Det 125:e årsmötet

Tyvärr kunde jag inte närvara vid fotbollssektionens egna årsmöte och skriva om något därifrån. Förhoppningsvis kunde ni alla läsa om det på ett eller annat sätt då det skrevs om vad som sades på diverse andra sidor. Idag hölls dock det stora årsmötet som innefattade alla sektioner. Här kommer en liten sammanfattning av det som hände på det stora årsmötet och rörde fotbollen.

Efter att all vanlig mötesformalia gåtts igenom kom man fram till det som man som öisare idag alltid är lite extra intresserad av, nämnligen ekonomin. Egentligen kom det inte fram något nytt här som ni läsare inte redan hört. Det mesta som är intressant som rör ekonomin nämndes i min intervju med Mats Janson som jag gjorde i början av januari. Men för att sammanfatta så hamnade fotbollssektionen på ett underskott på 364 000 kronor för 2011. Med tanke på vad man inför säsongen räknat med så är detta mycket bättre än man hoppats på. Något som är anmärkningsvärt är att friidrottssektionen är den enda sektionen i föreningen som kunde visa svarta siffror.

För nästa år budgeterar alla sektioner utom fotbollen med att landa på ett nollresultat. Fotbollen däremot siktar på att landa på ett underskott på 75 000. En sund målsättning måste jag säga då jag mycket hellre ser att man siktar på att hamna på 75 000 minus än att sätta ribban på ett nollresultat och sedan misslyckas med detta. Som jag tidigare skrivit så har jag ett stort förtroende för Mats Janson och många andra som håller i pengarna i klubben just nu. Jag må vara blåögd men det känns helt enkelt som folk med bra koll på saker och ting. Visserligen var detta mitt första årsmöte men jag får en känsla av att det helt enkelt finns en stor ödmjukhet hos de som styr klubben nu. Man vet helt enkelt om vad som hänt och är medvetna om att det aldrig får hända igen.

Förutom att siffror redovisades så pratade Peter Samuelsson, som är vice ordförande i klubben, om att man har anställt en ungdomskonsulent (Christian John) som har som en av sina främsta arbetsuppgifter att utveckla Wilhelm Fribergs minnescup till något större. Man hoppas på att till hösten ha över 200 lag i ungdomsturneringen som de senaste åren växt sig allt större. Detta ses som en stor framtida inkomstkälla. Peter Samuelsson pratade även om att man har som målsättning att gå upp i år och ser detta som en fullt rimlig målsättning. Han kikade även bort mot Jakob Lindström och Peter Abrahamsson som satt längre bak i lokalen och ställde, på skoj, krav på att det i år måste avgöras innan sista resan till Skövde då han absolut inte ville få några minnen från förra årets avslutning.

Dan Cameras nämnde att man fått bygglov på tomten bredvid ÖIS-gården där man planerar ett hotellbygge. Det finns en grupp som arbetar med detta. Det nämdes även att det håller på att jobbas fram en ny grafisk manual för hur allt i föreningen ska se ut. Däribland huruvida det stavas ÖIS eller Öis. Svaret på den frågan är ÖIS.

Efter detta var det dags för en av de hetaste frågorna på mötet. Den om ett eventuellt ombildande av ÖIS till en alliansförening. Det har sedan konkursen ungefär diskuterats på styrelsenivå i föreningen om huruvida ÖIS ska ombildas till en alliasförening eller inte. Jag måste själv säga att jag inte är fullt så insatt i frågan som jag kanske borde vara. Om jag däremot ska göra någon form av bedömning av hur det verkar så är det främst friidrottssektionen som driver frågan.På mötet fick vi en genomgång av den utredning som gjorts kring vad som är bäst. Där har man kommit fram till att det bästa är att föreningen ombildas till en alliansförening och denna uppfattning ska också ha varit alla de olika sektionsledarnas uppfattning.

Det blev ingen lika het diskussion som jag kanske väntat mig kring frågan men några röster höjdes. Kent Synnergren med ett förflutet i brottningssektionen gick ganska hårt åt representanten utredningen och menade att det inte alls fanns så starkt stöd för förslaget som lät som. Jag själv har lite för dåliga förkunskaper i frågan för att kunna yttra mig men initialt känner jag att jag är emot förslaget. Jag tror att alla i föreningen tjänar på att vara en enda stor förening istället för att vara varsin förening och juridisk person. Men jag vet som sagt inte tillräckligt än.

Hur som helst så krävs det att man under ett extra årsmöte röstar igenom frågan för att förslaget ska få igenom.

En fråga som det senare blev lite större disskussion om än väntat var frågan om vilka som skulle ingå i valberedningen kommande år. I sista sekund kom en representant från friidrotten med ett förslag till att ha fem representanter i valberedningen och på så sätt få med alla sektioner på ett annat sätt än tidigare. Detta förslag bestreds kraftigt av en man i samlingen som menade att detta bara skulle röra till det och att förslaget hade kommit in alldeles för sent. Efter en stunds diskussion godtogs ändå förslaget och valberedningen kommer kommande år att bestå av fem personer istället för tre som man tidigare varit.

I slutet av mötet var det dags för utmärkelser för alla möjliga prestationer. Allt från de som varit medlemmar i femtio år till unga stjärnskott. Allas vår Lars Ranäng tilldelades medalj för att ha varit medlem i föreningen under 50 år, Markus Allbäck fick en medalj i sin frånvaro för sina insatser och Jakob Lindström och Peter Abrahamsson fick priser för sina insatser under året. Jakob Lindström som utkämpade en duell likt den mellan Martin Scorseses film ”Hugo” och ”The Artist” på årets Oscarsgala med en norrman vid namn Ruben. De båda landade tyvärr på samma antal priser och ingen fick gå därifrån missnöjd. Alla nöjda alla glada.

Mötet avslutades med att klubbens ”grand old man” Benny Rosén höll ett kortare anförande där han tackade för året och sa med stridslust i rösten att han detta är året då vi går upp i superettan. ”Och där ska vi fan ligga kvar och kämpa, och inte sätta någon idiotisk målsättning att gå upp i allsvenskan direkt, det får ta den tiden som krävs och kämpar vi tillräckligt länge så lossnar det!”. Det var banne mig så bra sagt att jag blev rörd. Att det fanns lite krut kvar i den mannen visste jag men när han sa de orden och sneglade mot Lars Ranäng på första bänkraden fick jag gåshud. Det får helt enkelt ta den tid det gör.


'Det 125:e årsmötet' have 13 comments

  1. 13 mars, 2012 @ 08:50 Pehr

    Tack för en mycket bra rapport.
    Alla mål de har satt upp verkar väldigt uppnåliga.

    Svara

  2. 13 mars, 2012 @ 10:55 JP

    Är det ngn som har tillgång till intervjun med Mats Jansson i GP?
    Skulle vara intressant att veta vad visionsarbetet som nämns i pappersupplagan innebär.

    Är det ngt som ÖIS saknat så är det en tydlig vision.

    Svara

    • 13 mars, 2012 @ 23:23 Martini

      Fullmatad och seriös intervju av Mattias Balkander. Allt för mycket för att klistra in här, men några stycken bjuder säkert GP på:

      Vad har ni råd att ha för framtidsvision?

      – Vi jobbar med ett visionsarbete nu. På ganska kort sikt vill vi tillbaka till superettan. Längre än så pratar vi inte än så länge. Vi får växa in i en ny kostym helt enkelt. Vi sitter på en allsvensk anläggning som kostar därefter. Det är nog för dyrt att husera i division 1 med den anläggningen (Öisgården). Superettan hoppas jag på.

      Vad står Öis för i dag?

      – Fortsatt vill vi bedriva en riktigt bra ungdomsverksamhet och elitungdomsverksamhet på pojksidan. Vi har lag i pojkallsvenskan och i juniorallsvenskan. Vi har duktiga tränare kring de här trupperna, vi vill försöka fortsätta fostra duktiga spelare som vi kan flytta upp i A-laget.

      Vad är viktigast för Örgryte just nu?

      – Viktigast är nog att behålla den här satsningen. Vi har gjort en ganska stor satsning på att få mer verksamhet till Öisgården. Vi håller på att anlägga en sjumanna konstgräsplan på den gamla grusplanen. Det är för att vi vill att våra lag skall spela matcher häruppe. Tidigare har de Kviberg och andra ställen. Vi vill bedriva mer verksamhet på vår fina anläggning.

      Vad kostar spelartruppen 2012?

      – Just nu har vi spelartrupp på 19 spelare och vi skall inte kontraktera fler förrän vi har pengarna hemma. Vi skall försöka ha en budget i balans. Sedan är det ändå så att vi har en lite för dyr spelartrupp för division 1. Det beror på att vi har en del kontrakt som löper vidare. Men vi ser över det hela tiden.

      Klarar ni er med 19 spelare?

      – Nej. Eller … både ja och nej. Det handlar inte om ekonomiska förutsättningar, vi tänker inte riskera något här. Hans Prytz och Jonas Karlén skulle kanske vilja ha in två, tre stycken till som kan vara aktuella för startelvan, men vi har bromsat lite grand här. Vi måste leva i nuet, efter våra ekonomiska förutsättningar. Skapar vi inte nya ekonomiska förutsättningar får vi titta neråt i stället; på vårt juniorallsvenska lag och lyfta upp killar därifrån i stället.
      – Nu har Hans och Jonas lyft fram de lite yngre spelarna och gett dem ganska mycket speltid. De har gjort bra ifrån sig. Jakob Lindström, Jocke Hall, Pontus Otterstedt. Vi lyfte i år upp Alexander Jeremejeff och Filip Holländer. Scouta smartare utifrån vår kostym.

    • 14 mars, 2012 @ 13:11 Annonym

      Som vanligt mycket snack om kostymer.

  3. 13 mars, 2012 @ 10:56 Anonym

    Känns tryggt att ÖIS nu fått en styrelse som lever i verkligheten. Samgående kan inget om det , så vad är för och nackdelarna tro?
    Härligt när en erfaren gammal man kan ge gås hud.
    När jag läser att det budgeteras 75 000 minus nästa år , känner jag spontan kan vi inte göra en insamling nu när klubben fyller 125 år så vi får ett noll resultat som en födelsedagspresent? Alla får skänka valfritt belopp.
    Önskedrömmen är att nå Superettan ,men vi kommer ha rejäla motståndare i år och som också har den målsättning att bli det områdets Superetta lag. Vi kan tillsammans stötta spelarna och gå på matcher och vara goda ambassadörer för ÖIS på bästa sätt detta året och verkligen hoppas att vi har tillräckligt med vinster när säsongen summeras, Jag hoppas att spelarna tar sig an detta med jävlar annama.(så inte det kyter sig för dom) Det skall bli 17 så kul säsong 2012 och glöm nu inte att bli medlem i en 125årig förening och köp årskort eller gå på de matcher du kan. Om alla gör det där lilla tillsammans blir det stort som förbättrar för ÖIS. Alla är vi viktiga i år ,det är vi alla tillsammans som gör det till en fest.

    Svara

  4. 13 mars, 2012 @ 18:08 nytko

    Tack för uppdateringen Felix!

    Svara

  5. 13 mars, 2012 @ 20:27 Kennedy

    Skönt att läsa om Benny Rosén. Jag känner honom lite grand och hade älskat att se blicken han gav Ranäng.

    Jag är Öisare sedan födseln och det känns som kärleken till klubben är viktigare än tabellplacering.

    En välskött klubb med hjärta och sunda värderingar på en stabil grund nog viktigare än snabba resultat.

    Svara

    • 13 mars, 2012 @ 22:39 Felix Jonsson

      Det var ingen tydlig blick mot Lasse Ranäng men jag tyckte mig se att han sneglade åt honom när han sa det. Det är sannerligen en man med pondus.

  6. 14 mars, 2012 @ 15:01 Dannne

    men då kommer det inte bli några nya nyförvärv? … vi behöver ju ha in en ytter och en anfallare t ex lindberg, edström dom vi har nu.. är jag vet fan inte vad man ska säga

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se