Bellmans epistel n:o 10

Plötsligt utbrister han:

”Vad är det som gör att man år ut och år in går och tittar på sådan här skitfotboll.”

Uttalandet kom ifrån min supportervän bredvid mig på läktaren någon gång under andra halvlek när Norrby rullat in sitt andra eller möjligen tredje mål. Vi brukar kalla honom Superöisaren och det epitetet lever han sannerligen upp till då han kan stoltsera med att endast ha missat 9 hemmamatcher de senaste 45 åren. 9 stycken… och då var det dessutom lumpen som gjorde att han enligt lag tvingades avstå från 2 av dem. Med ett sådant ÖIS-hjärta har man rätt att anmärka på spelet då och då.

Faktum är väl att de flesta av oss känner igen sig i citatet ibland, eller egentligen rätt så ofta, men likväl går vi och i ur och skur och tittar på vårt kära Rödblått. Men visst är det skönt att trots förluster och trots bedrövligt spel kunna säga att det är skönt att vara ÖISare. Luttrad? Javisst.

ÖIS inledde första halvlek helt okej. Regnet hällde ner över Gamla Ullevi och gräsmattan var onekligen svårspelad. ÖIS kom till spel med ett gott självförtroende efter den senaste tidens vinster och nu skulle man bara knäcka Norrby.

En annan av mina andra ÖIS-vänner, som igår följde matchen tillsammans med mig, har bevakat en hel del matcher ifrån Söderettan i år och poängterade att Norrbys målvakt inte var mycket att hänga i julgranen. Det uttalandet skulle han få äta upp en kort stund senare.

ÖIS radade upp chanser i första halvlek och allt som oftast så var det Nico som skapade chanserna, men också Nico som brände chanserna och gång på gång var det riktigt fina parader av Norrbys målvakt. Sällskapet borde ha gjort ett par mål på alla chanser under de första 45 minuterna, men likväl var ställningen 0-0 i halvtidspausen.

Andra halvlek beskrev Superöisaren som en av de sämsta han sett under sina 45 år. ÖIS försökte pressa. Norrby försökte kontra. Spelet blev allt sämre. Båda lagens passningar hamnade allt oftare hos fel adress. Det mest underhållande under denna period var att räkna på hur många gånger Norrbys målvakt skickade ut bollen utanför sidlinjen efter en inspark. Reflexrädda kunde han, men insparkarna var det värre ställt  med. Efter att 4 insparkar i rad hamnat utanför vänster sidlinje började vi undra om det var någon på läktaren som målvakten hade hade något otalt med och som han således försökte sikta på.

Förlust mot Norrby, men Nico blev matchens lirare

Ni har så klart redan läst eller hört hur matchen slutade. Norrby gjorde först 0-1. ÖIS bytte ut Dennis och bytte in Elmander på topp och bildade ett till synes tremannaanfall. Tyvärr verkade laget inte ha gått igenom hur man ska spela vid en dylik formationsförändring. Detta ledde till att Lindström gick ner på vänsterbacken, samtidigt som Olsson och Lycén fortsatte att slicka kanterna. Med andra ord blev Seb helt ensam i mitten på ett tremannamittfält, vilket naturligtvis omöjliggjorde någon som helst form av konstruktivt ÖIS-spel under några minuter. Lindström återvände sedan till sin position på innermittfältet, men då klarade de 3 återstående backarna Leinar, Ervik och Bengtsson inte alls av att sköta försvarsspelet, vilket ledde till kaos och 0-2 och 0-3.

ÖIS fortsatte att pressa och Nico fick mycket välförtjänt reducera. 1-3, men det var för sent.

Jag avstår från att ta ut ÖIS 3 bästa spelare efter den här matchen och nöjer mig med att utse matchens ÖISare:

1. Nicolas Sandberg
Förvisso brände Nico alldeles för många lägen, men han var samtidigt ensam om att skapa massvis med chanser. Hade försvaret skött sin del igår så hade Nico slutat som matchhjälte med sitt ”1-0″-mål, som nu istället blev ett 1-3-mål.

Slutligen – Det blev en hel del diskussioner efter förra episteln och många olika åsikter vädrades vad gällde sommarens nyförvärv. Jag kan kort och gott meddela att jag står fast vid min åsikt.

Allra sist – Vi kan i alla fall glädja oss åt ett par intressanta derbyn nästa år. Qviding kommer ju som bekant att ramla ner. Men nu är det också klart att Utsikten har vunnit division 2. ÖIS-fest på Ruddalen nästa år kanske?


'Bellmans epistel n:o 10' have 11 comments

 1. 27 september, 2011 @ 21:46 Oskar

  Förstår inte riktigt ditt tänk med att Nico är matchens ÖISare… Det var ju ren katastrof att se honom. Visst äntligen har han kommit igång i löpningar etc som leder till något men med alla de chanserna måste minst två ha gått in enligt mig.
  Är det någon som förtjänar att vara matchens ÖISare så var det bannemig Jakob Lindström som kämpade och krigade utan dess like igår! Även Sebastian Johansson kämpade och skötte sig bra men säg någon match som han inte gör det.

  Svara

  • 27 september, 2011 @ 22:46 Bellman

   Nico var absolut ingen katastrof igår. Tittar man enbart på avsluten så hade man en del att önska. Han borde ha gjort mål även i första halvlek. Men försöker man se på helheten så var han en av få som presterade igår.

   Anfallskollegan Kocken var ju i så fall många resor värre då han inte lyckades skapa en enda målchans på hela matchen. På så sätt så får han ju inte heller möjligheten att bränna några lägen.

  • 28 september, 2011 @ 20:52 Oskar

   Håller helt och hållet med dig om Kocken att han inte lyckades alls, dock står jag fast vid att Sandberg inte var matchens lirare. Visst kommer han bra i löpningar och så vidare men på alla de chanserna måste man iallafall sätta minst en som anfallare.

  • 28 september, 2011 @ 21:30 Bellman

   Han satte ju en. :)

  • 29 september, 2011 @ 20:04 Oskar

   Ja tillslut gjorde han det. Det jag skrev syftade jag mest på första halvlek.

 2. 27 september, 2011 @ 21:58 Tipsarn

  GÖR RÄTT GÖR OM! Det finns säkert en stomme av unga spelare i U19 laget som man kan komplettera och bygga ett framtidslag. De övriga 3 stora Göteborgsklubbarna utbildar
  minst 3 lag spelare av varje årgång vilka endast ett fåtal får A-lagskontrakt. I denna grupp finns många riktigt duktiga spelare. Värva ett gäng till där och komplettera sedan med några ”bra” stabila erfarna spelare i varje lagdel. Inom ett par år har man ett lag för superettan som dessutom har framtiden för sig!!! Rådet är helt gratis!!!

  Svara

 3. 28 september, 2011 @ 17:26 Danne

  Bellman, lika magisk krönika som vanligt.

  Svara

  • 28 september, 2011 @ 21:26 Bellman

   Tack så mycket!

 4. 28 september, 2011 @ 21:52 skepparkrans

  Jag tycker att Kocken gjorde en av sina bättre matcher. Han är inte snabbats eller bollskickligast, men han är en otroligt smart spelare och han gjorde mycket rätt mot norrby när det gäller 1-1 situationer där han ofta kom ut som bollvinnare.

  Med lite flyt hade även kocken blivit tvåmålsskytt i denna matchen med hans listiga långskott i första och med dunderchansen i andra (där norrbys målvakt gör en super parad)

  Det stora problemet denna säsongen är försvaret. Släpper man in 6 mål på 180 minuter i ett avgörande skede på säsongen så hör man inte hemma i någon bättre serie.

  Svara

  • 28 september, 2011 @ 22:03 Oskar Ängermark

   Glöm inte heller Le Chefs grymma skarvnickar till Nico i djupet. Det var genom dem som vi fick till hälften av våra målchanser, framförallt i den första halvleken.

 5. 2 oktober, 2011 @ 21:38 HC

  Håller helt med dig att Öis föll ihop som ett korthus när Dennis gick av och Elmander in. Vår tränare hade nog missat att informera om hur laget nu skulle spela och då passad Norrby på att avgöra matchen. Pinsam dålig coaching!
  Synd att inte Öis går upp då de faktiskt är det bästa laget i serien men man kan inte få ut det på plan framför allt inte mot de dåliga lagen.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se