat om sitt ”varumärke” men det känns inte som om man har förstått vad man skall göra med det eller vad det är värt. Som sagt, det behövs någon som vet hur man kan driva det här med framgång.

   Ja, Magnus B. Vad säger du? ;)

  • 25 februari, 2011 @ 16:27 Magnus Börjesson

   Se tidigare diskussion.

  • 25 februari, 2011 @ 19:03 Voldemort

   No offense, Magnus, men aldrig i livet att vi skall ha in någon som har fastnat i vinkelvolten med 123 år som signum. Vi måste släppa sargen nu och våga ta in några som inte är belastade av våra ”anrika” historia. Tänk om, tänk nytt. Våga ta stegen framåt med kraft istället för att titta över axeln på forntiden i varannat steg….

  • 25 februari, 2011 @ 19:19 Black Francis

   Vi kan inte heller göra indianen, eftersom det lokala hockeylaget hunnit före. Men brysselsteget är väl ledigt nu?

  • 25 februari, 2011 @ 19:52 timberhochmandie

   Jag tror att Voldemort föredrar Träbenet…

 5. 25 februari, 2011 @ 15:13 Oskar Ängermark

  Han har gång på gång bevisat att han har en vilja av järn men också en käke av samma material som tycks ärga eller rosta igen om den inte får glappa lite.

  Det där är en av de bästa meningarna jag någonsin har läst. Så mycket humor och så mycket sanning på en och samma gång.

  Svara

 6. 25 februari, 2011 @ 16:01 S

  Någon med koll på ÖIS, fotbollskultur och supporterkultur. Någon med erfarenhet från näringslivet (både stora företag och mindre). Någon med stort ÖIS-hjärta som är villig att lägga ner mycket tid. Någon med respekt bland supportrar men som också kan handskas med sponsorer, lottsäljande föräldrar och media.
  För mig finns bara ett namn; Rude…

  Svara

 7. 25 februari, 2011 @ 17:30 laban

  kanske är det också dax för lite självrannsakan i supporterleden: ranäng har ju länge varit en katastrof, men det har varit knäpp tyst från supporters, ja även i höstas och t o m fortfarande, han bara avgår lugnt o stilla.
  var är inlevelsen och den fullt berättiga ilskan nå¨nstans? detta förvånar mina vänner som håller på alla lag – varför hörs inget från fansen?

  det är givetvis inte fansens fel, men det har varit alldeles för tyst. jag har själv försökt skriva om detta på olika forum men fått noll respons. det tycker jag är pinsamt.
  mest pinsamt och dessutom tragiskt är ju att den usla företagskulturen med ranäng i spetsen tillåtits härja fritt i flera år.

  Svara

  • 25 februari, 2011 @ 17:59 Jonathan

   Jag har alltid fått den känslan att ”klagar man” är man en medgångssupporter. Det är inte ok att ha åsikter om hur saker och ting sköts inom öis och säger man något får man skit för det.

   Nu är det bara min egna uppfattning och folk ser det annorlunda men de senaste åren har det faktiskt varit såhär. Man vill/vågar inte se vad det är som händer och istället kör man huvudet i sanden och fortsätter tro att skeppet flyter när det i själva verket ligger knäckt i två delar på 1000m djup.

  • 25 februari, 2011 @ 19:50 Robban

   Har varit inne en del här under den här tiden och försökt sätta er sits i det perspektiv jag känner till – det vill säga GAIS berg-och-dalbana.

   Men när det gäller hur man som supporter hanterar en, som det visar sig inkompetent styrelse under många år, ja, där är ni ett föredöme faktiskt.

   Inom GAIS supporterled blir lidandet och gnället norm. Allt är kasst. Fortfarande. Det försvinner inte. Och, det är jävligt kontraproduktivt. Självbilden är konstant svag.

   Ni har en enorm förmåga att se saker i ett positivt ljus. Ta vara på det. Låt inte er självbild raseras av det här. Gå vidare med det nya ÖIS.

   Att ni inte har protesterat mer, ja, det kan jag väl se som utomstående som jävligt märkligt. Men det är skillnad på att protestera och vara kontraproduktiv. Sedan är varje uselhetsperiod ett unikum. Det vill säga, förutsättningarna ser oerhört olika ut helat tiden.

   Ni har ju matats med Ranängs förhoppningar om en ljusare framtid. Den ärgiga glappkäftens rosenröda framtid. Nu är korten synade och han försvinner. Vad ska ni göra mer – stegla honom på Burger King i Kallebäcks lider?

   Se bara till att han inte har tillstymmelse till inflytande mer. Det är mitt råd. Skit i det och håna mig, det ligger liksom i supporterkulturen att ni ska, som öisare göra det. Men, den mannen har ju gjort alla upptänkliga fel i boken som kan göras.

 8. 25 februari, 2011 @ 18:22 Gustaf

  Det där om varumärken är helt klart intressant.

  ÖIS som varumärke måste ändå anses helt ok generellt sett ur ett kännedomsperspektiv, då flertalet svenska sportintresserade garanterat hört talas ÖIS. Därmed inte sagt att det är i positiv bemärkelse då det endast gäller en paramter av flera varumärkeskriterier. Låt gå för att kännedomen är hög om varumärket, men hur står sig varumärket gentemot andra varumärken? Och vilken klang har varumärket, postiv eller negativ? Tyvärr har det gjorts väldigt lite för att höja varumärket i positiv riktning de senaste åren. Det bästa för varumärket som helhet är givietvis om ÖIS vinner Allsvenskan år efter år, producerar killar till landslaget, satsar mkt på välgörenhet samt en hel del andra godhjärtade insatser. I nuläget känns en del varumärkesbyggande åtgärder totalt främmande…

  Vad kan man då göra för att höja varumärket totalt sett?
  Ett steg i rätt riktning är givetvis att inte sänka varumärket, vilket jag anser vi gjort de senaste 6-7 åren.

  Idag känns ÖIS som varumärke tämligen urvattnat då vi haft både sportsliga, ekonomiska och publikrelaterade problem bara för att nämna några.

  Om jag hade varit expert i ämnet hade jag kunnat komma med en bra idé hur vi skulle höja varumärket och framförallt statusen på varumärket. Själva kännedomen behöver vi troligtvis inte bry oss om då vi troligtvis aldrig har haft såpass hög omvärdeskännedom som vi har nu, i samband med rådande omständigheter. Dessvärre känns det som att statusen på varumärket fått sig en rejäl törn. Det är just statusen som måste arbetas upp.

  Ett steg i rätt riktning är givetvis att få in kompetent personal på rätt plats. ÖIS ska inte vara en allmän lekstuga för folk som tycker det är fint att ha en titel. Nu säger jag inte att det varit så, men jag kan utan att säga för mkt undra vad folk inom ÖIS har gjort för att få en viss funktion. Ibland känns det inte riktigt som att arbetet sköts professionellt.

  Det stora problemet tror jag är att hitta just kompetent folk. I dagsläget kan det inte vara lätt att rekrytera rätt människor till ÖIS, med tanke på det skamfilade ryktet klubben dras med, framförallt i media.

  Min förhoppning och tro är ändå att vi reser oss, med hjälp av bra ledare inom organisationen. En viss del av ryggdunkarmentaliteten måste förvinna en gång för alltid. En förutsättning för att ÖIS skall resa sig en gång för alltid är det krävs kunskap och proffessionalism från alla håll och kanter. Saknas det kunskaper kanske man inte är på rätt plats? I andra fall kanske man får utbilda sig till den kunskapen. Det räcker inte med gamla meriter längre. I dagläget krävs det att man kavlar upp ärmarna och inte glassar med. I dagsläget gäller, action speaks louder than words. Och då gäller det det att ngn pekat ut riktningen…

  Jag hoppas att vi lagt halvmesyrer bakom oss och och äntligen kan gå för fullt!

  G

  Svara

  • 25 februari, 2011 @ 20:59 gogol

   Det enda positiva för varumärket som hänt de senaste åren är väl Dawit-banderollen. Annars har det varit Läktarras, hotade tränare, 2 pinnar på en vår, Gothia, konkurser etc etc etc…

  • 25 februari, 2011 @ 23:23 Anonym

   Allbäcks inblandning i mutskandalen svärtar också Öis.
   Vadaliseringen av Öisgården och bilar.
   Santossoppan ,Ranängs uttalande. invigning av Gamla Ullevi förlora med 5-0 ,klant arslet Dick.
   Kryss. Hösten 2007 var ju också riktigt illa,Ur allsvenskan 2006 ,2009
   Sen jag börja följa Öis har det varit något hela tiden aldrig en lugn stund bedrövligt är ordet . Det enda är väl att vi gick upp 2008 med mycket tur.

 9. 25 februari, 2011 @ 20:35 Anonym

  Ljungskile har förlängt med mittbacken Matte Carlsson då är nog inte Robin Jonsson aktuell längre

  Tur för oss i så fall

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se