Superettan-tips 2013: Jonathan Larsson Del 1

Superettan närmar sig med stormsteg. Den 23:e oktober 2010 var senast ÖIS spelade en match i Sveriges näst högsta serie. Då vann vi (nej, jag skojar inte, det blev inte oavgjort) mot Hammarby på Söderstadion med 2-1. Om en vecka är det dags igen för ÖIS att kliva in i Superettan då vår nya nemesis Falkenberg kommer till Göteborg.

Men hur kommer då årets säsong att gå? Ja, det är ju väldigt ovisst, men jag skall (precis som alla andra i dessa tider) försöka mig på en tippning av 2013 års Superetta. Ifjol var det Division 1 Södra jag försökte mig på att förutspå. Det gick ju som bekant inte kanonbra, men det var heller ingen katastrof om jag får säga det själv. Den viktigaste platsen fick jag ju i alla fall in – ÖIS på första plats.

Jag tror mig själv ha en aning bättre koll på Superettan än vad jag har/hade på Division 1 så årets tippning förväntar jag mig ska gå bättre än fjolårets.

Så mitt Superettan-tips kommer att komma i två delar. Plats 1-8 och först ut 9-16.

Here we go.

16. IFK Värnamo

De tre senaste åren:
2010: 1:a Division 1 Södra
2011: 13:e Superettan
2012:
14:e Superettan

Kommentar:
Årets inte så hedrande sistaplats tror jag IFK Värnamo tar hand om. Efter två raka kval för att undvika Division 1 så får nu plantskolan Värnamo väldigt svårt att klara sig kvar i Superettan. Sören Åkeby är en meriterande tränarvärvning och är i mina ögon det som talar för en likvärdig eller bättre säsong som de två senaste åren. Åkeby, som ifjol åkte ur Allsvenskan med Sundsvall efter att själv ha jobbat i ett antal år för att få upp dem till densamma, är en tränare med goda fotbollskunskaper och en lång meritlista. Men med Värnamo blir det som sagt svårt att uppnå stordåd.

Värnamo klarade sig som sagt kvar via kvalspel förra året, efter att ha legat på nedflyttningsplats i stort sett hela säsongen men som i sista omgången tog sig förbi ett fritt fallande Trelleborg. Försäsongen har inte heller den visat på att Värnamo skall klara sig kvar, två segrar på nio matcher är inget att skryta med direkt, framförallt inte när det är mot två stycken Division 1-lag de tillkommit.

I spelarväg är Pär Cederqvist det mest namnkunniga nyförvärvet, och det är defintivt hemvändande Cederqvist som skall göra målen om detta skall gå vägen för Värnamo. Sedan är det främst tre tunga spelartapp som sticker ut. Vlado Zlojutro till Öster, Jonathan Ring till Kalmar och målvakten Bill Halvorsen till seriekonkurrenten Landskrona BoIS.

Tufft år väntar för David Björkeryd och hans småländska kumpaner!

15. Östersunds FK

De tre senaste åren:
2010: 13:e Division 1 Norra
2011: 1:a i Division 2
2012:
1:a Division 1 Norra

Kommentar:
Östersund gjorde ifjol en ”Varberg 2011”. Man gick och vann Division 1 som nykomling. Starkt! I år får man dock en aning svårt att ta tredje raka första-platsen. Som vanligt är minst ett av nykomlingslagen bottentippade och även jag tror alltså att Östersund får ta raka vägen tillbaka till Division 1.

Varför det då? Dåliga spelare? Ingen aning om jag skall vara ärlig. Jag har aldrig sett en enda spelare i Östersund spela fotboll. Tyvärr. Men kanske just därför är jag nästintill tvingad att sätta dem på en näst-sista plats. För jag ser inget lag ovanför Östersund som ser svagare ut än dem på pappret. Inte ens Värnamo ser svagare ut på pappret. Men vad spelar pappret för roll då? Lite gör det ju ändå det. Rutin och vana från att spela i högre serier behövs alltid i ett lag och det saknas verkligen i Östersund 2013.

Precis som 2012 så tror jag på en nedflyttning för laget jag kan minst om, då var det IK Gauthiod, nu Östersunds FK.

Förresten, om ni inte köpt senaste ”Offside” så gör det. En intressant intervju med Östersunds ordförande som inte är en helt vanlig ordförande.

14. Jönköping Södra

De tre senaste åren:
2010: 13:e Superettan
2011: 12:a Superettan
2012:
7:a Superettan

Kommentar:
Laget som aldrig vill lyfta gjorde faktiskt det förra året. En bit i alla fall. Efter att ha satsat på att kliva upp i Superettan-toppen under ett antal år men trots det bara haft en 10:e plats som bästa placering sedan uppflyttningen från Division 1 2005, så kom ifjol en sjundeplats.

Hur ska då laget kunna toppa en sjundeplats? Utan att få ha med Branimir Hrgota en enda match. 14 matcher spelade han ifjol, tio mål gjorde han på dessa. Året innan smällde han in 18 mål på 25 matcher. Ja, hur sjutton skall J-Södra toppa en sjundeplats som sagt? Anonyma nyförvärv och småtunga tapp gör att truppen ser en aning sämre ut än ifjol enligt mig. Men en 14:e plats, undrar ni!? Ja, jag ser faktiskt 13 lag som känns hetare än J-Södra i år.
Försäsongen har också skvallrat om att det kan bli ett tufft år för Jönköping. Två vinster på tio matcher är inte facit för ett topplag direkt. 1-1 i genrepet mot BK Forward imponerar inte det heller.

Men så långt ner som en 14:e plats är såklart en liten chansning att tippa J-Södra, men å andra sidan är det dessa regioner de hållit till nästan varje år sedan 2006. Med fjolåret som ett, för J-Södra, fint undantag.

Karl Svensson skall försöka lyfta de grönvita ännu ett kliv i år, men jag tror de faller tillbaka i gamla, välbekanta, områden av tabellen.

13. Ljungskile SK

De tre senaste åren:
2010: 6:a Superettan
2011: 8:a Superettan
2012:
5:a Superettan

Kommentar:
Nu kommer vi till årets kanske mest svårbedömda lag. Laget som faktiskt mer eller mindre är bosatt på den övre halvan av Superettan. Sedan uppflyttningen 2004 så har laget slutat fyra, sexa, tvåa, 14 (Allsvenskan), nia, sexa, åtta och femma. Det är alltså ett oerhört stabilt Superettan-lag vi snackar om.

Resurserna är väldigt små år efter år, men det är som ni alla vet ett helvete att komma till Ljungskiles åker till gräsmatta och försöka vinna. Det enda jag tänker på när jag tänker på LSK-borta nuförtiden är Alvaro Santos katastrofala straff 2010. Huvamej.

I år talar dock mycket för att en topplacering kommer bytas ut mot en bottenplacering. LSK har haft svårt att få ihop en tillräckligt stor trupp under vintern och namnen de tagit in skrämmer inte slag på mig i alla fall. Därmed inte sagt att de är usla. Amir Suljic och Jonas Lindberg är två bra mittfältare i Superettan.

Jag ställer mig dock mycket tveksam till om Ljungskiles tunna trupp håller hela säsongen, och vem sjutton skall göra målen?

12. Degerfors IF

De tre senaste åren:
2010: 10:a Superettan
2011: 5:a Superettan
2012:
12:a Superettan

Kommentar:
Nu har vi pallrat oss över de där hemska bottenstrecken om kommit till tolfteplatsen. Den kommer att tas av laget vi slog ut ur cupen förra året. Degerfors IF. Värmlands stolthet.

Samma plats intog Degerfors även förra året då de säkrade sitt kontrakt i den sista omgången. Truppen ser rätt lik ut fjolårets. Christopher Brandeborn är ett tungt tapp på det offensiva mittfältet men kommer med all säkerhet ersättas väl av Johan Bertilsson som kommer tillbaka på lån från Kalmar FF. Patrik Anttonen är ett mycket meriterat nyförvärv från lokalkonkurrenten och numera seriekonkurrenten Örebro SK. Inte bara ett meriterat nyförvärv utan ett väldigt viktigt nyförvärv, då backlinjen i övrigt ser en aning sämre ut än vad resten av laget gör.

Får Degerfors till ett fungerande försvarsspel och hittar de någon som kan göra målen så klarar de sig kvar. Såpass stabilt lag är de ändå.

11. Varbergs BoIS

De tre senaste åren:
2010: 1:a Division 2
2011: 1:a Division 1 Södra
2012: 11:a Superettan

Kommentar:

Ja, detta lag kommer väl alla ÖIS:are ihåg. Man sprang igenom Division 1 som nykomlingar 2011. Man satsade hårt ifjol för att hänga kvar i Superettan, och lyckades. En elfteplats blev resultatet, och jag tror det blir detsamma i år.

Inför säsongen har man tappat tre spelare. Spelaren med det fantastiska namnet Alan Junior Ollé Ollé tillbaka till Åtvidaberg efter lån, Jonatan Berg som haft ett misslyckat provspel hos ÖIS som bekant och vänsterfotade Sebastian Senatore. Inga jättetunga tapp med andra ord. På värvningsfronten är det väl inte heller så mycket som sticker ut. Armin Tankovic från Norrköping och Erkan Saglik från Syrianska är de namnkunniga tillskotten. Men överlag en trupp som är lik fjolårets, vilket ofta är ett plus.

Anfallsparet med Gabriel Altemark-Vanneryr och Patrik Larsson slog tillsammans in 26 mål i Superettan förra året. Där snackar vi två mycket bra målskyttar. Presterar de på samma nivå i år kommer Varberg att klara sig kvar.

10. Örgryte IS

De tre senaste åren
2010: 9:a Superettan
2011: 3:a Division 1 Södra
2012: 1:a Division 1 Södra

Kommentar:
Då har vi kommit till laget vi alla kan utan och innan. Laget vi följt en hel försäsong nu som innehållit derbyvinster och ett fantastiskt cupavancemang. Många supportrars förväntningar om ÖIS säsong har höjts avsevärt under vintern. Jag står fast i förväntningarna jag hade innan. Hoppas jag att jag gör i alla fall. Mitt tips landar i vilket fall på en tionde plats.

Lågt säger ni? Nej, säger jag. Detta är en placering jag hade varit nöjd med. Som nykomling förväntar jag mig inget annat än att ÖIS undviker nedflyttning i år. Visst har man störa förhoppningar om en högre placering, men en rimlig förväntning är en tiondeplats.

Det finns framförallt tre saker som gör att jag inte tippar ÖIS högre upp:
1. Ungdomar – Seriens yngsta trupp skall alltså ta sig igenom en hel superettan-säsong. Håller alla unga, oprövade spelare?
2. Tunn trupp – Truppen kryllar inte av alternativ, framförallt inte på en av de mest kritiska positionerna på planen, innermittfältet. Jag är ganska orolig över den nästintill obefintliga bredden på den positionen.
3. Nykomling – Jag tycker det är svårt att tippa en nykomling högre upp än såhär. Vi har gjort två säsonger i Division 1, nu höjs tempot avsevärt. Med endast en handfull spelare med rutin från Superettan är det ännu svårare att veta hur laget håller.

Svårtippat, men förväntningarna bör hållas nere. Prio ett för ÖIS är att hålla sig kvar, och en tiondeplats innebär allt som oftast en säkrad Superettan-biljett med ett antal matcher kvar av säsongen.

9. IK Brage

De tre senaste åren:
2010: 11:a Superettan
2011: 14:e Superettan
2012: 10:a Superettan

Kommentar:
Dala-laget har förmodligen varit det som det snackats mest kring under vintern. Det är Brage inte vana vid, men visst förväntade de sig det när de satt och planerade sina värvningar. För Dulee Johnson, Njogu Demba Nyrén och Jan Tauer är värvningar man inte föväntar sig från ett lag som Brage. Får t.ex. Dulee Johnson ordning på allt han behöver få ordning på är han en av Superettans bästa spelare. Inte illa för en klubb som Brage att ha det i laget.

Brage har mer eller mindre etablerat sig i Superettan nu. Tre raka säsonger i den näst högsta serien var det längesedan detta klassiska lag lyckades med. Nu tror jag på en marginell förbättring från fjolåret. Nyförvärven ser bra ut, förlusterna ser inte allt för tunga ut även om ett par startspelare lämnat föreningen.

Men vi har glömt ett nyförvärv. Conny Karlsson. Brage har alltså värvat ärke-blåvitarn som spelat fotboll i ÖIS och som på senare år gjort Helsingborg till ett guldlag i Allsvenskan. Det är bannemej ingen dålig tränare man tillsatt, och han kan absolut lyfta Brage högre upp än en niondeplats om han får bitarna att falla på plats. Men truppen ser en aning tunn ut för min smak och Brage får kämpa för att pallra sig över till den övre halvan.

 


'Superettan-tips 2013: Jonathan Larsson Del 1' have 6 comments

  1. 2 april, 2013 @ 10:51 Richard

    Har vi ingen mer spelare på ingång eller är truppen satt? någon som vet? Truppen är väldigt tunn ifall hälften av spelarna ska lira i U21 också?

    Svara

  2. 2 april, 2013 @ 11:49 Top 10

    Ang ÖIS så tycker Top 10 att din synpunkt är vettig o balanserad

    Ang Ljungskile och deras trassliga ekonomi och deras två 24-åriga nyförvärv
    tror du att innermittfältaren/ymf Göteborgaren Jonas Lindberg, fd GAIS, Skövde, Varberg med rutin från Allsvenskan o S1 skulle kunna vara en lämplig backup i ÖIS?
    tror du att imf från Åtvidaberg Amir Suljic med rutin från Allsvenskan och S1 skulle kunna vara en lämplig backup i ÖIS?
    Har ingen aning om vad ngn av dem skulle kosta i lön eller hur de är som personer eller spelare, dvs om de skulle kunna passa in i truppen

    Svara

  3. 2 april, 2013 @ 12:30 JD

    Sund bedömning av Öis, tycker jag. Instämmer m a o.

    Svara

  4. 2 april, 2013 @ 13:00 Vergilius

    Lågt? Skulle snarare säga högt.
    Säger inte att en tiondeplats är orimligt på något sätt eller att vi inte till och med skulle kunna nypa en top 5 placering om allt faller på plats, så pass mycket kvalitet finns i truppen, men trots en mycket positiv försäsong får allting som inte innebär nedflyttning ses som en absolut framgång. Som nämns är vi tunna och unga, en säsong i superettan är lång och tung. Hur bra är vi när vi tappar nycklar i startelvan? När Emil går in i en svacka? När serielunken infinner sig? När Jakob är avstängd/skadad/såld? Personligen ser jag ÖIS tillsammans med Östersund som de mest svårtippade lagen, detta trots att jag av naturliga skäl har bättre koll på oss än nåt av de andra lagen.

    Svara

  5. 2 april, 2013 @ 16:06 Brorlars

    Jag kanske är allt för optimistisk men jag tippar ÖIS på en 7e plats. Jag tror inte att våran unga trupp är något negativt alls då jag anser att Prytz har fått in sådan bra klubbkänsla i truppen. Spelarna är stolta över att båra tröjan. Därmed anser jag det vara till våran fördel då jag inte tror det hade varit samma kämpaglld om vi hade plockat in någon mer S1 meriterad 30-åring.

    Är precis som dig dock orolig över att vi är tunna på innermittfältwt, men jag tror och hoppas att Holländer kan komma upp i nivå under säsongen och spela som en fullt duglig S1 spelare.

    Svara

  6. 2 april, 2013 @ 18:34 Superettan-tips 2013 – del 2 » Sambadefensiv

    […] 1 har ni här. Eller så är det bara att scrolla ner. As […]

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se