Nu är det dags!

Äntligen.

Efter månader av väntan är det dags får årets första match. BK Häcken står på menyn och tuffare start än så är svår att få. I en intervju med Henrik Leman på GT beskrev Hans Prytz matchen som ett test av flera. Det tuffa spelschemat på försäsongen förklarar han som ett sätt att ta reda på vilka som ”pallar” och inte. Det kan låta hårt men ärlighet varar längst brukar det heta och den devisen lever Hans Prytz efter. Vissa spelare kommer inte att hålla för spel i Superettan. Det kommer att visa sig under säsongen. Men vad vet man egentligen innan en säsong?

Vad vi vet är att skadelistan i nuläget är väldigt kort. André Nilsson är som bekant borta en längre tid och kommer med allra största sannolikhet inte deltaga i någon av försäsongsmatcherna. Han opererade knäet i onsdags och kommer därmed hoppa på kryckor en tid framöver. David Leinars vara eller icke vara i morgondagens match är aningen oklart. Tandvärk plågade honom större delar av förra veckan och det må låta som en bagatell men uppenbarligen kan det fälla de största jättarna. Även David Leinar. Dessutom vet vi sedan innan att Hans Prytz värderar träningsnärvaro mycket högt och väljer sällan att spela en spelare som har varit borta en längre tid.

Utan David Leinar i mittförsvaret blir det med största sannolikhet Jonathan Azulay och Adam Rosén som får äran att göra debut tillsamans. Den nyblivne U21-landslagsmannen Azulay har visat på träningarna hittills att han inte kommer att ursäkta sig. Han tillför dessutom lite snabbhet till en rödblå backlinje som under inte varit bortskämd med den varan de senaste åren. Bredvid sig får han en målfarlig och reslig hette från ”slätta” vid namn Adam Rosén som även han är en spelare som gärna tar för sig. Efter en tid i Skövde där han varit den klart mest dominante i backlinjen har han erfarenhet av att styra en backlinje. Något som definitivt kommer att vara en tillgång då Adam nu kastas in i en backlinje han aldrig tidigare spelat ihop med.

Vidare kan vi konstatera att ytterbacksplatserna troligtvis inte bjuder på några överraskningar. Christofer Bengtsson har varit just Christofer hela försäsongen med allt vad det innebär. För att ta en ordinarie startplats räcker det än så länge. Även om Tobias Bratt flåsar honom ivrigt i nacken varje dag så är han än så länge förstavalet.

Trots att Joakim Hall växer sig starkare och starkare för varje dag som går och troligtvis är lagets mest underskattade spelare så håller Hannes Sahlin fortfarande undan för honom. Under dagens träning visade Joakim återigen att han inte har några som helst problem med att hänga med i tempot. Snarare ligger Halls problem i att han inte är fullt lika stark i kroppen och lika resolut i närkamperna som sin rival om platsen till vänster Hannes Sahlin. Och det är av den anledningen som Hannes kniper en startplats.

Mittfältet har under vintern kanske varit den lagdel där diskussionen kring startmän gått varmast. Vissa vill se ett innermittfält bestående av tre spelare, vissa vill ha två, vissa vill ha Johan Hedman som ytter medan vissa tycker att det är en fullständigt befängd idé att Stockholmaren ska hålla till på en kant. Hur som helst ser det ut som att 4-4-2 är Hans Prytz melodi. Tyck vad ni vill, men han struntar nog faktiskt i vad ni säger. Prytz är en man med principer och dom tänker han hålla på.

Om man ska tro tvåmålsspelet under dagens träning så blir det Jakob Lindström ihop med Johan Lundgren i mitten. Alltså är det slutligen dags för Jakob att ta steget ned i banan. Det har klagats på att han inte är den offensiva kraften som ett lag vill ha på ett innermittfält, att han inte slår tillräckligt många djupledsbollar och att han spelar för säkert. Med Johan Lundgren vid sin sida kommer han att få ta ett mer defensivt ansvar. Något han fick känna på under förra årets försäsong då han och Filip Holländer fick kampera ihop på mitten och Filip hade den mer offensiva rollen.

Med andra ord är det nu dags för Jakob att kavla upp ärmarna och bli ännu elakare än han redan är. Egentligen är det defensiva mittfältet en roll som borde passa Jakob ganska bra då han under stora delar av sin tid som ungdomsspelare i klubben spelade ytterback. En position som inte är helt olik det defensiva mittfältet. Att han dessutom trots sin ringa längd sällan gör bort sig i närkamperna talar också det för att han faktiskt kan lösa uppgiften på ett fullt godkänt sätt. Till Jakobs stora glädje kommer han dessutom få möte ett innermittfält bestående utan ordinarie Martin Ericsson och Oscar Lewicki som saknas i Häckens trupp.

Till höger och vänster om Jakob och Johan placeras Filip Holländer och Sebastian Ohlsson. Ohlsson imponerade under sista passet för veckan och är en spelare som inte är i David Björkerydklass men som har alla förutsättningar att hota sin försvarare. Hans tillslag håller bra klass och han har visat flertalet gånger att han är målfarlig. Filip Holländer är sig lik sen förra säsongen och ser ut att ha tagit steg i rätt riktning om man ska tro den första månadens träningspass.

Längst fram i planen får troligtvis Emil Karlsson och Ricky Yarsuvat chansen om man ska tro de indikationer som gavs under dagens träningspass. Enligt uppgift är motiverar man ”petningarna” av Wallén och Sebastian Johansson med att Lundgren och Yarsuvat helt enkelt varit bättre på träningarna hittills. Det handlar alltså inte om några skador. Det sägs även att en hel del byten är planerade i paus redan nu.

Med andra ord kommer startelvan troligtvis att se ut på följande vis:

Där har ni den. Låt galenskaperna börja!


'Nu är det dags!' have 10 comments

  1. 1 februari, 2013 @ 20:41 Den småländska språkpolisen

    Tandvärk.

    Svara

  2. 1 februari, 2013 @ 21:20 Mendel

    Spännande. Är mest orolig för mittförsvar och anfall… Men å andra sidan finns det ju inget att vara orolig för så här på försäsongen. Det är rätt skönt. Alla har allt att vinna och bevisa…

    Svara

  3. 1 februari, 2013 @ 22:26 Bellman

    Spännande! Härligt att det drar igång nu.

    Hoppas mycket på Lundgren, känns ju lovande att han varit bättre än Seb på träningarna.

    Väl mött på Valhalla imorgon!

    Svara

    • 1 februari, 2013 @ 22:55 Christian Börjesson

      Jag ser, precis som du, fram emot att se Johan Lundgren på plan. Av det jag sett hittills på ÖIS-gården är det onekligen en intressant spelare. Ung, talangfull och väldigt lugn med bollen. Som jag skrev i någon träningsrapport i början av månaden: det ser ut som att han har någon extra sekund på sig jämfört med de andra i stort hela tiden på grund av hans bollbehandling. Hur det sedan slår ut på match är svårt att sia om – men intressant är det sannerligen.

      Spontant känner jag också att det skall bli kul att se vad mittbacksparet Azulay och Rosén kan uträtta. Två helt nya ansikten. David Leinars olycka blev deras lycka. Time to shine. Dags att visa upp sig och imponera på Hans Prytz. Dags att försöka spela sig till en startplats i ÖIS framöver. I och med Leinars frånvaro får båda stycken en ärlig chans direkt. Kan ju faktiskt inte bli bättre (utan att på något sätt tycka om Leinars frånvaro, så var det sagt). Slänger man ett öga på matchtruppen ser man även att Azulay och Rosén är de enda mittbackarna. Carl Hawunger saknas alltså, precis som David Leinar. Om Prytz inte får för sig att flytta in Hannes Sahlin vad matchen lider för att lufta Joakim Hall på vänsterbacksplatsen så lutar det åt två nittiominutare för Azulay/Rosén. Ah, det skall bli intressant!

      Utöver ovan nämnda väntar jag med spänning på ett första intryck från Tobias Bratt, Sebastian Ohlsson, Jacob Ericsson, m.fl. Nu kanske inte hela truppen erhåller speltid, men det har i alla fall hintats om en hel del byten (som det brukar vara i träningsmatcher) vilket bör bädda för en hel del inhopp och debutanter.

      Daniel Paulson får vi vänta med, dock. Han är – precis som Carl Hawunger – utanför truppen.

      Ses på VIPen!

  4. 1 februari, 2013 @ 23:10 Martini

    Seb inte ens med i truppen enl .se?

    Svara

    • 2 februari, 2013 @ 04:23 Andreas

      Nej, Jakob och Johan i alla ära men jag har svårt att se hur vi skall klara av Häckens starka centrala mittfält utan Seb.
      Förmodligen har Felix som vanligt plitat ner rätt uppställning!
      I praktiken tror jag däremot att Filip och Ricky kommer att byta plats så att det ser ut ungefär så här:

      Peter – Christoffer, Adam, Jonathan, Hannes – Johan, Jakob – Ricky, Filip, Sebastian – Emil

      Om inte blir vi nog uppätna på centrala mittfältet.

  5. 2 februari, 2013 @ 02:29 Axel

    Är sååååååååå taggad inför imorgon!! Hoppas folket orkar ta sig till Valhalla för lite uppvisning!

    Svara

  6. 2 februari, 2013 @ 09:40 Liverapportering: ÖIS – BK Häcken » Sambadefensiv

    […] annat för er kan ni ”läsa upp” matchen lite grand. Här är ÖIS inför-text, på denna länk finner ni Sambadefensivs träningsrapport från igår och här skickas ni vidare till BK Häckens […]

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se