Superettan-tips 2013: Jonathan Larsson del 2

Dags för del 2. Övre halvan av Superettan år 2013. Så jag tror att den kommer utkristalliseras i alla fall. Imorgon kommer fokuset för de flesta ligga på Växjö borta, eller var det Falkenberg? Who know. Därmed kommer denna del redan idag. Hela tipset på en dag. Inte illa!

Del 1 har ni här. Eller så är det bara att scrolla ner. As usual.

Så vi kör väl.

8. GAIS

De tre senaste åren:
2010: 13:e Allsvenskan
2011: 5:a Allsvenskan
2012: 16:e Allsvenskan

Kommentar:
Femma i Allsvenskan. Året efter: sist. GAIS och Trelleborg har gjort samma resa ett år efter varandra. Trelleborg åkte dessutom som bekant rätt ur Superettan, som favoriter till att gå upp, sjukt nog. Gör GAIS detsamma? Nej, jag tror inte det. Men går GAIS direkt upp igen då? Nej, det gör de inte heller. GAIS känns faktiskt som ett riktigt mittenlag i år. Ett lag som varken kommer vara inblandad i den absoluta toppstriden eller den definitiva bottenstriden när serien går mot sitt slut.

Tommi Vaiho i målet är en ganska bra värvning enligt mig. Han har potential att blomma ut i Superettan och bli en toppmålvakt. Återstår att se om det blir så eller inte. Man har tappat lagkaptenen Fredrik Lundgren och fjolårets stjärna Erik Johansson i försvaret och ersatt de med två rutinerade herrar. Björn Andersson och Andreas Augustsson. Får de ihop samspelet är det ett mycket bra mittbackspar.

Mittfältet och anfallet däremot är jag mer tveksam till. Andreas Drugge är en potentiell jätteflopp, åtminstone sätt till hur stora förväntningar vissa har, framförallt en del journalister. Jag ser dessutom inte riktigt vem som skall trycka dit tvåsiffrigt med mål.

Nej, en mittenplats är att vänta för GAIS i år. Två derbyförluster är även det att vänta. Eller hur?

7. Ängelholms FF

De tre senaste åren:
2010: 12:a Superettan
2011: 3:a Superettan
2012: 9:a Superettan

Kommentar:
Svårbedömt. De senaste fem säsongerna har ÄFF pendlat mellan en tredje- och en tolfteplats. Vart står de då i år?

Man har tappat många spelare. Robin Simovic till Helsingborg sticker ju såklart ut där, men även till exempel Robin Nilsson till Lyngby är ett kännbart tapp. Man har ersatt dessa med bland annat Andreas Grahm (tidigare Trelleborg och Åtvidaberg) och talangen Omid Nazari från Malmö FF.

Vad får mig då att tro att en sjundeplats i år låter rimligt? Jag tycker mig se ett stabilt grundspel i Ängelholm. En trygghet i att man vet vad man kan och spelar därefter. Dessutom finns det en handfull skickliga spelare i truppen som varit med ett tag och vet vad som krävs för att vara ett mittenlag eller topplag i Superettan.

6. Falkenbergs FF

De tre senaste åren:
2010: 7:a Superettan
2011: 7:a Superettan
2012: 13:e Superettan

Kommentar:
Hade ni frågat mig vad jag trodde om Falkenbergs säsong innan försäsongen startade så hade jag svarat: Hmm, njaa…det är väl deras tur att åka ner i år va? Eller åtminstone få kvala i år igen.

Frågar ni mig nu säger jag uppenbarligen: Hmm, jaa…en sjätteplats kanske!?

En mycket fin försäsong, där såklart cupframgångarna smäller högst, gör att jag börjar tro på det här laget. De gör nu sin elfte raka säsong i Superettan! Det är ett mycket imponerande facit för en så liten klubb med såpass små resurser som Falkenberg. Det känns just nu som att det vore märkligt om detta blev året de åkte ur. Förra året var det väldigt nära dock, då de kvalade sig kvar i Superettan..

De har framförallt tappat tre viktiga pjäser som jag ser det. Marcus Översjö, Stojan Lukic och Robin Ganemyr. In har en Nya Zeeländare vid namn Dan Keat kommit. Även Otto Martler, känd i ÖIS-kretsar efter våra bataljer med Lunds BK under två senaste säsongerna.

En oviss säsong väntar Danny Ervik och kompani men jag tror det slår väl ut. Kontinuitet i truppen kryddat med en fantastisk försäsong får mig att tro att detta blir en bra säsong för FFF.

5. Assyriska FF

De tre senaste åren:
2010: 4:a Superettan
2011: 9:a Superettan
2012: 8:a Superettan

Kommentar:
Här har vi Superettan-laget nummer ett. Ledaren av Superettans maratontabell. Vår bortapremiär-motståndare. Assyriska FF från Södertälje. Vad skall man tro om detta AFF i år då? Jag har en känsla av att det kan bli ett bra år, men att det inte riktigt räcker hela vägen fram. Inte så mycket på grund av att Assyriska inte känns tillräckligt bra för det. Utan mest för att jag ser fyra lag som känns starkare ut i nuläget.

Mycket namnkunniga spelare har lämnat Assyriska inför säsongen. Eller vad sägs om Nahir Besara, Göran Marklund, Mikael Thorstensson, Haris Laitinen och Ceyhun Eris för att nämna några. Det är det största frågetecknet för AFF så jag ser det. Det är aldrig positivt att bli av med så många duktiga spelare.

Men det som gör att frågetecknet minskar en aning är att nyförvärven ser mycket intressanta ut. Linus Malmborg från Gefle i backlinjen, Philip Hellqvist från Djurgården och Christopher Brandeborn från Superettans DIF på mittfältet och Fuad Hyseni och Admir Aganovic i anfallet.

Som ni hör är det en del rotation i Assyriskas trupp inför säsongen och det återstår att se om det faller väl ut. Men jag tror det gör det. Det kan faktiskt vara så att jag har satt Assyriska för långt ner. Jag har en känsla av att Assyriska blir att räkna med i år. Ett varningens finger är härmed utfärdat.

4. GIF Sundsvall

De tre senaste åren:
2010: 3:a Superettan
2011: 2:a Superettan
2012: 14:e Allsvenskan

Kommentar:
Norrlänningarna som vägrar att etablera sig i Allsvenskan skall försöka studsa tillbaka direkt. Som vi alla vet är detta inget man bara gör utan att anstränga sig. Man har ofta en övertro på sin egen förmåga och hur man står sig jämfört med resten av Superettan. Halmstad lyckades undvika detta ifjol och gick genom en kvalseger mot just Sundsvall rätt upp efter endast ett år i Superettan.

Är det då något lag som har rutin ifrån Superettan och vet vad denna serie handlar om så är det ändå Sundsvall. Men jag har ändå väldigt svårt att bestämma mig för om det blir flipp eller flopp för Sundsvalls satsning att direkt bli allsvenska igen. Därmed sätter jag dem på en fjärdeplats. Under det positiva kvalstrecket men ändå ingen usel säsong.

Man har defintivt kvalitet i truppen. Ari Skulason är en av seriens bästa mittfältare och målvaktsduon Oscar Berglund och Tommy Naurin är båda målvakter som skulle hålla för Allsvenskt spel. Om man ser till Sundsvalls ambitioner att direkt studsa tillbaka till Allsvenskan så sätter jag ett litet frågetecken för backlinjen. 46 insläppta ifjol och Fredric Jonson har lämnat för allsvenskt spel i BP.

Giffarna kan i min värld lika gärna sluta etta som tia i år. Mycket svårbedömd satsning.

3. Örebro SK

De tre senaste åren:
2010: 3:a Allsvenskan
2011: 12:a Allsvenskan
2012: 15:e Allsvenskan

Kommentar:
2011 skulle man ta steget. Man hade sakta men säkert byggt upp ett allsvenskt topplag och året innan slutade med en tredjeplats och nu var det guldet som var i sikte. Säsongen blev en stor besvikelse och man ville självklart inför 2012 förbättra den tolfteplatsen som blev utfallet 2011. Men även 2012 blev en väldigt dålig säsong. Så dålig att man åkte ur Allsvenskan efter att ha legat under strecket i stort sett hela säsongen.

Nu skall man snabbt tillbaka igen. Så lyder ambitionen och man får, tillsammans med Hammarby, alla förhandstips till att man lyckas med just detta. Tittar man till truppen är det inte konstigt att man är favoriter. Försvaret är, med Patrik Anttonen som undantag, intakt sedan fjolåret. På mittfältet har man framförallt tappat Tobias Grahn och Daniel Bamberg. Tobias Grahn ersätts dock på ett mycket spännande sätt av Tobias Nilsson. En spelare som dominerade i Falkenberg innan han förra säsongen var ordinarie i Åtvidaberg som gjorde en stark säsong i Allsvenskan.

Så har vi då anfallet. Det är lätt att när man skall tippa inför en säsong stirra sig blind på lagens offensiva kvaliteter. Skulle jag göra detta med Örebro skulle de vara på en solklar förstaplats.

Peter Samuelsson, Shpetim Hasani, Kalle Holmberg, Marcus Astvald, William Atashkadeh och Alhassan Kamara.

Där har ni Örebros anfallsuppsättning. Den är inte att leka med. Det finns definitivt inget lag som är mer välbärgat på den fronten, på pappret, i Superettan i år. Men att ramla ur Allsvenskan och ta sig direkt upp igen är, som tidigare nämnt, ingen barnlek. Örebro ska bara upp igen. Det kan sätta stor press på laget.

Men en kvalplats blir det i alla fall.


2. Landskrona BoIS

De tre senaste åren:
2010: 5:a Superettan
2011: 10:a Superettan
2012: 6:a Superettan

Kommentar:
En känsla jag får när jag hör namnet Landskrona BoIS är att ”det här laget borde väl ändå ligga i Allsvenskan va?” Fråga mig inte varför, kanske är det dusterna med ÖIS i början av 2000-talet som är i mitt huvud, men för mig är Landskrona ett Allsvenskt lag.

Men man har inte legat i Allsvenskan sedan 2005 faktiskt. Det är en lång tid. Men nu är det dags. Tror jag…

Varför tror jag då på detta Landskrona? Landskrona som till synes har en tunn backlinje och ett relativt tunnt mittfält. Ja, varför gör jag det säg…

Framförallt grundar jag detta tipset på tre grunder:
1. Alex Nilsson – Jag tror lånet från Malmö FF vinner skytteligan i år. Ja, jag tror han exploderar i år. En skyttekung gör mycket för ett lag.

2. Offensiven överlag – Inte stirra sig blind på offensiven sa jag ju alldeles nyss!? Nej, men offensiven är ju hälften av ett lags spel, och Landskronas offensiv ser mycket spännande ut. Med Andreas Dahl som kan servera passningar och fasta situationer. Intressant.

3. Magkänsla – Något lag är det alltid som skräller i Superettan. Ifjol var det Öster som relativt få tippade skulle ta klivet upp. Dom dominerade Superettan fullständigt från start till mål. Min magkänsla funkade då, då jag prickade in ett bet på att Öster skulle ta klivet upp (ja, jag skryter). Jag litar på magkänslan i år också. Det är Landskronas år i år.

1. Hammarby IF

De tre senaste åren:
2010: 8:a Superettan
2011: 11:a Superettan
2012: 4:a Superettan

Kommentar:
Det kan väl inte gå på något annat sätt i år va? Med den truppen Hammarby besitter i år är det riktigt dåligt om de inte skulle ta klivet upp. Jaja, ”de har misslyckats med bra lag förr”, ”de har för mycket press på sig”, bla bla bla. Tar inte Hammarby det i år så vet jag inte när det är deras tur egentligen.

Med seriens förmodligen bästa målvakt (Johannes Hopf), förmodligen även seriens bästa mittbacksuppsättning (Max von Schlebrügge, Daniel Theorin, Thomas Guldborg och Monday James), med ett mittfält som består av sju potentiella startspelare och tre unga talanger, och ett anfall med Erik Sundin och Mattias Adelstam i spetsen. Med allt detta så är Hammarby favoriter och skall så vara, för de har absolut Superettans starkaste trupp 2013. No doubt about it.

Men det är ju inte alltid så att den bästa truppen vinner. Det är verkligen inte heller så att Hammarby alltid presterar max utifrån potentialen de har. Men i år ser jag inget som skall kunna stoppa dem.

Sista våren på Söderstadion, och sedan inflyttning på en ny arena. Båda de sakerna är positivt för Hammarbys 2013 i min bok. Båda de sakerna gör att spelarna får en extra boost.

Med den truppen, med det stödet, med den arenasituationen och med den Superettan-rutinen Hammarby fått de senaste åren så kommer de att gå upp i år. Det finns inget annat i min världsbild.


'Superettan-tips 2013: Jonathan Larsson del 2' have 2 comments

  1. 2 april, 2013 @ 20:10 DJ-CJ

    Är helt och hållet med dig vad gäller Bajen som seriesegrare. Den truppen de har är inte av superettakvalitet, utan betydligt högre än så. Kennedy är dessutom en spelare som ger hjärtat till klubben, vilket de kanske har saknat förut. Dessutom har de spelat in truppen som gjorde det alldeles lysande under hösten och ett samspelt Hammarby ska bara ”jogga hem” ligan, som Stahre hade uttryckt det.

    Två förluster blir det ju dock naturligtvis – varav den första mot ett rödblått gäng den 20e juli inför drygt 30 000 åskådare på Tele2 Arena.

    Svara

  2. 6 april, 2013 @ 12:40 Cyban

    Slänger in ett tips själv, så har man det nerskrivet ifall det nu skulle bli rätt..

    1. Örebro
    2. Hammarby
    3. Sundsvall
    4. Ängelholm
    5. Landskrona
    6. Brage
    7. Assyriska
    8. Varberg
    9. Örgryte IS
    10. Gais
    11. Falkenberg
    12. Ljungskile
    13. Degerfors
    14. Jönköping Södra
    15. Värnamo
    16. Östersund

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se