Superettan 2013: ’Stommen’

Den löjliga delen av säsongen är igång. Spelare går, spelare tillkommer. Det sprids trovärdiga och horribla rykten. Tidningarna hänger på och helt plötsligt har det skapats en höna av en fjäder. Elden sprids fort. I vissa fall kan man bli lite trött på det – men vid lika många tillfällen är det trots allt ganska så kittlande. Det är kul. Underhållande. Influerad av vad Martin Johansson gjorde i slutet av 2010 där han publicerade artikelserien ”Bevara – Avvecka – Utveckla” tänker jag här och nu ge mig på något liknande. I tre separata texter kommer jag att argumentera för vilka rävar jag vill ha kvar, vilka utvecklingsbara som bör stanna och växa till sig som fotbollsspelare och vilka som tyvärr får packa väskan och anta nya utmaningar. Vad som vägs in är främst prestationen (i form av insatser, mål, assist, genomsnittsbetyg – hur väl man har skött sin syssla på planen helt enkelt) men även kontraktsituationen kan i vissa fall vara med och påverka. Jag tror att ni kommer förstå grejen ganska så snabbt.

Först ut är de spelare som kan läggas in i facket ’stommen’. Det är dessa herrar som 2013 års upplaga bör byggas runt. Tyngre runt vissa, en aning lättare kring andra. Men överlag har samtliga av dessa meriterade och välutvecklade spelarna gjort sig förtjänta av att fortsätta i ÖIS och vara med på resan tillbaka. Det har inte varit helt lätt och jag är säker på att det kommer vara meningsskiljaktigheter men det är väl egentligen bara så det skall vara. Har du tillräckligt vassa argument för dina åsikter så är jag ganska så lättövervinnlig. Hur som, här är de.

1. Peter Abrahamsson

Position: Målvakt
Ålder: 24
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 23

Att Peter Abrahamsson bör stanna i ÖIS är det förhoppningsvis ingen som säger emot. Snarare vill jag höra ett rungande ja när den frågan ställs. För Peter börjar mer och mer bli en ’Mr. ÖIS’. Han har just avslutat sin sjätte säsong i föreningen och han har varit laget troget i vått och torrt. Det har varit lite upp och ned under dessa år – bland annat satte en fingerskada stopp för medverkan i ett U21-mästerskap – men sedan 2010 har det näppeligen varit någon tvekan om vem som är ÖIS uttalade förstemålvakt. Man har kunnat se den besvikelse som stundtals har funnits, men likväl har han kämpat på och nu varit en bidragande orsak till att ÖIS åter spelar i Superettan. Och inte lämnar han väl skeppet nu? Kontraktet löper ut och jag förutsätter att man redan har satt igång en diskussion med viljan att knyta åt sig Peter även för framtida mål. Något annat vore uppseendeväckande.

Antal insläppta mål:14
Antal hålla nollor:
12
Genomsnittsbetyg:
3,09

2. Christofer Bengtsson

Position: Högerback
Ålder: 31
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 15

Sitter det nu någon framför datorskärmen och suckar, stånkar och undrar vad fan den där Christian tänker med som vill ha kvar Christofer Bengtsson i laget även över 2013 så får ni antingen sluta läsa nu, bita i det sura äpplet eller ändra uppfattning. För Bengtsson skall stanna. Så är det bara! Hans krigarinstinkt, kämparandra och vilja att nå högre höjder är inte att underskatta. Nästa säsong blir hans femte i ÖIS och med sin ålder är han en av papporna i laget. En av de som har varit med under hela resan. Upp i seriesystemet, ned i seriesystemet och ännu längre ned i seriesystemet. Glöm inte heller att han fanns med i det lag som vann Superettan 2008 och att han då var ruskigt bra på sin högerbacksposition. Han vet vad som väntar bakom dörren.

Många pratar bara om hans inställning. Hans kämparglöd. Att han hela tiden hörs. Att han hjälper till medspelare verbalt. Att han hela tiden försöker underlätta situationen för sina lagkompisar helt enkelt. Men att bara nämna det, om och om igen, kan tyckas vara en aning elakt mot Christofer själv. För det är trots allt inte det enda han kan även om det är det som gör att han sticker ut. Det som gör att han i mitt tycke är självskriven i 2013 års trupp. Man får inte glömma att han bland annat har ett helt OK passningsspel och att han kan konsten att ligga rätt i position. Han försöker hålla bollen längs backen hela tiden. Inga förhastade chansbollar mot Emil Karlsson i anfallet inte. Må inte vara det första man tänker på vid en första eftertanke kring Christofers plussidor – men det är ändå någonting som jag tycker man bör lyfta och inte heller förringa. I detta första återvändande år i Superettan vore det kanske dumdristigt att inte förstå att ÖIS kommer vara mer tillbakatryckt – att ÖIS inte kommer att behöva lägga sig på försvar i första hand – och att det också medför fler långbollar – men jag tror och hoppas att Bengtsson med sin rutin och sitt lugn kan ta ned bollen, titta upp och försöka finna en passningsbar medspelare längs gräset.

Antal mål 2012: 1
Antal målgivande passningar 2012:
2
Genomsnittsbetyg: 2,16

5. David Björkeryd

Position: Vänsterback/vänstermittfältare
Ålder: 26
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 19

Man kan dela upp David Björkeryds säsong i två halvor. Den första var mindre bra – slutdelen bådar gott. För så var det verkligen. Från att ha varit en framstående spelare 2011 så tog Björkeryd något av ett steg bakåt i inledningen av 2012. Det blev inte helt bra helt enkelt. Spelet och insatserna stagnerade. Något som jag och resten av Sambadefensivarna då var lite konfunderade kring. Varför fungerar det inte? Vad är det som går snett? Lyckligtvis tog sig spelet vad säsongen led och insatserna från vänsterkanten på mittfältet blev, framförallt, klart bättre. Vänsterfoten visade upp sina kvaliteter oftare och oftare och tillslut stannade han väl på ungefär samma prestationsnivå som 2011. Och det är starkt att kunna vända en negativ spiral och kriga sig tillbaka!

Tidigare i karriären har David Björkeryd spelat Superettanfotboll för Qviding FIF och Assyriska BK. Han vet vad det går ut på. Been there, done that och det med bravur. Visserligen har utgångsposition ofta varit från vänsterbacken – men David Björkeryd är ett namn för en startelva även på mittfältet. Utan tvekan.

Det är väl egentligen inga tvivel. Förläng Davids kontrakt och säkra upp en vass inläggs- och frisparksfot. Capische!?

Antal mål 2012: 5
Antal målgivande passningar 2012:
5
Genomsnittsbetyg: 2,21

6. Hannes Sahlin

Position: Vänsterback
Ålder: 24
Kontraktslängd: 2013
Antal matcher 2012: 22

Det är väl solklart att ur-Öisaren Hannes Sahlin skall stanna i ÖIS. Har kontrakt med klubben i en säsong framöver, har verkligen visat kvalitet och spelsinne från sin vänsterbacksplats som har varit hans från start till mål och han har som sagt en känsla för föreningen som räcker långt. Såvida han inte har presterat till den grad att Allsvenska klubbar har fått upp ögonen för honom så kan vi kallt räkna in Hannes Sahlin till en av lagets viktigaste kuggar 2013. Och förhoppningsvis fortsätter han med sina finta-passning-längs-marken-och-vika-inåt-i-banan-så-att-motståndaren-köper-korv-på-läktaren-dribblingar. Dem är en njutning att skåda.

Antal mål 2012: 1
Antal målgivande passningar 2012:
1
Genomsnittsbetyg: 2,95

9. Tommy Lycén

Position: Yttermittfältare
Ålder: 31
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 16

Ännu en ålderman. Ännu en ålderman som fått utstå en hel del spott och spä från skribenter, läsare och kommenterare. Han har fått tåla en hel del. Hårda ord, rykten, med mera. Han har svalt det och kämpat vidare. Många gånger för att fortsatt få skåda matcherna från avbytarbänken. Ändå går han in i en b-lagsmatch och bara kör. Jobbar stenhårt, går in i duellerna med full kraft och är tänd till tusen. Det om något säger en hel del om Tommy Lycén. Det säger framförallt att min vilja att se honom i ÖIS även 2013 har stärkts. I dagsläget är jag helt öppen för en förlängning. Prestationerna har dalat, det har de, men att han dessutom kan vikariera som högerback är ett stort plus i kanten. Skulle ÖIS däremot få för sig att förstärka på yttermittfältet är det möjligt att Tommy slinker ned en aning i hierarkin (bland andra). Men i dagsläget är den diskussionen  rent hypotetisk. Därför återfinns Lycén på den här bevara-listan.

Antal mål 2012: 1
Antal målgivande passningar 2012:
6
Genomsnittsbetyg: 2,68

14. Emil Karlsson

Position: Anfallare
Ålder: 27
Kontraktslängd: 2013
Antal matcher 2012: 25

20 poäng på hockeyspråk säger väl allt. Emil Karlsson har, hur man än vrider och vänder på det, varit nyttig för ÖIS den här säsongen. That’s a fact. Han har gjort sina mål (och sina framspelningar) vilket har hjälpt ÖIS. Inget snack om den saken. Däremot är jag väl inte ensam om att tycka att Emil rent spelmässigt har varit si så där. Bollbehandlingen sker med varierande resultat och avsluten hade man kanske också önskat varit lite bättre i en perfekt värld. Något som Emil själv säkerligen skulle insistera i. Det har varit berg- och dalbanestuk på hans insatser. Upp och ned, ned och upp, grisen gal i granens topp, etc. Det är bara att inse och tugga i sig. Men självklart räcker femton pytsar och hans slitsamma insatser till att få stanna och fullborda sitt kontrakt. Kanske till och med som startspelare i Superettan. Det blir dock ett senare problem för Hans Prytz att deala med. Men att Emil Karlsson skall stanna – självklart.

Antal mål 2012: 15
Antal målgivande passningar 2012:
5
Genomsnittsbetyg: 2,32

17. Robin Jonsson

Position: Mittback
Ålder: 24
Kontraktslängd: 2013
Antal matcher 2012: 24

Att Robin Jonssons comeback efter utflykten i Bohuslän har varit lyckad kan ingen ta ifrån honom. Tillsammans med David Leinar har han bildat Söderettans mest kompletta mittbackspar. Stundtals regerade dessa herrar totalt i de bakre regionerna. Och att Robin Jonsson även håller i Superettan känns överhängande. Han är positionssäker och har en fantastisk stötbrytningsteknik. En inte alltför vild gissning är att ÖIS kommer vara tvunget att ha en lite lägre utgångsposition på backlinjen i Superettan och det kommer att sättas större press mot Robin Jonsson. Håller han mot den? Det man direkt ser som ett minus hos Robin är fötterna – men det börjar bli så förbannat uttjatat nu att jag lämnar det därhän. Så länge han inser sina gränser och inte har som avsikt och kliva över sin förmåga skall det inte vålla några större problem.

Antal mål 2012: 2
Antal målgivande passningar 2012:
2
Genomsnittsbetyg: 3,07

24. Sebastian Johansson

Position: Central mittfältare
Ålder: 32
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 20

Nu är det bara att hålla tummarna, be till Gud och hoppas att några bättre alternativ dyker upp för Brommapojkarna, Gefle IF och norrbaggarna Fredrikstad. Annars kan insatsen mot Karlstad BK vara den sista för Sebastian Johansson i ÖIS. Tyvärr. Det är den bistra sanningen. Hur mycket han än må säga att ’ÖIS är prio ett’ så är det väl relativt logiskt att det är kittlande att testa något nytt – att ta chansen att få spela Allsvensk fotboll en sista gång. För Sebban börjar bli till åren trots allt. Och stannar han i ÖIS kanske Superettan är den högsta nivå han får möjlighet att spela på framöver.

Jag hoppas att han nöjer sig med det. Att viljan och lusten att fortsätta bygga upp ÖIS till ett etablerat Superettagäng är det som driver Sebastian Johansson. Det är min absoluta förhoppning. Här vet han att den defensiva mittfältsrollen är hans. Det finns ingen som kan sno den från honom. Ingen! Är han tillgänglig spelar han och då gör det han det i 90 minuter. Den insikten finns inte i varken BP, Gefle eller Fredrikstad. Det är bara att hålla alla tummar som finns.

Ett vänligt, men bestämt, meddelande till BP, Gefle IF och Fredrikstad: ’Rör inte vår Sebastian’. Jag är tacksam om ni kan gå med på det.

Antal mål 2012: 1
Antal målgivande passningar 2012:
4
Genomsnittsbetyg: 3,14

44. David Leinar

Position: Mittback
Ålder: 32
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 25

Goa gôbben Leinar från Motala, hur blir det med honom?

Det skall nog mycket till för att David Leinar skall lämna. Så känns det. Lagkapten och en djäkla pådrivare. Duktig i luftspelet såväl defensivt som offensivt. Ett ständigt hot för motståndaren. Kommer första åren (eller året) att gynnas av att ÖIS förmodligen kommer behöva sjunka med backlinjen. Således behöver man inte lägga lika stor vikt vid att han är fyra sekunder bakom Emil Karlsson på 100-meterstesterna. En hel del av ”kommer-David-att-stanna-eller-inte”-frågan grundar sig väl i huruvida han kommer ha kvar sin syssla på kansliet eller inte. Det kan vi inte svara på just nu, men en långintervju med David är på väg och därefter vet vi nog mer kring den frågan.

Saker kan ändras. Spelare kan, och kommer, att tillkomma. Möjligtvis en mittback eftersom att vi bara har två renodlade sådana just nu. Det snackas om Danny Ervik (som skall gå in i ett kval mot BK Forward med sitt Falkenbergs FF i veckan) men den debatten får vänta tills kvalet är avgjort. Han har trots allt 1+1 på kontraktet kvar. I dagsläget är det med andra ord fortfarande David Leinar som är en av två mittbackar i en kommande startelva.

Antal mål 2012: 4
Antal målgivande passningar 2012:
1
Genomsnittsbetyg: 2,9

Det här är min lagstomme det. Det här är herrarna som ÖIS 2013 kommer byggas kring. Åtminstone om mina tankar hade haft någon inverkan på vad Kent Carlzon och kompani diskuterar på Öisgården. Håller du inte med, eller kanske inte alls, så är det bara att hojta i kommentarsfältet. Kanske är det inte alls katastrof om Sebastian Johansson vinkar adjö. Det är upp till dig att bedöma. Känner du dig manad att skriva samman en liknande sammanställning så är vi mer än öppna för det. Mejla den i så fall till christan.borjesson@sambadefensiv.se så dyker den förhoppningsvis upp här på Sambadefensiv framöver. Del två, där de utvecklingsbara kommer avhandlas, bör dyka upp inom några dagar. Så keep on touch!


'Superettan 2013: ’Stommen’' have 23 comments

  1. 5 november, 2012 @ 19:01 Mr X

    Hur är Jacob inte med i ”stommen”?

    Svara

    • 5 november, 2012 @ 19:30 Christian Börjesson

      Jag funderade en del på det där. Han är redan en del av den, självklart, men samtidigt kommer det en del till med ”de utvecklingsbara” och han passar lika bra in i den kategorin.

      Så han är inte glömd på något sätt.

    • 5 november, 2012 @ 22:36 Mr X

      Ja det har du rätt i, utvecklingsbar stomme, det är inte helt fel!

  2. 5 november, 2012 @ 19:09 Robin

    Varken Holländer eller Lillström med på listan. Hur tänkte du där?

    Svara

    • 5 november, 2012 @ 19:11 Robin

      Antar väl att dom lär hamna på den ”utvecklingsbara” delen. Men tycker ändå att Jacob är en stor del av stommen och borde nämnas där.

  3. 5 november, 2012 @ 19:15 Daniel K

    En mycket bra genomgång av stommen!

    Den enda jag reser ett frågetecken till är Lycén.
    Enligt mig för ojämn och trots sin rutin tycker jag att han spelar så junioraktigt. Dessutom tror jag att han inte kommer bli så mycket bättre. Därför kan man lägga hans lön på en ung utvecklingsbar spelare.

    Det finns ett gäng göteborgslag i div1 som säkert tar emot Tommy med öppna armar!

    Svara

  4. 5 november, 2012 @ 19:19 Polaren Per

    Saknar lillström, holländer och wallen. Även om dom är ”utvecklingsbara” så är dom betydligt mer stomme än lycen och björkeryd.

    Svara

    • 5 november, 2012 @ 19:35 Christian Börjesson

      …och Lindström, Holländer och Wallén är betydligt mer utvecklingsbara än Lycén och Björkeryd. :-D

      Jag förstår hur du tänker. Men å andra sidan:

      • Inga av de tre har erfarenhet från Superettan, och
      • De är unga och torde således också vara under utveckling.

    • 5 november, 2012 @ 19:59 PriMax_ÖIS

      Lite förvånad över att folk saknar spelare.. listan känns ju redan för lång. Att lista upp alla spelare över 24 år känns som lite för enkelt (ja, jag vet Storström är inte med men ändå). Jag tycker Lycen och Björkeryd sitter löst. Dvs de får gärna stanna om de kan tänka sig att vara komplementspelare för en billig peng. Om vi förstärker med en/två rutinerade spelare bör vi även våga släppa några för vi måste fortsätta att satsa på de unga.

    • 5 november, 2012 @ 20:01 PriMax_ÖIS

      Storström är inte över 24 så glöm parantesen..

    • 5 november, 2012 @ 20:26 Christian Börjesson

      Jo, listan är faktiskt väldigt lång och de flesta är med. Så är det. Men rutinen från tidigare spel i Superettan tror jag är oerhört viktig även om man måste väga in det med att låta de yngre spela (men det gör vi ju redan i Jakob, Hall, Holländer och i väldigt liten mån även Henke).

      Jag funderade en hel del kring Tommy Lycén, och som man kan utläsa av motiveringen så hänger han lite löst även hos mig. Tillkommer en ytterligare yttermittfältare kanske det är tack och hej, trots allt. Men då får man även väga in vad som sker med högerbacksplatsen där Lycén är en av ersättarna till Bengtsson.

    • 5 november, 2012 @ 21:32 Daniel K

      Om Lycén är tänkt som backup på hb då blir jag mer än orolig. Han gjorde sitt jobb, absolut inte mer och det mot div1 motstånd. I matchen mot iko blev han flera gånger rejält uppsnurrad och var, enligt mig, orsaken till deras 1-2 mål.

    • 6 november, 2012 @ 18:01 Christian Börjesson

      Huruvida Tommy Lycén är tänkt som högerbacksreserv eller inte återstår väl att se. Det skulle inte vara alltför förvånande om Rasmus Haraldsson flyttas upp till a-truppen, men som det såg ut den här säsongen så var Lycén Hans Prytz första back-up (OK, i kamp med Hall) till Christofer Bengtsson.

      Rätt eller inte? Svårt att säga.

      Du har helt rätt i att han blev uppsnurrad både en och två gånger som högerback. Men tycker du inte att det tog sig lite mot slutet? Det är ändå känslan jag har. Är dock enig i att det inte är något optimalt val, och förhoppningen är väl att den situationen aldrig skall behöva ske.

    • 6 november, 2012 @ 18:25 Daniel K

      Jag tänker så här att ska man få de unga att växa och utvecklas, så måste de få chansen. Därmed kanske vi får räkna med att det ibland svajar lite. Signalen jag hoppas att Prytz ger de unga är att han vågar testa dem i skarpt läge och riskerar en och annan tabbe. Istället för att bänka dem och låta en 30+ som uppenbarligen är på väg utåt få chansen av bekvämlighets skäl.

    • 6 november, 2012 @ 18:47 Sven R

      Prytz första prioritet nästa år blir att hålla kvar laget i SE, Det är naturligtvis med tanke på detta han ger sina önskemål till Carlzon. Förhoppningsvis klarar Carlzon att uppfylla dem utan att spräcka budget.

      Jag tror det finns väldigt få chanser för Prytz att ”tabba” sig nästa år. Då är det nog han som ryker!

      Personligen tror jag det blir spel på säkerhet och kanske inte så mycket chansningar med unga, oprövade, spelare. Åtminstone inte innan Prytz har ett lag han känner är stabilt!

    • 7 november, 2012 @ 11:19 Rödblått i hjärtat

      Håller med angående Lycen, men inte gällande Björkeryd. Han är viktig spelare och kommer behövas ännu mer nästa år då fasta situationer kommer bli extremt viktiga!

  5. 5 november, 2012 @ 19:53 Skepparkrans

    Tommy Lycén kan åka över motorvägen igen. Mår lite illa varje gång jag ser honom i ÖIS.

    Svara

  6. 5 november, 2012 @ 20:28 DrJonas

    Lycen tillhör verkligen inte stommen (var det ett smart move för att folk skulle glömma att du listade Bengtsson? ; )

    Svara

    • 6 november, 2012 @ 17:55 Christian Börjesson

      :-D

      Busted.

      Nej, alltså… stommen var kanske ett dumt ordval. Å andra sidan grundas den här artikelserien på tre olika grupper och i dagsläget vill jag ändå ha med Lycén till 2013 års trupp. Och han passar in bättre här än bland ’de utvecklingsbara’.

      Men OK, vad vill du ha istället för Christofer Bengtsson?

  7. 5 november, 2012 @ 20:50 C

    Skulle trots allt vilja hävda att Lillström är del av stommen att bygga på. Utgångspunkten är att han har en fast plats och är en del av grundpelarna som lagbygget, game plan mm byggs på.

    Har inget emot att Lycen stannar – så länge ”de äldre” spelarna som är på gränsen till startelvan inte belastar ekonomin för negativt tycker jag det finns skäl för att ha med den erfarenheten in i Superettan.

    Svara

  8. 5 november, 2012 @ 22:51 Johannes

    Har tidigare varit hård mot Bengtsson men han har övertygat mig han ska vara kvar men tycker inte att man ska ha Tommy som ersättare, tycker att varken Tommy eller David har imponerat, nu såg ja förvisso inte alla de avslutande matcherna, men dom ja såg var bägge dessa herrar helt horribla

    Svara

  9. 6 november, 2012 @ 08:16 Superettan nästa

    Tveksam till Bengtsson, även om hans förmåga att kämpa och pusha är bra. Dock är han alltför svag i passningsspelet och spelförståelse offensivt. Inte mycket att utveckla.
    Vad gäller Lycén så är han i bästa fall en komplementspelare, om han inte är extremt billig så bör han inte vara kvar.
    Björkeryd ifrågasätts av en del, om han håller sig hel och frisk så är han en stor tillgång.
    Övriga skall vara kvar om möjligt.

    Svara

  10. 7 november, 2012 @ 11:15 Martin

    Björkeryd vann poängligan av mittfältarna. I mina ögon är han given, Lagets klart bästa fot!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se