Bosko Orovic by the phone

Prytz vs. Orovic

Så djäkla skönt. Imorgon är det match igen. Har man väntat eller har man väntat? Dessutom skall vi ”hem” till Valhalla IP. Det kan ju inte vara annat än total vinstgaranti. Dock står vi som bortalag – men i verkligheten kommer det vara precis tvärtom. Det är alltså stadskonkurrenten Qviding FIF som står på schemat, så vad passade bättre än att ringa upp deras huvudtränare Bosko Orovic och höra mig för om hans tankar? Förmodligen ingenting.

Det kan ju inte ha undgått någon seriös ÖIS-supporter – och det kan tyckas att vi har stött och blött i ämnet tillräckligt redan. Men det är svårt att glömma den där eventuella sammanslagningen och sopa den under mattan för gott oavsett om man vill det eller inte. Turligt nog stannade det vid en idé vilket mynnade ut i att Qviding fick ta över vår plats i Superettan. En sejour som inte blev långvarig. Trots att super-Hannes var med i laget så var man aldrig ens nära att lyckas kravla sig kvar. Med sina, smått fantastiskt urusla, elva inspelade poäng så kom man tvärsist och trycktes således tillbaka rätt ner i den pöl man kom ifrån. Söderettan. Som så ofta när resultaten inte går som planerat så är det tränaren som får sota – och så även här. Lars Ternström fick lämna med svansen mellan benen och in kom istället Bosko Orovic – senast från Division Två.

Logiskt nog är det som nytillträdd huvudtränare svårt att veta hur man ligger till som lag. Vad för spelartyper finns till förfogande? Vilka kvalitéer besitter dem? Vilka målsättningar bör has? Frågorna är många och därför lät jag Orovic svara på hur han tycker att sin första halva som tränare för Qviding har känts:

– Vi bygger ju inte för i år. Vi vill skapa oss någonting eget och ha en annorlunda fotboll. Vi vill ha ett kortpassningsspel och äga mycket boll.

– Men tankarna är ändå att vi resultatmässigt är besvikna över säsongen än så länge. I många matcher har vi spelat väldigt, väldigt bra fotboll och skulle ha vunnit men har haft lite otur. Men det är klart att vi är besvikna. Tia är vi absolut inte nöjda med att ligga.

Som nyss nämnt så parkerar Qviding just nu på den nedre halvan av tabellen – närmare bestämt på en tionde plats. Man har en totalskörd på fyra segrar, två oavgjorda samt sex förluster. Nu får vi, enögda, inbitna supportrar till ÖIS som vi är, hoppas att så inte blir fallet – men med några få vinster i rad så skulle Qvidings tabelläge genast förbättras avsevärt. Man har flera lag inom en radie av fyra poäng där nykomlingen Gauthiod är den som behöver se upp mest.

Bosko Orovic och hans lag fick annars en riktigt bra start på denna säsong. Man förlorade visserligen med 2-0 i premiären – men därefter tog man tre vinster på de fyra efterföljande. Bland annat slog man den nuvarande tredjeplatsinnehavaren Oddevold med de fina slutsiffrorna 2-0. Denna prestation följde man upp med ytterligare en vinst och det över Gauthiod. Därefter har prestationerna dalat och man har endast lyckats vinna en av de sju senaste.

– Spelmässigt har vi tappat i de två senaste där vi har visat lite nedåtgående trend. Även Kristianstad på bortaplan var si så där också.

Men framförallt tycker Bosko att det är det unga laget, tillsammans med ett darrigt bortaspel, som är orsaken till de sämre insatserna.

– Vi har varit lite oroliga på bortaplan. Det är ett väldigt ungt lag och jag vet inte om ni tänker på det. När de rutinerade är frånvarande så har vi nästan bara 20-åringar på plan.

– Det tar ju sin lilla tid att spela in det (de unga spelarna, det nya spelsättet, samt att få ihop de nya spelare till en gemensam enhet). Det sköna är att vi inte har uttalat oss om att vi skall vinna någon serie i år. Vi har i och för sig inte uttalat oss om att vi skall åka ur heller – utan vi spelar ju för att komma någonstans i mitten i år. Allt över en mittenplacering är fantastiskt bra.

Det mediala kring Söderettan, och kanske i synnerhet Qviding, som är lag nummer två i Göteborg i serien, lämnar en del i övrigt att önska. Det må hända att det inte är någonting att klaga på – publicitet förtjänar man – men det medför att det blir betydligt svårare att få en hyfsad koll på ens motståndare utan att se dem spela live. Om man slänger ett getöga på deras trupp så återfinns i alla fall en rödblå bekanting – Alexander Vrebac. Men det är inte honom som Bosko vill lyfta fram som någon att markera lite extra.

– Får vi igång Kamal (Mustafa) så är han värd att hålla ett extra öga på. Nu har han varit skadad och bara spelat tre, fyra matcher i år – men det är honom och Isa Bagci som mycket av vårt anfallsspel lever på.

Kamal Mustafa, som tidigare har representerat IFK Göteborg (tvi, tvi!), tillhör alltså numer Qvidings FIF. Tyvärr, för deras del, har skadeproblematik gjort att han inte har kunnat spela så ofta som man hade velat. Med det sagt så blev jag lite förvånad att han inte nämnde Moses Ssewankambo. Denne Moses leder lagets interna skytteliga med fem gjorda mål. Även här har dock skador varit en del av vardagen, men enligt Bosko så kommer han att finnas med imorgon. Oklart är dock huruvida han är fit for fight att lira samtliga 90 minuter.

När deras kommande motståndare Örgryte kom på tal så hyllade Bosko oss på ett sätt som jag blev lite ställd av. Han menade på att ÖIS är en för stor och anrik förening för att husera i Division Ett. So far – alla rätt. Det är ingen tvekan om att ÖIS är på helt fel ställe – men Bosko menade även på att ÖIS har det i särklass bästa laget och att de är för starka för att utmanare så som Lund och Oddevold skall kunna hänga med. Det är ord som värmer, ord som gör en glad. Även om han i grund och botten har rätt så är man så tilltufsad av alla motgångar att man inte vågar tro – knappt drömma – om ett avancemang i seriesystemet.

Nyckeln till framgång mot ÖIS har Orovic redan klar. Den stavas a-g-g-r-e-s-s-i-v-i-t-e-t. Det är något som verkar vara Boskos huvudord. Att alltid sätta hög press och vara en pain in the ass för motståndaren. I deras senaste match, den mot Trollhättan, var det allt förutom just det, man gjorde.

– Vi hade ett dilemma inför Trollhättanmatchen där vissa spelare stod på två gula kort – och de såg ut som att de såg fram emot denna match så mycket att de inte hade en tackling mot Trollhättan.

– Nyckeln för oss imorgon är att vara aggressiva. När vi har vunnit så har vi varit väldigt, väldigt aggressiva – som små getingar – så aggressiviteten är den stora nyckeln imorgon. Sedan är det trots allt serieledaren vi möter och jag skall inte sticka under stolen med att det kommer bli nervkittlande, spännande och jag hoppas att vi ger dem (ÖIS) en bra match.

Med andra ord så finns det inte på tal att Qviding kommer att frångå vad de tycker passar dem för att anpassa sig till vad ÖIS ställer upp med. Nej, Bosko vill satsa allt för att vinna – även om det är serieledaren som väntar på andra sidan mittlinjen.

– Vi möter stora ÖIS nu *skratt* Det är klart att jag vill vinna, men jag tycker inte att ÖIS har någonting att göra i Division Ett med det publikstödet. Jag tycker verkligen inte det och hoppas att ÖIS går upp (i Superettan) – men inte på vår bekostnad.

Jakob Lindström. Söderettans bästa mittfältare - tycker Orovic. Foto: Martin Brittberg

Historien visar dessutom på att Qviding har ”lättare” mot bättre lag. Så enkelt är det naturligtvis inte. Men scenariot är inte allt för ovanligt – att ett spelande lag har det lättare mot ett annat spelande lag. Det ger helt enkelt mer spelytor än mot de lag som har parkerat bussen på mållinjen – med Gauthiod som exempel. Men fakta och facit är det ändock. Qviding spelar bättre mot bättre lag och det är inte heller något som Bosko Orovic är sen att påpeka.

– Vi har haft tendenser att spela väldigt bra mot bra motstånd. Oddevold till exempel (vinst med 2-0), men även Sylvia. Lund spelade vi ut efter noter nere i Lund. Sedan har vi ju gjort sämre resultat mot sämre lag.

Ord som får mig att bli lite, aningens, skraj. Om Qviding kommer heltaggat, samtidigt som ÖIS dito inte är med till 100 %, då kan det bli åka av åt andra hållet. Det som dock gör att jag fortsatt känner mig relativt lugn är att vi inte längre känns som det laget. Laget som är ofokuserat och tappar onödiga poäng. Det gjorde vi i början av serien –  ain’t no more. Numer tuffar vi fram likt ett X2000 och ingenting ser ut att kunna stoppa oss. Förhoppningsvis inte ens ett getinginspirerat Qviding med en oerhört sympatisk Bosko Orovic i spetsen.


'Bosko Orovic by the phone' have 4 comments

 1. 7 juli, 2012 @ 20:14 Gabriel

  Riktigt kunglig artikel! Man tackar.

  Svara

 2. 7 juli, 2012 @ 23:22 Anonym

  Sambadefensiv leverera helt oväntat en grymt inlägg. Tack! Hur tar man hand om aggressiva getingar? avväpnar dem lugnt och metodiskt och det är ingen ide att ropa och skälla på domare. Fasiken vilken spännande match det blir imorgon på Valhalla med skönt väder. Barnen har sommarlov så se till att ta med dem till matchen.

  Svara

  • 8 juli, 2012 @ 00:52 Christian Börjesson

   Hur man hanterar aggressiva getingar? Man ringer Anticimex. ;)

   Tack för lovorden!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se