Samtal i vintertid #1: Björn Anklev (del 1)

Här kommer ännu en långintervju som vi valt att kalla ”samtal i vintertid”. Det grundar sig på att Sambadefensiv under vintern kommer ha som ambition att fortsatt producera längre, mer djupgående, intervjuer med intressanta personer med Öisanknytningar som alla kommer att gå under namnet ”samtal i vintertid”. Och här är alltså ”samtal i vintertid” – och således också abstinensdämpare –  nummer ett!

Den som får äran att inleda denna ”samtal i vintertid”-epoken är ingen mindre än den forne lagkaptenen Björn Anklev som synas av Felix och Christian under dryga 30 minuter. Under samtalet blev det en hel del BK Häcken – men även tränare, Svenska Cupen-upplägg, varför han lämnade ÖIS samt en hel del annat. Bland annat ger han sig bild kring skillnaden på Häckens och Örgrytes supportrar där han menar på att historia och tidigare framgångar spelar stor roll. Resten får ni läsa själva. På grund av risken att dränka er i text har intervjun i vanlig ordning delats upp i olika delar så håll utkik i dagarna för mer Björn Anklev. Till sist vill vi rikta ett stort tack å Björns vägnar för att han var villig att ställa upp. Det var ett nöje!

Vilka är de största likheterna mellan ÖIS och Häcken?

– Största likheten från när jag var i ÖIS och nu är väl egentligen att man inte är någon storklubb på det sättet att media är jätteintresserade av verksamheten – förutom nu på slutet när laget gick bra. Men det är väl den slående skillnaden. Men svårigheten med ÖIS, om man skall jämföra med dem, är att de tre åren jag var där var tre helt olika år. Första året spelade vi Superettan och gick upp till året i Allsvenskan som gick åt skogen samt det tredje året som var mellanåret, om man säger så. Det är svårt att jämföra klubbarna i sig.

Några skillnader?

– Ja, skillnaderna är väl ganska stora. Framförallt så har Häcken en mer ordnad organisation vad gäller det ekonomiska… (här blev Björn avbruten med ett påstående innan han hunnit tala till punkt)

Du kom väl från Sveriges sämst skötta klubb till Sveriges bäst skötta?

– Jag skulle inte vilja säga att det är Sveriges sämst skötta klubb, för ser man på resultaten från många andra klubbar nu – GAIS och Halmstad till exempel – så är det många som har problem. Så ÖIS situation är inte unik. Jag tror att det är många klubbar som ligger på gränsen. Men givetvis var det en turbulent tid i ÖIS. Först var allting uppåt, sedan spelade vi dåligt och åker ur till det sista året med konkursen så det kändes som att det var väldigt svajigt åt alla håll och kanter medan Häcken har en mycket god hjälp utav sina årliga inkomster så de har en bra stabilitet i det.

Hur ser du på att en del supportrar tyckte att det var ett svek att du som lagkapten lämnade när det var som mest eländigt?

– Det är givetvis trist när man ser det så och jag köper det. Till mitt försvar så man kan säga jag länge krigade för att lösa det på något sätt. I den situation som jag är i, dels börjar jag bli lite äldre, dels har jag min familj att tänka på, så funkade det inte att vänta ytterligare ett halvår innan jag skulle få veta vad som egentligen skulle hända med mitt kontrakt – om jag över huvud taget skulle sitta på ett kontrakt i februari eller inte. Då dök chansen upp att spela i en bättre serie med bättre lön och få en stabilitet under tre år. Men valet var inte på något sätt lätt för mig men det var egentligen heller ingenting som jag tvekade på.

Häcken har en del unga, lovande, spelare som knackar på dörren. Är det någon utav dem som du kan tänka dig skulle hålla i Superettan och kanske ÖIS?

- Dem jag har koll på i Häcken är dem som är uppe och tränar med a-laget med jämna mellanrum. Det är Simon Sandberg, det var Jesper Westermark som lämnar, och så är det en kille som heter Andreas Almroth och jag tycker absolut att det är bra spelare som mycket väl skulle funka i Superettan men kanske inte tar en plats Häckens a-lag nästa säsong.

– Men jag har dålig koll på deras ytterligare U21-spelare.

Peter Gerhardsson har varit väldigt hyllad den senaste tiden. Vad gör honom till en sådan bra tränare?

- Framförallt så är han väldigt noggrann. Han lämnar absolut ingenting åt slumpen vad gäller det taktiska för oss och för motståndarna. Man är väldigt bra förberedd när man kommer till matcher och träningar. Det tror jag är en styrka – att alla vet vad de skall göra och att alla drar åt samma håll.

Kan du se några likheter mellan honom och de tränare du hade i ÖIS?

- Ja, Janne Andersson var också väldigt noggrann med detaljer. Sedan kan jag tycka att Peter är strået vassare. Han lämnar verkligen ingenting åt slumpen. Alla träningar är lika viktiga vare sig det är sista träningen i november eller en träning före en viktig hemmamatch. Det är hela tiden 100% fokus på att vi utvecklas och blir bättre. För stunden är det kanske inte så skoj, men i längden är det nog väldigt nyttigt att ha den inställningen.

Hur ser era dagar innan matcher ut? Har ni många genomgångar och dylikt?

- Ja, han är en genomgångstränare. Först har vi givetvis analyser kring vår senaste match och vad vi kan göra bättre. Sedan är det väldigt mycket analyser om hur motståndaren spelar. Peter ändrar väldigt mycket i laget och det är inte alltid så att den som var bra matchen innan får starta nästa – utan han är verkligen så att han anpassar vårt lag och det taktiska utefter dem vi skall möta. Så mycket genomgångar är det.

Hur ser du på den mediala förändring som varit kring Häcken?

- Det är skoj. Jag kan tycka att vi är värda det. Samtidigt känns det lite som att – förra året spelade vi bra fotboll trots att vi inte var lika vassa då som vi var i år – men då skrevs det inte alls lika mycket. Givetvis är det tabelläget som avgör men generellt så tycker jag att media kan ha ett lite bredare spektra vad gäller klubbar. För alla klubbar i stan’ vill synas. Det är någonting som är positivt. De senaste åren har tidningarna snöat in väldigt mycket på framförallt Blåvitt och GAIS så det är skitskoj att de ser verkligheten och skriver om de andra lagen också.

Pressen från supportrar och annat folk: är den lika som i ÖIS?

- Det skulle jag inte vilja påstå utan jag vill påstå att Häcken har en mindre supporterskara än vad ÖIS har generellt sett. Men det beror på vad man ser som en supporter. Vi har tydligen ökat väldigt mycket vad gäller supportrar som hoppas det går bra för oss – men det är inte samma sak som att vara på matcherna och verkligen stötta. Där kan jag tycka att det var ett större intresse från Öissupportrarna. Men det har också att göra med klubbens historia och tidigare framgångar.

Försäsongen blir lite annorlunda med Cupspel. Hur ser du på det nya upplägget i Svenska Cupen?

- Utan att ha provat på den så ser jag positivt på det just på grund av att försäsongen inte blir så lång. Nu när vi börjar träna i januari så är det direkt skarpt läge för då är det bara två månader innan Cupen drar igång. Tidigare har det varit tre eller fyra månader vilket gör att försäsongen blir lång och man kanske inte blir lika motiverad. Så jag ser positivt på att få börja tidigt med tävlingsmatcher.

Kan det inte finnas en nackdel med att få fer tävlingsmatcher – att det kan bli en för lång säsong?

- Givetvis kan det göra det. Men jag tror mer på den positiva effekten utav det. Att få börja med tävlingsmatcher tidigt. Träna är inte lika kul – framförallt inte på försäsongen och att då ha matcher som verkligen gäller kan nog motivera många att bli bättre tidigare.

– Men sedan är det upp till klubbarna, lagen och tränarna att hantera den långa säsongen.

Cupen har annars haft väldigt låga publiksiffror. Tror du att det kommer väckas nytt intresse?

- Jag hoppas och tror det. Förr var finalen i slutet på hösten någon gång och då är man inte så djävla sugen att gå och kolla på fotboll då när Allsvenskan är klar och vädret börjar bli dåligt. Det här kan nog bli ett uppsving. Dels för att matcherna går tidigare på året – finalen går väl under sommaren – vilket kan betydligt mer intressant än vad det var tidigare.

– Upplägget är väl också lite annorlunda då de lägre divisionernas lag har en lite större chans genom att få vara med i gruppspelet tidigare. Jag tror att det bara är positivt.

Ni har Falkenberg, Örebro och Värnamo i er grupp. Kommer Häcken att satsa på Cupen?

- Absolut, det kommer vi att göra. Cupen är en väldigt bra chans att ta sig ut i Europa om man nu inte hamnar bland topp tre-lagen i Allsvenskan, vilket ger de lägre rankade lagen att ta sig ut i Europa så det är riktigt stort. Jag är övertygad om att vi kommer att satsa på Cupen.

Utöver Svenska Cupen så är ÖIS ett lag ni skall möta, den andra februari. Hur känns det att möta ÖIS första gången sedan flytten?

- Det är lite konstigt. Jag har fortfarande väldigt mycket känslor för ÖIS – det låter starkt – men jag har följt dem framförallt i år så det finns fortfarande där för mig. Det är en träningsmatch men det skall bli djäkligt skoj. Det är inte så många kvar sedan jag spelade där men det kan nog bli lite speciellt.


'Samtal i vintertid #1: Björn Anklev (del 1)' have 29 comments

  1. 10 december, 2012 @ 07:18 Smurfen

    Snyft, där kom tårarna…

    Jäklars vad jag saknar vår Björn Anklev !

    Svara

  2. 10 december, 2012 @ 07:31 Alfred

    Jag älskar verkligen Anklev. Inte för de svar som han ger på intervjun utan för den spelare han är.

    Det är märkligt; vissa spelare kämpar och sliter som djur utan att man kan finna spår av hjärta för klubben medans andra som också kämpar och sliter verkligen utstrålar lojalitet. Anklev är en av sistnämnda.

    Svara

  3. 10 december, 2012 @ 12:40 Anonym

    Hur fan kan man kalla honom svikare?

    Svara

  4. 10 december, 2012 @ 15:41 Alfred

    Vem kallar honom svikare?

    Svara

    • 10 december, 2012 @ 22:30 Anonym

      ”Hur ser du på att en del supportrar tyckte att det var ett svek att du som lagkapten lämnade när det var som mest eländigt?”
      Om du läser.

    • 10 december, 2012 @ 23:57 Richard

      Ja men Alfred frågar ju! Vem kallar Anklev svikare?

  5. 10 december, 2012 @ 16:19 Magnus Börjesson

    Sambadefensiv skämmer verkligen bort oss läsare. Bra jobbat, grabbar!

    Svara

    • 10 december, 2012 @ 16:53 Christian Börjesson

      Jag kan bara prata för mig själv: men det finns inte mycket vad innefattar skrivandet här på Sambadefensiv som är roligare än sådana här intervjuer, så det är kul att det uppskattas.

      Dessutom är det juletid! Då skall man vara snäll mot sina medmänniskor har jag hört. ;-)

  6. 10 december, 2012 @ 19:11 Hocus Focus

    Tack för en kanonintervju med världens bästa Björn.
    Måtte han komma tillbaka nångång nånstans !

    Svara

  7. 10 december, 2012 @ 20:33 Brorlars

    Tack för ännu en härlig intervju! Älskar verkligen sambadefensiv och alla fantastiska intervjuserier som kommit upp under vinterns första månader! Uppskattas!

    Undrar dock vilka som anser att Anklev är en svikare, varje gång han tog på sig den rödblå tröjan bar han den med heder och stolthet! Att sedan tacka nej till ett allsvenktkl trakt i den tiden av karriären när sitt nuvarande lag är i div.1 skylle nästan vara oansvarigt mot hans familj, även om det hade varit fabtastiskt att fortfarande ha honom kvar

    Svara

  8. 10 december, 2012 @ 21:10 Björn

    Jag tycker vi ska hylla honom i samband med träningsmatchen!

    Svara

    • 10 december, 2012 @ 21:49 Smurfen

      Yepp, typ en kampanj ”Rädda Björn”

    • 10 december, 2012 @ 22:32 Anonym

      Håller med! Tifo med bokstäver:
      ”Anklev – En levande legend”
      Eller något liknande. Det är han värd.

    • 10 december, 2012 @ 22:52 Johan G

      Efter tre bra säsonger, really?

      Jag gillar också Anklev, hans uppoffrande spelstil och hans sköna personlighet men jag kan inte riktigt förstå haussen kring honom, och han är inte i närheten av att vara en av de stora. Om man nu ska ägna sig åt spelarhyllningar, vilket jag inte tycker man ska, så bör ju dessa riktas till några som spelar i klubben just nu och inte till någon som har en aktiv spelarkarriär i en lokalkonkurrent. Kan utan problem räkna upp fem spelare i dagens lag som är mer förtjänta av extraordinära hyllningar än vad Anklev är.

    • 10 december, 2012 @ 23:02 Sven R

      +1

    • 11 december, 2012 @ 12:47 Ytterell e Gigant!

      +2

    • 11 december, 2012 @ 10:03 Andreas

      Bra där!

    • 12 december, 2012 @ 19:05 Richard

      +3

    • 11 december, 2012 @ 10:24 Salcini

      Känns som att det är å ta i med ett tifo för Björn. En applåd kan man väl dock sträcka sig till. Dock skulle jag mer än gärna se en hyllning av de spelare som bestämde sig för att vara kvar dessa åren i SuperEttan, för att visa uppskattning och kanske stärka deras band till klubben ännu mer för att de skall vilja stanna längre. Kan tycka att det som Seb, Leinar, Abris m.fl. har gjort är värt en större uppmärksamhet i form av ett tifo. Kanske i premiären?

    • 11 december, 2012 @ 11:09 D

      Om jag skulle hyllningsrangordna spelarna/ledarna i dagens trupp skulle listan se ut:

      1. Peter Abrahamsson
      2. Sebastian Johansson
      3. David Leinar
      4. Christoffer Bengtsson
      5. Hasse Prytz

      Bubblare är Robin Röd och Anderberg!

    • 11 december, 2012 @ 13:29 Salcini

      Håller helt med om de 5. Lillström kanske platsar om några år om han stannar och fortsätter prestera.

    • 11 december, 2012 @ 13:44 Rude Boy

      Materialaren Björnestöl har varit med i 20 år i vått och torrt, ibland ideellt ibland med lön. Dessutom gammal klack- och bortaresesupporter. Det är såna gubbar som för in kulturen i osnutna 18-åringar.

    • 11 december, 2012 @ 14:07 Johan G

      Fundera på vilka som har hyllats nämnvärt senaste tio åren och placera in någon av ovanstående, vem som helst, i den skaran och lek sedan ”en ska bort”. Det kommer inte vara på Magnus och Brasse-nivå om vem som ska bort…

      Men vill någon (ni som kom med tifo-idéen) lägga tid, pengar och energi på att hylla någon/några så har inte jag några invändningar mot det, förutom att jag tycker det är ett enormt slöseri med resurser.

    • 11 december, 2012 @ 16:40 Salcini

      Johan G:

      Ville bara dela med mig av tankar och idéer och kanske bidra till inspiration. Jag har inte riktigt möjligheten att själv genomföra det, respekterar dock alla som bidragit till fantastiska tifon genom åren!

  9. 11 december, 2012 @ 10:09 Hannes

    Nej, bra artikel och allt sånt…
    Men jag måste säga att jag inte hyser några speciella känslor gentemot Björn. Han var en lysande spelare i ÖIS. Men han lämnade, och därmed är han numer i det närmsta ointressant.

    Svara

    • 11 december, 2012 @ 14:08 Johan G

      Delar din uppfattning i frågan.

    • 11 december, 2012 @ 14:54 Sven R

      Dito!

  10. 12 december, 2012 @ 23:41 Conny

    Sambadefensiv är så fantastiskt bra!!!

    Passion och kunskap på samma gång.
    Det finns ingen annan motsvarighet i Sverige.

    Tack!!!

    Svara

  11. 14 januari, 2013 @ 16:31 Samtal i vintertid #2: Jacob Ryder » Sambadefensiv

    […] » Samtal i vinterid #1: Björn Anklev (del 1) » Samtal i vintertid #2: Björn Anklev (del 2) […]

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se