Utvisningar fällde avgörande

Segrarna på Valhalla IP fortsätter att komma – men idag fick ÖIS verkligen ge allt för att nå framgång. Precis som i matchen mot Norrby var den första halvleken väldigt knackig och det var verkligen inte mycket som stämde i ÖIS-väg. Och vore det inte för att Sylvia under de sista 30 minuterna var i numerärt underläge med två man så hade det inte varit omöjligt för Sylvia att på allvar kunna hota ÖIS från att ta de tre poängen. Men så blev det inte. För efter det att ettan kom så följde tre mål efter och siffrorna skrevs tillslut till 4-0 – en siffra som var i rejäl överkant.

För tredje gången den här säsongen (fyra inräknat bortamatchen mot Qviding) var det spelplats Valhalla IP på tapeten för ÖIS. Tidigare hade man sköljt över varenda motstånd och Valhallasiffrorna stod innan matchen i höga 16-2. Bara för fem dagar sedan vann ÖIS borta mot Norrby på Borås Arena med 0-3 efter en stark andra halvlek – och bortsett från att avstängde Oskar Wallén inte fanns med i dag så var startelvan intakt. Det gjorde att ÖIS ställde upp med följande elva:

Så här formerade Hans Prytz laget mot IF Sylvia idag

Tidigare under säsongen har ÖIS visat sig starka i öppningen av matcherna. Det är ofta i de perioderna som ÖIS har dunkat in sitt första mål och på så sätt satt prägel på matchens utgång. Och även om det skulle visa sig att ÖIS inte alls fanns närvarande på samma sätt idag som tidigare så var det ytterst nära en drömstart då Richard Yarsuvat fick helt öppet skottläge i andra matchminuten. För när Hannes Sahlin serverade David Björkeryd i djupet som kastade sig och i samma rörelse sköt in bollen i straffområdet så gick den förbi samtliga innan den hamnade mitt framför näsan på den gamla Elfsborgaren. Förmodligen blev han lite stressad eller så hade han helt enkelt inte koll på hur ren han var – för istället för att stanna upp bollen och sikta in sig så drog han iväg ett skott trots att han hade fel vridning på kroppen. Bredsidan gick mitt på en utrusande Säberg som alltså förhindrade ett tidigt baklängesmål.

Men så mycket mer än så skapade faktiskt inte ÖIS före halvtidsvilan. That was the chance, typ. Istället var det gästande Robert Hagerts Sylvia – som igår berättade att han trodde på att de kunde störa ÖIS och bjuda upp till kamp – som hade de mest klara chanserna. Egentligen kan vi bara tacka Peter Abrahamsson, lite tur och Sylvias otroligt dåliga avslutsskärpa för att de sköt allt annat än inom målramens kanter.

Som i den 12:e minuten. Då stod ÖIS backlinje helt fel i positioneringen och Johan Söderberg blev i ytan mellan Christofer Bengtsson och David Leinar spelad en boll i djupet. Det var sedan nära att bollen smet in i nätmaskorna både en, två och tre gånger men vilt offrandes Öisare och dåligt placerade skott gjorde att det hela mynnade ut i en hörnspark för gästerna. En hörna som inte ställde till några problem alls.

Ett nästan ännu bättre läge dyker för Sylvia upp efter 20 minuters spel. I den yta som ovan nämndes löpte Johan Roxström – och med en skottfint hade han vänt bort David Leinar totalt. Men när Roxström planerade att knorra in bollen i bortre burgaveln så löd inte foten fullt ut och skottet blev istället mer eller mindre en strumprullare som Abrahamsson lade klövarna på.

När klockan tickat upp på 23 minuter bjöds ÖIS in i matchen. Dels, eller kanske främst, av domare Ozan Camlibel men också av Mikael Säberg i Sylviamålet. För efter att Hannes Sahlin lagt en längre boll för Yarsuvat att löpa på så rusade även Säberg ut och hamnade i en duell med just Yarsuvat. Det tog en stund innan domaren bestämde sig på vad följden skulle bli, men efter en konversation med linjedomaren så drog domaren upp det röda kortet vilket betydde att Sylviamålvakten var tvungen att lämna planen och ersättes av Jonathan Rasheed.

Mycket mer än så skedde inte under den första halvleken. Sylvia skapade någon halvchans genom ett spel snett inåt bakåt där skyttekungen Allan Borgvardt nöp till men skottet ven över både målribba och skyddsnät.

I upptakten av den andra halvleken bestod dock Sylvias spelövertag trots manfallet. Faktum var att Sylvia spelade ganska så fin fotboll. Man försökte åtminstone hålla bollen inom laget – på klassisk Öismanér – och på så sätt vinna mark. Bevisligen fungerade det också relativt bra då det krävdes ytterligare en Sylviautvisning innan Rödblått kunde ta över spelet i sin favör. För bara sju minuter efter att Paul Chamon även han fått lämna gräset i förtid lyckades ÖIS bräcka målnollan bakom Rasheed. Förarbetet stod Christofer Bengtsson för då han måttade ett inlägg från högerkanten som landade någonstans mitt i straffområdet där David Björkeryd smugit upp. Bollen gick i en härlig båge som precis missade Yarsuvats skalle och istället prickade den Björkeryds vänsterfot perfekt. Smack! Bollen satt till höger om Rasheed och han hade inte en chans.

Ganska så logiskt tröttnade Sylvia en aning. De var ont om folk och ÖIS var plötsligt laget med mest bollinnehav. Flera gånger om gavs bollen till Björkeryd som försökte – och många gånger lyckades – göra sin gubbe och slå ett inlägg. Och det var också ett av dessa inlägg som först nådde Yarsuvat som nickade snett bakåt till en ganska så nyss inkommen Johan Hedman som sköt högt, högt över.

Yarsuvat skulle dock få sin revansch. Och då sköt han själv istället för att passa. I den 79:e minuten visade Yarsuvat klart och tydligt att han ville ha bollen i ytan bakom Sylvias ena mittback. Sebastian Johansson uppfattade det och spelade också bollen i den riktningen. Längden på passningen var väl avvägd och på ett tillslag vände Yarsuvat om och nöp till. Förbi Rasheed och upp i det främre krysset!

Sedan började istapparna lossna rejält. ÖIS släppte på de mesta tyglar och öste på. Sylvia å sin sida storknade en aning. Och därför rann det iväg till segersiffrorna 4-0 som inte alls speglar matchbilden. På tilläggstid tråcklade Johan Hedman efter en bunt av missade lägen in bollen efter att den först studsat via försvarsben och upp i ribban. Den avslutande struten stod Yarsuvat för då han på nästan exakt samma vis som sitt första mål fick bollen i djupet och sköt mot den främre stolpen.

Fyra mål mot noll. 20-2 totalt på Valhalla IP. Det är inte kattskit det. Men det är inte utan att man undrar hur matchen i kväll hade slutat om Sylvia hade sett till att hålla alla sin elva spelare på banan…


'Utvisningar fällde avgörande' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se