Veckans tankar

Då var det onsdag igen ja! Och enligt min egna logik så är det dags för en sammanfattning av ÖIS-veckan som gått och även ÖIS-veckan som kommer. Denna vecka är extra rolig att summera i och med den på många sätt fantastiska eftermiddagen i söndags. Så vi kör väl på direkt?

***

Veckan som gått!

Utsiktens BK-ÖIS 0-2

Vi startar med den soliga söndagseftermiddagen jag snackade om. Sol, värme, 2150 personer på läktaren, ÖIS, vinst. Försök få till något bättre om ni kan.

Matchen i sig har ältats fram och tillbaka lite överallt. Nyss här på Sambadefensiv genom Felix. Ni vet hur det var. Två snabba mål (som vanligt nuförtiden), en katastrofal domare (ja, vafan, som vanligt här med), ett dåligt motståndarlag, ett vilt kämpande ÖIS och en fantastisk stämning. Enkelt sammanfattat. För det går egentligen inte att göra denna eftermiddag rättvisa genom en sammanfattning. För den innehöll så mycket och var så underbar.

Om jag i alla fall skall ge mig på lite spelarkritik så var det tre stycken som stack ut extra i mina ögon. David Leinar, Peter Abrahamsson och Johan Pettersson. Det förstnämnda för sin för dagen extrema tajming och dominans i allt han gjorde på plan. Precis så man vill att en mittbacksgeneral/kapten skall vara. Den andra, vår superba målis, gjorde allt och lite till. Han hade som vanligt inte supermycket att göra, men det han gjorde var av absolut högsta klass. Felfri som vanligt. Den sistnämnda, lånet från de grönsvarta, visade ingen pardon mot varken Utsikten-spelarna eller sin egen kropp denna match. I första halvlek kom han på sin högerkant förbi sin back gång på gång och var bättre offensivt än han i tidigare seriematcher visat. I den andra halvleken sprang han så man mer än en gång trodde att killen skulle stupa framlänges av trötthet. För oj, vad han sprang. Och sprang. Och sprang. Sådant gillar vi.

Till sist, något som de flesta redan berört också, läktarinsatsen. Det måste väl ha varit min konstruktiva kriti som gjorde att alla var så taggade inför matchen? Skämt åsido, så var det en fantastisk inramning från det att det var tio minuter till matchstart tills det att matchen var slut. Felix skrev i sin text efter matchen att det var den bästa insatsen i år av klacken. Johan Gellerman på amoretfides.se sträcker sig så långt att den sista halvtimmen var det bästa han varit med om under sina tio år som aktiv ÖISare. Det behövs väl inte sägas så mycket mer?

 

Foto: Martin Brittberg


Tipselit Äldre vs IFK Göteborg

En vinst mot GAIS och en förlust mot Häcken. Så lydde resultaten i de två senaste matcherna för ÖIS Tipselit Äldre innan IFK Göteborg kom på besök i vad som för Tipselit Äldre skulle vara det tredje raka derbyt.

Det blev ingen rolig historia. ÖIS ledde visserligen i paus med 1-0 samtidigt som IFK hade fått en utvisad spelare redan i matchens inledning. Men precis som mot BK Häcken veckan innan, så föll ÖIS ihop som ett korthus och släppte in fyra raka mål. Denna gång utan att göra något själva efter dessutom. Så 1-4 skrevs slutresultatet till och det fortsätter att gå tungt för Tipselit Äldre. Sannerligen.

Filip Holländer

En väldigt positiv nyhet under veckan som gick var att årets stjärnskott Filip Holländer skrev på ett nytt kontrakt med ÖIS. Felix avhandlade det lite kort här. Det är såklart oerhört skönt att veta att inget lag (*host* GAIS) kan plocka upp ännu en ÖIS-talang utan att ge en skälig ersättning. Men det absolut skönaste är ju att vi kommer få se mittfältstalangen ännu ett år i de vackraste av färger.

Derby-bokning


Ännu en smått överraskande nyhet dök upp i veckan. IFK Göteborg har bjudit in ÖIS på en träningsmatch mitt i Allsvenskans sommaruppehåll. Den 19:e juni är det närmare bestämt som detta träningsmatch-derby kommer att äga rum. På Hjällbovallen. Då kommer den från mig spontana reaktionen: Varför på Hjällbovallen av alla ställen? Det känns som väl som en högst medioker ”derby-arena”. Även om det bara är ett träningsmatch-derby.

I vilket fall blir det intressant att se hur hårt ÖIS kommer att gå in för den här matchen. För det skulle ju inte kännas jättebra om man drar på sig skador eller slitna spelare bara för att man vill spela mot IFK Göteborg. Vad vinner egentligen ÖIS på det här? För ÖIS måste ju på något sätt tycka att det här kommer att gynna dem själva. Annars är det enligt mig en otroligt onödig grej att göra mitt uppe i seriespelet. Men vad kan jag om sådant här? Det finns säkert någon jättebra anledning.

***

Veckan som kommer!

ÖIS-FC Trollhättan

Känner ni? Känner ni de kalla kårarna krypa upp längs ryggraden? FC Trollhättan. Svetten rinner. Ångesten pumpar på i hela kroppen.

Ja, kanske inte riktigt så, men det är på rak arm inte mitt favoritlag kan jag avslöja. Självklart på grund av alla nederlag man upplevt de senaste åren mot detta lag. Men! Det finns ju ett litet ljus i tunneln. 10 mars 2012. 3-1. Minsann. Om ni minns? ÖIS-FC Trollhättan på ÖIS-gården för ungefär två och en halv månad sen. Försäsongens sjätte träningsmatch. Oskar Wallén, Christofer Bengtsson och Johan Hedman gjorde ÖIS mål. Så låt oss fokusera på den matchen i våra hjärnor inför lördagens batalj.

Som ni alla vet så drog ju Hannes Sahlin och Tommy Lycén båda på sig rött kort i den senaste matchen. Och inte nog med det så ådrog sig Jakob Lindström sitt tredje gula kort för säsongen. Så hela tre avstängningar får vi leva med mot FCT. Sebastian Johansson är ju som bekant dock tillbaka från sin avstängning, vilket underlättar Hans Prytz arbete avsevärt. Så till nästa match vill jag, personligen, göra fyra ändringar i startelvan från matchen mot Utsikten. Ut med Lycén, Sahlin, Lillström och Johan Hedman. Och in med David Björkeryd, Joakim Hall, Seb och Oskar Wallén. Rakt av sådär bara. Tjoff!

Gamla Ullevi. Lördag. 16.00.

***

1887 Cup!


Ja, nu är det dags att anmäla sig, ni som vill vara med i den årliga supportercupen 1887 Cup som anordnas av Balders Hage. Turneringen spelas den 16:e juni, som en bra uppladdning inför ÖIS-Sleipner på Gamla Ullevi dagen efter. Vill ni vara med i turneringen så är det bäst att göra det så fort som möjligt då endast 14 lag får plats. Läs mer här.

***


ÖIS-veckans bästa!

För mig, klackmänniska som jag är, är veckans höjdpunkt självklar. Hela jäkla tillställningen på Ruddalen i söndags är veckans höjdpunkt. Framförallt det tryck vi lyckades skapa, allihopa tillsammans. Det är en sådan härlig känsla när man känner att alla verkligen vill sjunga hela tiden, och alla vill verkligen stötta laget och hjälpa de framåt. Det kan låta självupptaget det här, att jag indirekt hyllar mig själv. Det är också möjligt att det är så, men det tar jag en vecka som denna. Det var helt enkelt en underbar söndagseftermiddag som man kommer minnas ett tag.

 

Foto: Martin Brittberg

***

ÖIS-veckans sämsta..

Blir i stort sett samma som förra veckan. Det faktum att Lunds BK, och även Kristianstads FF vägrar att förlora. Lund släppte i veckan visserligen in sina två första mål (mot Norrby IF av alla lag), men vad hjälper det när de ändå vinner? Ingenting, säg.

Men fortsätter ÖIS att också gå som tåget och vinner alla matcher, och utav bara farten sveper bort Lund och Kristianstad med dubbla segrar så gör det ju inte så mycket att de två Skånelagen vinner hela tiden. Eller är det för optimistiskt? Vem vet..

***

Den här ÖIS-veckan för…

…120 (!) år sedan spelades den allra första officiella fotbollsmatchen någonsin i Sverige. Örgryte Idrottssällskap tog emot Lyckans soldater på Heden. Och såklart så vann Örgryte IS matchen, efter stor hjälp av sina sex spelare från skottland. 1-0 skrevs segersiffrorna till.

Här kan ni läsa mer detaljerat om denna historiska händelse som var ett av startskotten för fotbollen i Sverige.

Minnessten på Heden. Foto: Okänd'Veckans tankar' have 15 comments

 1. 24 maj, 2012 @ 09:16 Dahlquist

  Gå in på denna länken alla öisare :)

  http://www.majorna.nu/Wilhelmfriberg.htm

  Svara

 2. 24 maj, 2012 @ 19:21 Bengan

  Och u21 går som tåget med 5-1 vinnst i veckan och ännu inte en tappad poäng (vilket de väl inte ska heller eller?) målskyttar Sebastian, Henrik C och Oskar Wallen x3(!)

  Svara

 3. 25 maj, 2012 @ 00:13 Anonym

  Finns det någon liga på Xperteleven för oss ÖISare ?

  Svara

 4. 25 maj, 2012 @ 13:23 Nya Öis

  I morgondagens elva vill jag se Abrahamsson,Bengtsson,Leinar,Jonsson,Hall,Pettersson,Seb,Holländer,Otterstedt,
  Alex och Emil.

  Svara

  • 25 maj, 2012 @ 14:09 Gabriel

   Vilken tur att Prytz bestämmer startelvan. Ha det gött.

  • 25 maj, 2012 @ 14:24 Christian

   Kan bara instämma. Det var inte många rätt där inte.

   Abrahamsson; Bengtsson, Leinar, Jonsson, Hall; ”JP”, Holländer, Seb, Björkeryd; Karlsson, Wallén.

   Det fanns två frågetecken:
   1) Sätta Björkeryd på vänsterbacksplatsen och spela någon annan på vänsteryttern – t.ex. Anderberg (om han nu inte hade/är varit skadad).
   2) Vem som skulle spela med Barbaren. Hedman ett mål mot Utsikten (ja, han var sist på bollen…), men samtidigt gjorde Wallén tredubblade kassar i U21-matchen. Jag valde, efter en stunds betänketid, att låta Oskar få chansen. Men nästan hugget som stucket.

  • 25 maj, 2012 @ 14:42 Jonathan Larsson

   Det var värst. ”Inte många rätt där inte”. Och så tar du 9/11 samma som honom… Hårt!

   I vilket fall har jag som jag skrev i texten samma startelva som dig. Så jag är med dig trots allt! ;-)

  • 25 maj, 2012 @ 15:43 DJ-CJ

   Haha, jag tänkte detsamma. Känns ändå som att vi har rätt bra ersättare trots tre avstängningar. Frågan är vad som händer om Sahlin och en av mittbackarna är borta samtidigt. Då blir mittlåset tveksamt. Har vi några unga som kan gå in utan att göra bort sig på en mittbacksplats? Eller kan Seb kliva ner i så fall?

  • 25 maj, 2012 @ 18:24 Felix Jonsson

   Tyvärr ställs vi nog inför det dilemmat imorgon. Leinar gick av och tog sig för baksidan under träningen. Mer info kommer ikväll..

  • 25 maj, 2012 @ 22:47 Anonym

   Vem vet andremålvakten där kanske vi har en doldtalang lång är han ,så han kanske kan gå in som mittback i morgon?

  • 25 maj, 2012 @ 16:10 Nya Öis

   Att sätta Björkeryd som vänsterback när vi har Hall är idioti. Han har inte presterat något denna säsong förutom ett mål. Känns inte alls som han är i bra form,överskattad tycker jag. Att jag har satt Otterstedt som yttermittfältare är att jag vet att han kan spela lika väl där som ytterback. Tycker han har tagit chansen när han fått den och han verkar i bra form just nu. Jag kommer ihåg en riktig bra Otterstedt som vänsterytter mot Gunnilse hemma på Öisgården förra säsongen. Synd att killen får så lite chanser. När Bengtsson var borta gjorde han 2 matcher från start och gjorde det bra. I anfallet är Emil given men varken Wallen eller Hedman har visat att de är i bra form så varför inte testa Jeremejeff.

  • 25 maj, 2012 @ 16:24 Christian

   Du menar att Hall har presterat denna säsong? Ok. Och nej, det behöver nödvändigtvis inte ”vara idioti” att sätta Björkeryd på vänstebacksplatsen. Det är David ursprungsposition och förmodligen där han gör sig bäst.

  • 25 maj, 2012 @ 17:07 Röd-Blå röra

   Håller med om att Björkeryd borde få chansen som vänsterback i stället för Hall. Och då sätta in Otterstedt som yttermittfältare tror jag på. Björkeryd är från början ytterback och Otterstedt har spelat mest som yttermittfältare under sin tid i Öis.

  • 25 maj, 2012 @ 20:11 Otäck benskada

   Ingen Bengtsson i truppen enligt officiella sidan.

 5. 25 maj, 2012 @ 19:47 Samuel

  Emil Karlsson var grym. Ville bara säga det. Amor et Fides

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se