Då var vi igång igen.

Då var det dags igen. Egentligen skulle spelarna dragit igång träningen på måndag men så sent som igår blev det klart att det redan idag, på torsdagen skulle spelas fotboll och träningen skulle inte som det planerats från början, dra igång med fystester. Just till följd av den sena ändringen av tiden för träningen och det faktum att den utspelade sig på en vardag gjorde att årets första träning detta år inte var fullt så välbesökt som den var exempelvis förra vintern då årets första träning låg på en helg och dessutom hade ”snackats upp” aningen mer än det här året. Fast några tappra själar hade trotsat blåsten och kylan för att ta sig en titt, en gissning är att publiksiffran låg strax under hundra personer. En siffra som är fullt acceptabel med tanke på omständigheterna.

Som alltid vid den här tiden på året så är det en tid fylld av nya bekantskaper. Inte mindre än sex stycken nya spelare syntes till på konstgräset. Daniel Paulson och Carl Hawunger har visserligen tidigare känt på hur det känns att spela med A-laget men de två namnen är ändå nya i sammahanget och båda såg ut att trivas. De andra nyförvärven, Sebastian Ohlsson, Johan Lundgren, Adam Rosén och Tobias Bratt var också de med och här under följer en rapport om hur de olika nytillskotten skötte sig:

Johan Lundgren

Enligt många är Johan Lundgren den spelare av de nya som har störst potential att ta en startplats till premiären och det kan mycket väl stämma. Den förre trollhättespelaren kan mycket väl ta en plats på mittfältet i premiären mot Falkenberg. Tidigare har det spekulerats i huruvida han kommer att användas på innermittfältet eller som ytterforward. Om man ska tro dagens pass kommer han i första hand att ses som ett alternativ på innermittfältet.

Under hela det avslutande tvåmålsspelet huserade Lundgren på innermittfältet och kvitterar ut ett ”väl godkänt”. Som väntat var han vårdad i sitt passningsspel och inte rädd för att ta klivet in i boxen. Hans offensivlusta resulterade i åtminstone ett mål.

Adam Rosén

Adam Rosén har av mig tidigare beskrivits som en David Leinar-kopia som har storleken som sin främsta styrka och har vissa brister i snabbhet. Den informationen kan ha varit aningen felaktig. För det första är ingen större än David Leinar, det är en tumregel man bör hålla sig till. Däremot ser Adam Rosén rörligare ut än vad minnesbilden av årets sista match vill göra gällande. Trots sin storlek klarade han sig bra i övningarna på små ytor. Det är svårt att bedöma en mittback i ett så tidigt stadium som efter en träning men Adam Rosén ser intressant ut.

Sebastian Ohlsson

Det färskaste av nyförvärven var den som imponerade mest på mig under tvåmålsspelet. Med en inledning som för hans egen del var snudd på perfekt tappade han lite mot slutet av tvåmålsspelet. Att döma av dagens träning kommer Ohlsson att användas som yttermittfältare i första hand och han är en offensiv sådan. Tidigt i matchen gjorde han träningens snyggaste mål då han från långt håll vek in i banan och avlossade ett skott som slank in vid Peter Abrahamssons första stolpe. Efter det hann han med att slå två bollar till från nära håll.

Även om han stundtals var aningen för bollkär så är det en spelare som gärna utmanar och ofta lyckas med det han tar sig för. Flertalet gånger lyckades han skapa oreda i motståndarförsvaret då han gick på genombrott. Med andra ord en, vid en första anblick intressant spelare. Tyvärr sitter ÖIS i en sits som känns ”lose-lose” Är Sebastian Ohlsson bra så kommer han återvända till andra sidan motorvägen. Är han inte tillräckligt bra så kommer han att få stanna kvar, men till vilken nytta?

Tobias Bratt

Möt Tobias Bratt, kamikazepiloten. När man bara har sett måtten på Bratt ställer man sig säkerligen ganska frågande till hur han kan tänkas spela mittback, vilket har varit hans position under större delen av ungdomskarriären. Han är totalt befriad från rädsla och tycks inte vara rädd för att slänga sig in i någon duell. Att beskriva honom som ettrig är nog en underdrift. Den ytterst kompakte Qvidingprodukten kommer att se till att Christofer Bengtsson får kämpa för sin plats som högerback. Och han kommer att kämpa med hela sin kropp.

Daniel Paulson

Ja, vi tar även med Daniel Paulson och Carl Hawunger i den här genomgången, även om dom inte är helt nya bekantskaper. Daniel Paulson har efter många år i klubbens olika ungdomslag nått det A-lag han under hela sitt liv haft känslor för. Vi har redan tjatat om hur roligt det är att ha en spelare med Daniels starka band till supportrarna i A-truppen och nu syns det att även Daniel själv tycker att det är väldigt roligt just nu. Som vanligt är det hans inställning och glöd som är hans främsta styrkor. Daniel är spelaren som slänger sig fram mellan två backar i den 87:e minuten och stöter in ett lågt inlägg trots att det kostar ett ögonbryn.

Han är dock mer än så. Han har drivet och tekniken för att fungera alldeles utmärkt som yttermittfältare och han har nu en gyllene chans att spela sig närmare startelvan då bristen på just yttermittfältare inte varit tydligare på länge. Med ett mål och i övrigt bra spel på dagens träning försämrade han iallafall inte sina chanser.

Carl Hawunger

Under slutet av den förra säsongen flyttades den dåvarande lagkaptenen för Tipselit Äldre upp från sin mittbacksposition till defensiv innermittfältare. När det var dags för tvåmålsspel idag hamnade han helt plötsligt ännu längre upp i banan. I en roll som liknade en yttermittfältare gjorde han det riktigt bra.

Den annars defensivt lagde Hawunger mäktade med två mål. Ett nickmål då han påpassligt kom fram på en långboll och nickade över en felplacerad Peter Abrahamsson och ett ännu mer imponerande nummer då han drev in bollen i straffområdet på egen hand förbi en spelare för att sedan snyggt placera in bollen intill den bortre stolpen.

Det var den genomgången. I övrigt noteras att av de spelare som det rått vissa frågetecken kring (Lycén, Jonsson, Björkeryd,  Fredrik Andersson och Jeremejeff) var dert bara Fredrik Andersson som deltog på dagens träningspass. Det kan vara ett tecken på att Fredrik skriver på snart. David Björkeryd som skulle åkt med Spelarföreningens lag till Norge för att spela ”Fifpro Winter Tournament” i folkmun kallad: Turneringen för kontraktslösa, fanns inte med när truppen släpptes idag. Om det är ett tecken på att han kommer att stanna eller att han redan har hittat en ny klubb får framtiden utvisa. Som så mycket annat.

 


'Då var vi igång igen.' have 21 comments

  1. 3 januari, 2013 @ 21:09 Annonym

    Grymt jobbat S-DEF. Precis det man behöver nu när abstinensen är som värst.

    Svara

  2. 3 januari, 2013 @ 21:25 Adam Waller

    +1

    Svara

    • 3 januari, 2013 @ 22:13 steffe_öis

      instämmer, ytterligare en suverän träningsrapport.

    • 6 januari, 2013 @ 12:43 Felix Jonsson

      Tack så hemskt mycket!

  3. 3 januari, 2013 @ 22:10 Benny

    Vet inte om man kan kalla Tobias Bratt för en Qvidingsprodukt när han spelat i IFK Göteborg sen han var 12

    Svara

    • 3 januari, 2013 @ 23:25 Felix Jonsson

      Man ska aldrig glömma sina rötter ;)

    • 4 januari, 2013 @ 00:32 Vincent

      Från och med nu är Bratt en Qvidingprodukt, tack för att du klargjorde det.
      I samtliga framtida rapporter ser gärna att han omnämns som just det.

    • 4 januari, 2013 @ 01:55 Daniel

      +1

    • 4 januari, 2013 @ 14:54 Lill-Benke

      +2

  4. 4 januari, 2013 @ 10:59 Robban

    Alus-hajen med på lägret för Kontraklösa

    Svara

  5. 5 januari, 2013 @ 23:12 Anonym

    Så som det känns nu kanske Prytz ändrar spelsystem till 4-2-3-1 med tanke på dem värvningar man gjort.

    Abrahamsson
    Bengtsson/Bratt, Leinar, Sahlin, Eriksson(?)
    Johansson, Lindström
    Holländer, Lundgren, Ohlsson
    Karlsson/ Wallén

    Jag tycker det hade varit intressant att se! För stabilt mittfält tycker jag verkligen vi har, och det är jag nog inte ensam om.

    Svara

    • 5 januari, 2013 @ 23:32 Christian Börjesson

      Du får min elva, kort och koncist, när vi ändå är igång.

      Abrahamsson
      Bengtsson, Rosén, Leinar, Sahlin
      Holländer, Johansson, Lindström, Lundgren
      Wallén, Karlsson

      Det är väl egentligen bara vänsteryttermittfältspositionen som är osäker på förhand. Där finns det åtminstone Sebastian Ohlsson som kan ta plats om han fortsätter imponera.

      Framåt måste Emil Karlsson, trots att jag betvivlar att hans kunskaper räcker till i Superettan, få fortsätta. Han måste få chansen att motbevisa betvivlarna. Misslyckas han finns det spelare bakom…

    • 6 januari, 2013 @ 12:10 X

      Hade varit gott att slippa spela med 2 innermittfältare på kanterna i alltför hög utsträckning.

    • 6 januari, 2013 @ 12:30 Christian Börjesson

      Jag kan bara hålla med. Det är, egentligen, inte optimalt. Å andra sidan är Holländer mer eller mindre omskolad sedan förra säsongen.

      Alternativ till Lundgren finns. Hedman, Ohlsson, Paulson och möjligen har jag glömt någon ytterligare. Skall synnerligen bli en intressant försäsong.

    • 6 januari, 2013 @ 12:53 X

      Hedman ser jag inte som ytter, mer en central spelare. Och dessutom en spelare som sett till att han hade väldigt svårt med tempot i div 1 förmodligen inte kommer vara i närheten av startelva och kanske inte truppen alla gånger.

      Holländer gjorde det förvisso bra på kanten men det känns inte optimalt att låta honom harva på kant då hans egenskaper bäst kommer fram centralt.

      Är Paulson tillräckligt bra för att redan räknas som ett alternativ i en startelva? Får intrycket att det handlar om en ”se och lär” säsong.

      Bra att man tagit in Ohlsson då han är den enda som kan räknas som en riktigt ytter i dagsläget.

      Nä, vi skulle nog behöva en riktigt bra ytter för att tränarna skall ha något att jobba med i sin verktygslåda. Att plocka in centrala spelare på kanterna brukar sällan förändra matchbilden till exempel.

    • 6 januari, 2013 @ 13:21 Christian Börjesson

      X:

      Det är ju just på grund av dina argument om Hedman och Paulson som jag valt att sätta Lundgren på kanten. Jag tror på honom. Det finns någonting där.

      Det må inte vara optimalt att spela Holländer på en kant (det är i alla fall vad du tycker), men för mig är det självklart att det är där han kommer få speltid 2013. Centralt tar han inte en ordinarie plats. På kanten visade han i Söderettan att kvaliteten finns. Och jag tycker visserligen att hans egenskaper fungerar bra där också. Rivig och slitig, och dessutom är han ett vapen när han sätter fart och avancerar snett inåt i banan och går på avslut/inspel.

    • 7 januari, 2013 @ 03:12 Axel

      Frågan är då bara: Vem skall vara högst upp?
      Wallén som är en mer target spelare eller Emil som är den mer slitige spelaren.
      Kanske går Emil ut på en kant som en ytter?
      Vem vet…
      Men jag litar på Prytz och Karlén.

  6. 5 januari, 2013 @ 23:35 Christian Börjesson

    I övrigt så har jag en uppmaning till er som kommenterar: namnge er. I dagsläget är det väldigt många som skriver under Anonym och det blir en salig röra. Omöjligt att veta vem som är vem. Det skulle underlätta för alla om ni skulle sticka ut lite med ett eget nick.

    Tack.

    Svara

    • 6 januari, 2013 @ 13:01 D

      Håller med! Otroligt jobbigt! Det räcker med en bokstav ;) Bara man ser vem det är!

  7. 6 januari, 2013 @ 16:41 Hocus Focus

    Ser inga problem med att innermitt. spelar på en kant , en bra spelare klarar det.
    Sen är det ju klart att man vill ha spelare som t.ex. Dani Alves i laget…

    Svara

    • 6 januari, 2013 @ 19:17 D

      Iniesta är väl ett helt okej exempel, Sahlin är duktig offensivt ändå!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se