Efter regn kommer solsken…

Vi har fått in en gästkrönika, vilket alltid är trevligt! Beskyll inte Christian för den pajiga rubriken. Det var jag // Felix

Jag minns det som om det var gårdagen. Det var upplagt för fest; eller åtminstone för vinst och att nå kvalplatsen mot Superettan. Superettanhoppet hade både hunnits stängas och tändas flera gånger om – och nu återstod bara en match. En stor skara bortasupportrar, däribland jag och min kompanjon, begav oss till Skövde i hopp om att alla små pusselbitar skulle falla på plats. Ett Sylvia, som hade darrat något otroligt på slutet, skulle tappa poäng nere i Lund samtidigt som vårat allas Örgryte skulle vinna på en friidrottsarena i Skövde.

Som det började. Matchen hann knappt sätta igång innan Björkeryd kunde tråckla in ledningsmålet för Sällskapet. Glädjen var enorm; men ännu större skulle den bli när den mycket gamla måltavlan på arenan visade att Lund hade tagit ledningen mot Sylvia. Och ytterligare en gång! 2-0 till Lund – och vi (ja, jag säger vi) låg på kvalplats.

Visserligen hade Sylvia satt riktigt nerv i det hela innan halvtidsvilan genom ett reduceringsmål, men det var fortsatt ÖIS som hade andraplatsen i tabellen. 45 minuters fotboll kvar… ”Det här kommer gå vägen”, både tänkte jag och sade till min vän.

Men här slutade ju som bekant det roliga. Lund, som var ett av de starkaste hemmalagen i serien, men visserligen ingenting att spela för, blev i andra halvlek kraftigt tillbakapressade av ett jagande Sylvia. Därför kom också ganska logiskt 2-2 på vad, om jag minns rätt, var en straffspark. Jag minns fortfarande den stora sucken som spred sig över den gamla träläktaren i Skövde… Vad som såg så bra ut höll nu på att glida oss ur händerna.

Än mer ur våra händer gled det när Leinar & Co misslyckades med sin offsidefälla. Istället för en avblåsning rusade, numer VÅR viking, Emil Karlsson mot Peter Abrahamsson i Öisburen. Med en tåspets tryckte han in kvitteringen bakom Peter. ”Inte den där jäveln med håret igen”… Hans insats på Ullevi i premiären hade etsat sig kvar på minnet. Skulle han sänka oss än en gång?

Den numer sönderhoppade träläktaren agerade nu grund åt en mycket uppgiven supporterskara. Perioderna mellan sångerna från Östra Stå blev allt längre – och kraften i sången allt tunnare. Trots Gellermans ivriga försök att få oss att stötta laget var det mer eller mindre stendött.

Matchklockan gick i ett ruskigt tempo. Den passerade 80 minuter – och Öis, som spelade i en kraftig motvind, klarade knappt att komma till en målchans. Jakobsson hade satt in Clarholm för att kunna slå långt; något som hackade betänkligt i vinden. Men så! Straff! Från ingenstans…

Leinar kliver fram. Ni minns det lika väl som jag. Pang. Stolpen. ”HELVETE!”. Slutresultatet skrevs till 1-1 och säsongen var över. Visserligen gjorde ju Sylvia ett 2-3-mål i Lund, vilket hade gjort ett straffmål av Leinar helt meningslöst. En liten tröst i all misär som just då huserade inombords.

Vi satt kvar länge, min polare och jag. Tomhet. Allt var tomt. Visserligen hade i alla fall jag redan innan säsongen sagt till mig själv att ”det är enbart en bonus om ÖIS lyckas ta sig upp”, men när det var så otroligt nära att få kvala om avancemanget var allt så tungt. ”Är det värt det?”, tänkte jag. Att lida så förbannat. Hela. Jävla. Tiden.

Svaret är egentligen hugget i sten. Självklart är det värt det. Nu har det gått några månader sedan det trista slutet i Skövde och på andra sidan dörren väntar en ny, härlig, ÖIS-säsong. Prytz har tillträtt på tränarposten och ett knippe nya spelare har tillkommit. Målskyttet, som till stora delar var vår (eller Nicos?) stora akilleshäl förra säsongen, ser numer ut som något som inte kommer att vara en bristvara under säsongen. Visserligen ryckte jag en aning på ögonbrynen efter de inledande matcherna där varken Vikingen Karlsson eller Johan Hedman hittade nätet – men vad träningsmatcherna har lidit så har den tvekan försvunnit. Hedman har visserligen betydligt mer att bevisa för att vara en startman i anfallet – men Emil Karlsson har bevisat att han under säsongen med all säkerhet kommer sänka lag på samma sätt som han sänkte ÖIS under förra säsongen. Det enda man kan sakna hos honom är ett litet större lugn vid avslutningslägena – det är inte nödvändigt att skjuta genom både målvakt och nät för att göra mål. Faktiskt.

Och så jokern. Ja, jag kallar honom det – Oskar Wallén. Här har vi ett sparkapital från förra säsongen. Vilken målspruta. Vilka fötter. Vilken styrka. Kodesonen har verkligen kommit rätt in i det från första början i år; och alla de mål han har gjort hittills på försäsongen vittnar stort om det.

Min kompanjon, och tillika skribenten här på Sambadefensiv, har under hela vintern, ja ända sedan debaclet i Skövde, hävdat att ÖIS ska vinna serien den här säsongen. Självklart inte mig emot om så skulle bli fallet. Däremot höll jag igen med att vara bensäker på en sådan sak innan spelartruppen blivit något sånär fulländad. Nu är jag beredd att instämma. Laget ser urstarkt ut – från målvakt till anfall. Igår fick seriekonkurrenten Qviding FIF smaka rejält. Sju förbannade noll. Det är ord och inga visor det.

Två träningsmatcher återstår. Sedan börjar det vi alla så ivrigt väntar på. Seriestarten. 18 dagar kvar. Ynka 18 dagar. Så det finns inget att vänta på. Pallra dig till närmaste ICA, inhandla ett paket havregryn och lär dig hur du kokar havregrynsgröt – för den 16:e april ska varenda en som äntrar Gamlas Ullevis läktare var fulladdad av energi. Från läktarplats ska vi sätta ton och bära fram vårt lag. Det här är säsongen då det händer. Både på läktaren och på plan!

Och för att avsluta med något positivt. Det ser bättre ut än på mycket, mycket länge.

// Christian Börjesson


'Efter regn kommer solsken…' have 23 comments

  1. 30 mars, 2012 @ 08:43 Simon P

    Mycket bra text! Alla till Skövde!

    Svara

    • 30 mars, 2012 @ 08:46 nytko

      Nu går du väl ändå händelserna i förväg Simon P? Skövde är det ju ett tag kvar tills vi ska till. Närmare bestämt i omgång 26…

    • 30 mars, 2012 @ 09:07 ÖIS1994

      Det är väl snart… ;-)

    • 30 mars, 2012 @ 14:26 Simon P

      haha, menade att alla ska till Skövde på GU ofc! ;)

    • 30 mars, 2012 @ 15:47 nytko

      Fast man ska ju inte till Skövde om man skall till Gamla Ullevi! : D

      Haha, nu förstår jag vad du menar i alla fall. Alla till Gamla Ullevi!

    • 30 mars, 2012 @ 16:21 Simon P

      Fan, det går inte bra för mig idag känner jag.. bäst jag inte säger något mer innan jag gör bort mig ännu mer..

  2. 30 mars, 2012 @ 10:18 PriMax_ÖIS

    Hur mkt man än hatar hur snöpligt förra säsongen avslutades så älskar man att killarna visade hjärta och såg till att vi var med i toppstriden trots den usla starten. Man får inte glömma all turbulens under försäsongen. Även om det var ett tufft år som öisare vill man inte ha det ogjort. Känns som det gjort oss starkare ;)

    Svara

    • 30 mars, 2012 @ 11:30 Gästkrönikör

      Ja, precis. De alla tunga motgångarna vägs upp av de (få) medgångar vi ÖISare haft det senaste. Som Väsbymatchen 2008 – vilken är den egentligen första (och enda) medgången jag har haft som inbiten rödblå supporter.

  3. 30 mars, 2012 @ 12:58 Jesper

    Gött skrivet!!

    Svara

  4. 30 mars, 2012 @ 14:33 DJ-CJ

    Härlig läsning! Det känns som att vi har haft mycket emot oss de senaste åren och nu känns det äntligen som om vi vi är på rätt väg. Tryggvi Gudmundssons boll i kvalet mot Assyriska 2004 har avlossats, och vi alla vet att den är på väg in i mål.

    Svara

  5. 30 mars, 2012 @ 22:41 framtiden

    förhoppningsvis så vänder det denna säsongen. Vissa av oss var med 1980 när GAIS var i allsvenskan några minuter innan ÖIS fick straff i sin match och tog den platsen ifrån dom.

    Svara

  6. 30 mars, 2012 @ 23:45 Anonym

    I år skall det bli 17 så kul,och ni är väl med från start alla ÖISIGA vänner?
    Lös medlemskort har ni kollat in förmånerna som följer tex, rabatt på Intersport 15% rabatt vid 3 tillfällen. och många flera finns under medlemserbjudande.

    Svara

  7. 31 mars, 2012 @ 00:11 A

    Grym läsning Christian B. Du får gladligen skriva ytterligare krönikor framöver.
    Jag skummade bara igenom de första styckena då jag inte vill påminna mig om hur det kändes i slutet av föregående säsong. Jag var mer eller mindre ett nervvrak ;)

    Desto mer glädjande var det att lästa andra halvan där du skriver om hur årets försässong har gestaltat sig. Det är absolut inget fel på första halvan, det är jag själv som väljer att avstå :)

    Som sagt, fortsätt gärna att skriv gästkrönkor Christian. Det här var riktigt härlig läsning, vilket även många andra tidigare inlägg vittnar om.

    Nu hoppas vi alla att säsongen kommer att bli lika bra som försäsongen. Så här optimistisk som jag är den här säsongen var det nog runt 10 år seda jag var sist.

    Det är alltid skönt att vara ÖISare, men i år känns det faktiskt ännu skönare vilket till stor del beror på framgångar vid förssäsongen.

    Vidare känns det som att organisationen i och runtomkring ÖIS verkligen satt sig. På ngt sätt andas ÖIS helt plötsligt en sundhet vilket var länge sedan man kände.

    Bara för att kort förklara vad jag menar:

    -Truppen utstrålar harmoni

    -Tränarna känns gedigna med integritet, men ändå passion

    -Klubbchefen verkar ytterst sympatisk och har fötterna på jorden

    -Oskar Ä uppe vid gården har överträffat JG i sin kommunikation med supportrar och känns mer gedigen och genuin än nämnda herre

    -Styrelsen upplever jag som rätt komponerad med folk som har en realistisk syn på långsiktighet

    Jag tror att det här kommer att bli bra framöver….

    Det enda som saknas är egentligen M.Johansson på Samba D. Vill dock inte förringa de övriga skribenter som skriver här. Ni gör ett fantastiskt jobb med Samba D… Och jag uppskattar verkligen att ni lyckats axla Martins axlar på ett förträffligt sätt.

    Kom igen ÖIS!!!!!!

    A

    Svara

    • 31 mars, 2012 @ 10:40 Gabriel

      +1

    • 31 mars, 2012 @ 11:23 Oskar Ängermark

      Tack så mycket :)

    • 31 mars, 2012 @ 22:02 Anonym

      Instämmer med dig till fullo, så nu är det upp till oss supportrar att dra med familj och vänner till matcher, bli medlemar och stötta våra unga trupp på bästa sätt. Vi skall alla boosta ÖIS på bästa sätt detta år då vi fyller 125 år

  8. 1 april, 2012 @ 23:27 A

    Varsågod Oskar!

    Jag tycker det är viktigt att man ger beröm när man upplever att något är bra. Det är lätt att kasta ur sig massa negativt när ngt inte går som man tänkt sig. Ännu viktigare är det att ge beröm. Förhoppningsvis ger det mer engergi till verderbörande.

    Tycker att du, Oskar gör ett förträffligt jobb! Känns skönt att det inte är genuin gårdare som sköter kommunikationen med oss supportrar. Att du, från till skillnad fr din företrädare, inte är i behov av att höras och synas överallt, speglar också mycket bättre den världen ÖIS lever i nuförtiden. Som jag skrev tidigare. Du känns betydligt mer ÖIS genuin än föregångaren. Din kommunikation med oss supportrar sköter du på ett föredömligt. Din nivå är helt lagom, varken mer eller mindre.
    Att du dessuom är snabb på att svara på frågor via Sv Fans är mycket bra!
    Och viktigast av allt. Du känns inte förmer än oss alla andra, vilket det varit lite si och så med de senaste åren…

    Bra jobba OSKAR!!!

    A

    Svara

  9. 3 april, 2012 @ 12:54 Anonym

    När inte GP skriver en rad om träningsmatchen mellan två göteborgslag som ÖIS-Qviding då blir det superviktigt att vi har Oskar som kommunikatör för ÖIS. Plus att sambadefensiv.se finns och ett aktivt sv.fans för att hålla uppe kommunikationen runt ÖIS nu när vi spelar i div 1. för vi kommer inte få mycket utrymme i övriga medier,särskilt när man befinner sig i en storstad med flera allsvenska lag. Gp borde tycker jag göra en spalt om div1 i år nu när det är flera lag från GBG annars är det dåligt.

    Svara

    • 3 april, 2012 @ 16:48 Oskar Ängermark

      Skriv till GP! Ju fler som ber om någonting desto större chans är det att man får igenom sin förfrågan. Kör!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se