Årsmöte för fotbollssektionen ikväll

Det uppskjutna årsmötet för klubbens fotbollssektion hålls slutligen i kväll och mycket talar för att det blir en händelserik historia. Nedan följer valberedningens förslag på ny fotbollsstyrelse:

Ordförande:  Dan Cameras         1 år
Ledamot:      Matz Thorsson       2 år
Ledamot:      Niklas Agroth         2 år
Ledamot:      Jonas Dahl            2 år
Ledamot:      Peter Björnram      1 år
Ledamot:      Ulf Dermark           1 år
Ledamot:      Gunilla Svanström  1 år

Revisor:        Johan Frej  1 år
Revisorssuppleant: Christer Johansson 1 år

Om valberedningens förslag klubbas igenom byts hela fotbollsstyrelsen ut. Ett betyg som Mattias Asserståhl och hans kumpaner knappast ska vara nöjda med. Enligt uppgift ska det ha funnits ett stort missnöje från såväl huvudstyrelse som anställda med fotbollsstyrelsens arbete och många påstår att det är just fotbollsstyrelsens brist på handlingskraft som gjorde att ÖIS blev utkastade från Gamla Ullevi.

Förändringens vindar blåser med andra ord.

Det vi kan konstatera när vi ser listan med namn är att det förutom den skeva könsfördelningen ser lovande ut. Dan Cameras som nu är ordförande i huvudstyrelsen är en man som jag har allra största förtroende för. Under sin tid som ordförande för huvudstyrelsen har han varit populär och skött sina kort rätt. Ordförande i fotbollsstyrelsen är dock ett mer komplicerat uppdrag som kräver mer handlingskraft i direkta frågor än i huvudstyrelsen som har ett mer övergripande ansvar.

Matz Thorsson föreslås som ledamot. Matz som de flesta känner som mannen bakom Metallservice AB. Oprövad i styrelsesammanhang men klart är att han är en man med ambitioner. Om dessa ambitioner är bra för klubben eller ej återstår att se.

Peter Björnram kommer likt Cameras från en bakgrund i huvudstyrelsen och har där haft hand om ekonomiska frågor. Likt Cameras en trevlig man som enligt representanter från Balders Hage gjort ett mycket gott jobb i förhandlingarna i arenafrågan.

Ulf Dermark är mannen som arbetade som utredare i alliansfrågan för huvudstyrelsen och har många års erfarenhet av styrelsearbete. En gammal styrelseräv med andra ord. En sådan bör alla styrelser innehålla.

Niklas Agroth, Gunilla Svanström och Jonas Dahl är för mig okända namn. Gunilla Svanström har en bakgrund i huvudstyrelsen, Niklas Agroth en bakgrund på ungdomssidan och Jonas Dahl arbetar till vardags med PR och marknadsföring på företaget Grayling.

Rykten går dock om att den gamla styrelsen kommer att lyfta fram ett motförslag till valberedningens förslag för att behålla sina platser. Rykten vi inte på något sätt kan bekräfta men som ÖIS:are är det av största vikt att detta går till på ett demokratiskt sätt. Därför är det extra viktigt att du som medlem dyker upp på ÖIS-gården. 18.30 börjar mötet. Kom i tid!


'Årsmöte för fotbollssektionen ikväll' have 44 comments

 1. 1 april, 2014 @ 15:48 Anonym

  Att fotbollsstyrelsen saknar handlings kraft!!

  Du måste skoja Felix??

  Svara

  • 1 april, 2014 @ 17:03 Felix

   Jag har inte pratat med någon som talar för motsatsen nej. Har tyvärr hört negativa röster från lite för många håll för att det inte ska stämma.

 2. 1 april, 2014 @ 15:53 Jens Z

  Världens sämsta timing, men jag kommer inte kunna närvara ikväll.

  Jag ser gärna att Öisare på plats korsförhör båda läger om deras intentioner före röstning.

  Speciellt vill jag höra vad Matz Thorsson har för kompetens som gör honom till en lämplig kandidat för fotbollsstyrelsen. Han kan mycket väl vara en utmärkt ledamot, och Matz får ursäkta, men bakgrunden till nomineringen är inte svårläst.

  Svara

 3. 1 april, 2014 @ 16:56 Sven R

  Tyvärr är jag förhindrad att deltaga i kvällens möte, men äntligen förstår jag varför årsmötet blev uppskjutet.

  Valberedningen hade inför det inställda mötet naturligtvis föreslagit nya personer på en eller flera av de platser som skulle tillsättas. När styrelsen fick veta detta tackade de som eventuellt föreslogs för omval nej, samtidigt som de som hade ett år kvar på sina mandat flaggade för att de avgår om valberedningen inte ändrade sitt förslag. Allt i solidaritetens tecken! Detta gjorde att valberedningen behövde mer tid för att fullfölja sitt arbete och ta fram förslag till fyllnadsvalen.

  Personligen har jag sedan länge velat se nya personer i fotbollsstyrelsen. Att de inte skulle ställts till ansvar för sportsliga (och andra) motgångar, hade varit skandalöst! Dock hade jag hoppats på ett eller ett par förslag till nya styrelseledamöter med ÖIS-bakgrund, vilka inte redan sitter fast i de interna maktvävarna. Framtiden får väl utvisa om de föreslagna namnen står tillräckligt fria.

  Annars kan jag inte klaga på valberedningens förslag, även om jag förstår tveksamheterna kring Thorsson. Att det inte behöver vara enbart positivt med stora sponsorer i styrelsen, behöver man bara gå över motorvägen för att se. Dock måste man säga att han visat sitt stora engagemang för föreningen. Vi får hoppas att det sträcker sig längre än till plånboken och att han (liksom resten av den nya styrelsen om den blir vald) vill och kan utveckla föreningen på ett positivt sätt. Vi behöver en modern förening, men den får inte misstas för ett aktiebolag!

  Svara

 4. 1 april, 2014 @ 23:14 Anonym

  Rena rama rysstakterna att kunna köpa sig en styrelseplats. Öis = bananrepublik

  Svara

 5. 2 april, 2014 @ 09:39 Daniel K

  Jag har hört från flera håll att den sittande styrelsen har varit mer som en trevlig kaffeklubb än som en stark och visionär fotbollsstyrelse.

  Vad säger ni som är mer insatta än jag?

  Om det ovan stämmer hoppas jag att den sittande visar en totalt annorlunda attityd och engagemang, nu när de ”krigade” sig kvar i styrelsen.
  Skulle vilja få ett matnyttigt uttalande av styrelsen om varför de tycker att de är det bästa för ÖIS och vad de har för visioner. Ett uttalande totalt befriande från floskler och skitsnack. De ska berätta hur de ska matcha den kompetens som valberedningen hade i det ”borttappade” dokumentet.

  Att sitta i ÖIS fotbollsstyrelse med fokus på ÖIS bästa och inte för sitt eget ego.

  Svara

 6. 2 april, 2014 @ 10:05 Alfred

  Eftersom valberedningens förslag röstades ner är måhända diskussionen om Matz Thorssons vara eller icke-vara i styrelsen föga konstruktiv. Jag måste dock uttrycka min förvåning över den upprördhet som vissa här känner över hans nominering.

  Jag vet inte om jag har rätt men för mig verkar det som om det är omständigheten att Thorson är mannen bakom Metallservice AB, d.v.s. en sponsor till klubben, som upprör flera här. Vad jag däremot inte förstår är varför detta skulle göra honom olämplig. Det är väl raka motsatsen till ”rysstakter” att krav på inflytande brukar följa på ekonomiska åtaganden. Om sponsorer regelmässigt utesluts från inflytande torde detta leda till en minskad vilja att gå in som sponsor.

  Att valet kom att stå mellan att hela styrelsen sitter kvar eller går är dock orsak till oro. Nu vet jag inte hur diskussionerna inom valberedningen kontra ”nya” resp. gamla styrelsen gick men om det är så att sittande styrelse, eller för den del valberedningen, ställde ultimatum på att hela styrelsen skulle kvarstå eller lämna är det illa. En vedertagen ”sanning” eller i vart fall önskan i de flesta bolagsstyrelser är ett ”roterande överlappande schema” av styrelseledamöter. På så sätt kan man bibehålla kontinuiteten och samtidigt få in nytt, friskt blod.

  Som rapporterna nu (felaktigt önskar jag) framställer det är att såväl styrelse som valberedning ställde ultimatum på att förbli vid det gamla måhända inte helt friska eller tömma kroppen helt på blod innan transfusion ges. Kanske var det ur detta perspektiv bäst att behålla ”smittat blod” framför alternativet att tömma kroppen. Sistnämnda brukar tyvärr medföra att kroppen dör.

  Till nästa årsmöte ser jag helst att alla inblandade ”gör om och gör rätt” :D

  Svara

  • 2 april, 2014 @ 10:12 Anonym

   Valberedning hade ett förslag med en mixad ny styrelse där både gamla och nya medlemmar fans.
   Med detta förslag valde de som hade ett år kvar på sitt mandat att avgå om de inte ficka verka i en styrelse som var oförändrad. Med detta resonemang från styrelse så kan man undra varför man accepterat att ta ett två-årig ledamot post om man bara vill jobba med sitt gäng

   Valberedning hade inte något ultimatum utan sittande styrelse hade ett ultimatum för att fullfölja sitt accepterade uppdrag.

  • 2 april, 2014 @ 11:26 Håkan Wall

   Valberedningens förslag är ju förstås ett underkännande av hela styrelsens arbete, inte bara de som står för omval. Det är rätt självklart och dessutom ansvarsfullt att även de som hade ett år extra kvar att arbeta ställer sina platser till förfogande om resten av styrelsen byts ut mot sin vilja.

  • 2 april, 2014 @ 10:15 Anonym

   ÖIS närmar sig stupet. Dålig stämning och svagt presterande trupp. Många spelare kommer försöka lämna genom sommarens transferfönster. Tror inte ens vi fixar topp 5.

  • 2 april, 2014 @ 12:37 Daffy

   Vad snackar du får dynga?

  • 2 april, 2014 @ 13:21 Sektion LM

   Gajs-troll. Inget att bry sig om.

  • 2 april, 2014 @ 16:06 steffe_öis

   konstigt att de värsta inläggen alltid kommer från anonym, skriv ett nick o stå för vad du säger.

  • 2 april, 2014 @ 11:05 Sven R

   Apropå vad du skriver om Thorsson:

   Jag har inte hört (eller läst) någon uttala sig negativt om honom som person, eller om hans engagemang och tjänster för klubben. Det jag tror många är fundersamma kring vad gäller hans plats i styrelsen, är om han väljer att sätta sig där för att utveckla föreningen eller för att bevaka sina egna (och/eller Metallservice AB:s) intressen. Jag, som de flesta andra, tycker att han skall få chans att bevisa det förstnämnda, men att han skall veta att han är observerad.

   … och förresten; diskussionen om hans ”…vara eller icke-vara…” i styrelsen är fortfarande ytterst konstruktiv, då han (tillsammans med Niklas Agroth) faktiskt blev invald i styrelsen!

  • 2 april, 2014 @ 21:10 Alfred

   På vilket sätt menar du att hans egna/Metallservice ABs intressen står i motsättning till klubbens bästa?

  • 2 april, 2014 @ 21:31 Sven R

   Jag säger inte att det är så, men det kan naturligtvis uppstå situationer i styrelsearbetet när han som storsponsor kan bli jävig. Ett sådan situation skulle till exempel vara om en konkurrent till Metallservice vill gå in som sponsor i föreningen.

 7. 2 april, 2014 @ 11:38 Ytterell är gigant!

  Innan ni alla som inte var på årsmötet igår snöar in er på på Thorsson och Agroth så var båda personerna föreslagna i båda alternativen, så ingen av dom var inblandade i denna olustiga soppa…..!!
  Däremot presenterade sig Jonas Lindh (?) som var föreslagen av valberedningen och han gjorde ett MYCKET BRA intryck. Han fick f.ö. kraftiga applåder av (i princip) alla på mötet efter sin presentation!
  Tragiskt att en fotbollsstyrelse ändå väljer att sitta kvar trots att förtroende saknas från i princip alla håll. Valberedningen gör ju inget för egen vinnings skull utan kollar ju med många berörda parter om vad som är bäst för ÖIS i framtiden!!
  Själv blir jag mörkrädd när de prioriterar att ta bort vår sista naturgräsplan och lägga konstgräs där också.

  En sak som ”glömdes bort” nu är ju ekonomin…. Vi har -1 Mille i Eget kapital, och budgeterar ett +-0 resultat i år, så även om vi vinner serien blir det tufft att avancera till superettan…. :-( :-(

  Svara

  • 2 april, 2014 @ 16:15 steffe_öis

   förtroende lär ju den sittande styrelsen än dock ha från en hel del, annars hade man ju inte fått över hälften av rösterna.

   men det tillkom ju 2 nya namn så dessa kan väl förhoppningvis väga upp de brister som fanns i gamla styrelsen

   men håller med om att Jonas Dahls presentation lät övertygande, tänker främst på det han sa om kommunikation till supportarna.

  • 2 april, 2014 @ 21:52 Jerker

   Har vi verkligen en mille i negativt eget kapital? Var det inte just det som man i höstas (?) lät meddela att vi hade åtgärdat, efter spelarförsäljningar, insamling och diverse allmosor? Det där låter verkligen inte bra.

  • 2 april, 2014 @ 22:15 Anonym

   Var ju driftsunderskottet som låg på minus en mille under fjolåret. Detta lyckades man ju vända till ett plus på 56 000. Men i balansräkningen har vi ju ett underskott på ungefär en mille från de två föregående åren. Fast det är ju ingen höjdare med mer eller mindre ett nolltesultat efter försäljning av vår (förmodligen) högst värderade spelare. Finns ju ingen sådan försäljning att tillgå i år plus att intäkterna kommer att vara lägre i år map elit- och tvpengar…

  • 3 april, 2014 @ 08:31 öisarn1

   Känns lite svajande. Underskott och ej betalda fakturor

   Spelarlönerna bör väl ligga på samma nivå eller kanske något lägre med vår sponsor.

   Overheadkostnaderna är nästan samma minus klubbchefen som avgick efter sommaren.
   Jag tror inte Ängemark och Krille kostade så mycket heller

   Men vi kommer inte få in de extra 4-5 miljoner i elit och tv-pengar + inget bidrag för tipselit tränaren.

   Får väl hoppas det finna mer nya intäckter än ljustavlan:)

  • 2 april, 2014 @ 22:31 DJ-CJ

   Nu kan jag inte vad som gäller för föreningar, men i ett AB hade du inte kunnat ha ett negativt EK på -1 msek eftersom du försätts i konkurs/rekonstruktion. Vad har du för källa? Svårt att tro dig på ett sådant här uttalande.

  • 2 april, 2014 @ 23:48 Rama Power

   Var man på årsmötet igår fick man se dokument på balansräkning o resultaträkning, så det är inte så svårt att läsa att vi har ett minus på 1 Miljon kronor. Har kanske att göra med bl.a. skulden för ÖISgården ?? Den är iallafall inte betald än, det sas tydligt på årsmötet!

   Vad gäller vårt kära ÖIS är vi en förening där huvudföreningen är juridisk person, men om mindre än ett år är fotbollssektionen en egen förening och egen juridisk person och då är det slut med ”toppfotboll” i division 1 Södra! Man kan ju hoppas att huvudföreningen fixar underskottet men misstänker att det varit lättare att lösa om valberedningens förslag gått igenom!!

   Sen gick ju driftenmed förlust förra året också, enda anledningen till vinsten var ju en ”extraordinär” försäljning av Peter A. Kan vi göra några såna i år oxå tro…???

  • 3 april, 2014 @ 13:16 timberhochmandie

   Örgryte Fotboll är (ännu) ingen egen förening och så länge ÖIS inte har ett neg eget kapital så är vi inte i kk. (Tack friidrotten!!)

   När det gäller siffrorna så är det ju bara att läsa i handlingarna som deldes ut på årsmötet. Styrelsens ekonomiska rapport för verksamhetsåret…

   Eget kapital: -1 026 tkr

  • 5 april, 2014 @ 13:54 DJ-CJ

   Ah, OK, då är jag med. Var tyvärr inte på årsmötet, men nu förstår jag hur det negativa EK förklaras. Tack!

 8. 2 april, 2014 @ 11:57 Jonathan Larsson

  Jonas Dahl heter han om jag inte missminner mig. Och jag håller med dig till 100 % när det gäller honom. Gav ett oerhört bra intryck. Trygg i det han sa och betonade vikten av kommunikation och att även om man tillhörde det förlorande alternativet fortsätta stödja ÖIS och hjälpa ÖIS med det man kan. Hade spontant känts väldigt bra att få in honom i föreningen.

  Svara

 9. 2 april, 2014 @ 11:58 Jonathan Larsson

  Min kommentar var tänkt till ”Ytterell är gigant”!

  Svara

 10. 2 april, 2014 @ 14:05 Vergilius

  Kändes ju inte som en helt sund process det här. Man måste verkligen ställa sig frågan om vi får in de mest kompetenta alternativen eller om vi får in de alternativ som hör till ”gänget”?
  Jag skulle som vanligt vilja se mer kommunikation från ledningen. Både kring varför de enskilda individerna är bäst lämpade att leda klubben och vad man har för planer och ambitioner framåt för klubben. Oh well. Att drömma om en välskött klubb är alldeles för stora drömmar. Ett avancemang till superettan får räcka.

  Svara

 11. 2 april, 2014 @ 14:27 Anonym

  Finns något att dölja är min spontana reaktion.

  Svara

  • 2 april, 2014 @ 21:12 Alfred

   Ditt ”nick”?

 12. 2 april, 2014 @ 14:31 Daniel K

  Vi supportrar ska kunna kräva mer insyn av styrelse och klubbledning. De ska veta att de har mångas ögon på sig och bär ett stort ansvar och förtroende på sina axlar. Förvaltas det inte ska den/dem bort omgående. Minst två medlemsmöten med hela styrelsen och klubbledning per halvår då de får lägga fram vad de gjort och vad de kommer att göra. En sak som måste åtgärdas omgående är kommunikation/pr/info.

  Svara

 13. 2 april, 2014 @ 14:47 Sven R

  För kännedom till redaktionen, så har jag skickat en text till kontakt@sambadefensiv.se. Den är för lång att presentera som kommentar, men skulle kanske passa som gästkrönika?

  Svara

  • 2 april, 2014 @ 16:19 steffe_öis

   jag läser gärna detta som gästkrönika på sambadefensiv.

  • 3 april, 2014 @ 00:35 Sven R

   Jag har fortfarande inte hört om redaktionen är intresserade av en gästkrönika. Det vore trevligt med ett svar…

  • 3 april, 2014 @ 07:58 Andreas Kristensson

   Det är de säkert och du får nog svar snart. Om förmodan inte och du vill få upp artikeln relativt snabbt, så är det fritt fram att skicka den till mig så kan jag lägga upp på SF.

   Väldigt intressant och viktig fråga det här som förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

  • 3 april, 2014 @ 09:37 Jonathan Larsson

   Vi skall ta en titt på detta så fort som möjligt! :-)

 14. 3 april, 2014 @ 09:35 Daniel K

  Det nämndes inför årsmötet om något inkomstbringande i år på den gamla hotelltomten.
  Mer info någon?

  Svara

  • 3 april, 2014 @ 17:11 Rude Boy

   Kanske en spann?

   Lägg ut sån skit på en frivillig kommite.

   Fokusera på att skapa förutsättningar för en klubb där folk är stolta att vara med …där vi tillsammans kan skapa ett slagkraftigt lag och en positiv och demokratisk klubbkultur.

 15. 3 april, 2014 @ 12:06 GÄSTKRÖNIKA: Reflektioner kring fotbollssektionens årsmöte 2014-04-01 » Sambadefensiv

  […] ge valberedningen mer tid att arbeta. Till detta senarelagda möte, presenterade valberedningen ett förslag på en helt ny styrelse. Den avgående styrelsen valde då uppenbarligen att ta strid för sina […]

  Svara

 16. 4 april, 2014 @ 09:02 Bergqvist

  Återigen efterfrågas U-19 lagets prispengar ifrån Mariedal Cup de senaste två åren. 45.000:- x 2 = 90.000:-.

  Träningsläger eller internationell cup var väl det tänkt?

  Vem kan svara på detta?

  Svara

  • 4 april, 2014 @ 12:07 Gabriel

   Asserståhl? Men han verkar inte vilja prata med supportrarna…

  • 4 april, 2014 @ 13:23 Bergqvist

   Bara så patetiskt att inte spelarna får information om pengar dom själva vunnit och som dom såg fram emot att få använda. 90.000:- är ju mycket pengar. Nu har detta efterfrågats så länge och det går inte att gömma sig mer. Så kära ansvariga, berätta sanningen!

  • 4 april, 2014 @ 15:58 Gabriel

   Ja, jävligt illa!

 17. 7 april, 2014 @ 13:10 Zorich

  Det pratas en hel del om paragrafryttare och att vi ska sluta gnälla om oväntligheter mm. Det mest upprörande i hela den här soppan, läs årsmötet, är trots allt ändå det faktum att valberedningens dokument med förslag på nya namn plötsligt försvinner.
  Kan man ha en styrelse i en förening som medvetet förskingrar ett dokument vilket innehåller ett förslag på förbättng avseende klubbens bästa?
  Det är ändå kärnfrågan i det hela.

  Då innfinner sig givetvis frågan om andra handlingar också har försvunnit eller förbitsetts under året. En sak som är synnerligen aktuell är givetvis U-19 lagets pengar i Mariedal cup. Nu är jag inte insatt i frågan, men var det sagt att pengarna skulle komma U-19 till del, är det märkligt att information inte gått ut.
  Just bristen på information och underhåll är är något styrelsen inte klarar av.
  ÖIS hemsida ser horribel ut. Det bästa för stunden vore om den läggs ner under en kort period då den ändå inte uppdateras. Man blir lika sorgsen varje gång man startar hemsidan. Hur svårt kan det vara för styrelsen att utse en person som ska sköta hemsidan? Det är knappast något heltidsjobb att ha en väl fungerande hemsida.

  Sedan har vi det där med årskort. Hur pinsamt är inte detta. Klubben badar inte direkt i pengar och ändå finns det noll information om årskort.

  Säsongspremiären är räckhåll men informationen lyser med sin frånvaror.

  Valhalla håller på att rustas upp. Om detta finns det inget att läsa på hemsidan.

  Har verkligen Asserståhl såpass mkt att göra att han inte ens mäktar med att köra förbi Valhalla och ta en bild på bygget vilken han sedan kan skriva om kort text om för att lägga ut på hemsidan. Då vet jag inte vad för sorts ordförande han är. Onekligen verkar han inte för klubbens bästa i alla fall.

  Dagens styrelse är en katstrof. Jag skulle hemskt gärna se att det blir nyval av styrelse om det är möjligt. Hur går man tillväga?
  Har huvudstyrelsen mandat att utfföra en sådan handling, eller på vem faller lotten?
  Räcker det med att man samlar röster 1/10 av medlemmarna? I sådant fall skulle jag önska att Balders Hage och Sambadedefensiv gör gemensam sak.
  Inferno kan vi utesluta då vissa medlemmar klart visade på vilken sida de står i styrelsefrågan. Inferno går numer under epitetet ”Persona non grata”.

  Z

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se