Ett försök att förstå sig på en dålig ovana

ÖIS - IS Halmia

Trots serieledning är inte allt helt i ordning

Söndagens match hade mycket väl kunnat vara vändningen som innebar att ÖIS fick upp farten inför höstens sista matcher. Det kunde mycket väl varit det som vi skulle minnas som kvällen då bitarna föll på plats och ÖIS slutligen både spelade och vann på det sätt vi alla ville.

Men så blev det inte. Inte den här gången heller.

Vad beror det egentligen på?

Fredrik ryter ifrån

Intervjun Tomas Levin gjorde i spelargången igår med Fredrik Andersson är ett tydligt tecken på att känslan av att något är fel inte bara finns i supporterleden.

Vad hände därute?

– Det är som hela året, vi gör en bra halvlek, men inte en hel match. Det är helt bedrövligt, vi skulle ha dödat den här matchen mycket tidigare, så det måste bli bättring.

Vad beror det på?

– Vi kanske inte ska prata så mycket om det i paus, att vi har varit bra och ska fortsätta jobba. I stället kunde vi testa på att få skäll även om vi varit bra eller inte.

Svaret på den första frågan är en bekräftelse på vad vi andra så länge tyckt. Svaret på den andra är dock än mer intressant. Personligen kan jag inte tolka det på något annat sätt än att det är direkt kritik mot Marcus Lantz. En direkt kritik mot att skåningen inte lärt sig av sina misstag och är för snäll i halvtid.

Det är sedan länge känt att Hans Prytz främsta styrka var hans förmåga att elda igång en lite för bekväm spelartrupp. Uppflyttningen 2012 berodde i mångt och mycket på att i stort sett samtliga spelare i laget kunde tänka sig att offra valfri kroppsdel för att laget skulle vinna serien.

Det går att prata hur mycket som helst om vilken otur laget har framför mål, Marcus Lantz kan skälla på laget i efterhand och säga att det är för dåligt att gå ned sig i den andra halvleken men i grund och botten ligger ansvaret på hans och Kent Carlzons axlar. Uppenbarligen är såväl Mathias Strinäs och Stellan Carlsson pålitliga målskyttar på den här nivån. Backlinjen är seriens bästa, mittfältet är utan tvekan ett av seriens vassaste.

Nej det går faktiskt inte att klaga på spelarmaterialet.

Förutom matchen mot Oskarshamn på hemmaplan har de helgjutna insatserna lyst med sin frånvaro. Av lagets tolv segrar i år har hela åtta varit med uddamålet. Inte allt för sällan med en bra och en dålig halvlek.

Spelartruppen kan alltså spela en fotboll bra nog för att vinna serien. Det har visats halvleksvis säsongen igenom. Någonting gör dock att segrarna inte känns säkrare och målen inte ramlar in.

Jag tror inte på en hockeyretorik där det handlar om att ryta till mer i omklädningsrummet. Det är inte så enkelt. Eller det är i vilket fall som helst inte alls lika intressant att skriva om.

Godkänd defensiv

Startelvorna har skiftat en del under säsongen och samtliga av truppens friska spelare har använts. Truppen som just nu innehåller 22 mer eller mindre spelklara spelare. 21 om en räknar bort Andreas Östling vars hopp för spel under hösten inte är allt för stort.

Under årets säsong har inte mindre än 25 spelare använts i seriespel. De enda som inte använts är Oskar Wallén, Rasmus Haraldsson och Filip Holländer. Spelare som inte varit tillgängliga för spel.

Startelvorna har bytts och det är främst i de främre leden som förändringarna har gjorts. Backlinjen har i största möjliga mån hållits intakt. Ytterbackar och målvakter har skiftats ytterst lite och även om det bytts en del mittbackar så är det, förutom några få felbeslut, svårt att anklaga Marcus Lantz för dessa byten då det främst har varit skador som legat till grund för detta.

Visserligen har backlinjen gjort sina misstag och Fredrik Andersson har troligtvis räddat både en och två poäng men att säga att backlinjen är det stora bekymret är svårt. Laget har ändå bara släppt in 15 mål på 18 matcher. Förutom ett visst dribblande i början av säsongen har Marcus Lantz varit ganska klar med att Hannes Sahlin är hans förstaval och bredvid honom slåss Adam Rosén och Tobias Bratt om en startplats. Vem han vill ha på platsen bredvid Hannes bör han dock bestämma sig för ganska omgående. Hösten kräver kontinuitet.

Jag är dock övertygad om att det inte är backlinjen som är problemet.

Offensivens påverkan
Sebastian Ohlsson upplever sitt livs formtopp under Marcus Lantz.

Sebastian Ohlsson upplever sitt livs formtopp under Marcus Lantz.

Längre fram i laget och framförallt i anfallet har det bytts friskt. Efter en vår av många chanser för Stellan Carlsson har tålamodet varit kort. Frantz Pangop hade en tid i rampljuset, Johan Hedman ses av någon anledning inte längre som anfallare och sommarens nyförvärv har fått förtroendet varannan match.

Under sommaren plockades tre anfallare in, sedan byttes spelsystem från 4-4-2 till 4-5-1 och helt plötsligt var det dubbelt så många som skulle samsas om hälften av platserna och snart är George Mourad tillbaka något som lär få Nicolas Sandberg att fundera över sitt val.

De många bytena i de främre lagdelarna påverkar inte bara målskyttet utan är tveklöst även en av anledningarna till att laget så ofta går ned sig i den andra halvleken. Bristen på en tillförlitlig fast punkt längst fram gör att laget får ytterst lite gratis och spelet blir beroende av energi. En energi som ofta dippar i den andra halvleken. När allt stämmer fungerar spelet alldeles utmärkt. När energinivån sjunker eller kroppen har kallnat i paus fungerar det inte lika bra.

Spelatruppen känns helt enkelt inte tillräckligt bekväm det egna spelet.

När bolltrillandet på offensiv planhalva inte funkar hamnar inte passningarna där de ska och motståndarna tillåts ta tag i taktpinnen vilket gör att tillräckligt bra motståndare kommer skapa tillräckligt med chanser för att vinna. Anfall är inte alltid bästa försvar men när ÖIS har bollen är det väldigt svårt för motståndaren att göra mål.

Ny i branchen

Om vi slutligen ska försöka hitta ljuspunkter så är det inte speciellt svårt. Laget leder trots allt serien och stundtals har spelet faktiskt varit glädjande. En överblick över matcherna från Halmstad BK och framåt visar dessutom att det finns en enorm potential i lagets anfallsspel. Att placera Sebastian Ohlsson som släpande anfallare är ett genidrag och i den rollen kommer han ställa till mängder med oreda för motsåndarförsvar.

Vi ska dessutom komma ihåg att Marcus Lantz aldrig någonsin tränat ett A-lag tidigare. Unga spelare har i alla fall jag alltid ett längre tålamod med än gamla. Att Marcus Lantz ännu inte fått några rutiner i hur ett lag ska byggas över tid är inte speciellt konstigt. På samma sätt som en ung spelare ofta slösar energi på många onödiga löpningar kommer också Marcus Lantz att göra byten som tar mer energi än vad det ger. Det ingår i någon form av mognad.

Tror jag.


'Ett försök att förstå sig på en dålig ovana' have 28 comments

 1. 9 september, 2014 @ 17:20 Limpan

  Mycket bra analys Felix. Tycker det saknas en ledargestalt på plan. Där hade vi verkligen behövt Mourad.

  Svara

 2. 9 september, 2014 @ 17:26 Douglas Cartland

  Förbaskat bra krönika Felix!

  Svara

 3. 9 september, 2014 @ 18:14 Sektion LM

  Lysande skrivet, Felix. Håller med Limpan om avsaknaden av en ledargestalt på plan. Tänk att få klona Dräparn och höra och se honom jaga liv i spelarna i andra halvlek. Har man sett honom skälla ut Valter på Gamla Ullevi glömmer man det aldrig….

  Svara

 4. 9 september, 2014 @ 20:42 Cye

  Intressant artikel. Håller med om att detta även är en läroperiod för Lantz och han kommer säkert göra en del misstag. Så länge han lär sig av misstagen så ser jag inga problem med detta.

  Sedan instämmer jag helt med kommentarer ovan om att det saknas ledare ute på planen. Sa i ett annat forum att spelare som Leinar och Lindström har varit tystare än Harpo Marx ute på planen i år. Dom har inte levt upp till rollerna som kaptener när dom haft det ansvaret.

  Svara

 5. 10 september, 2014 @ 10:21 Gerpa

  Bra skrivet, Felix!

  Skulle även vilja lägga till att division 1 kräver ett väldigt cyniskt spel. Hans Prytz lyckades ypperligt och i Utsikten lyckas Janne C. De är cyniska och väljer en sorts primitiv fotboll som vilar på kraft och vilja.

  Lantz har tidigt aviserat att han vill skapa ett spelande lag som håller i elitfotbollen. Den typen av spel har svårare att ge resultat i divsion 1. Jag tror att Lantz sliter sitt hår lite för att hans filosofi inte visar sig vara överlägsen i den här serien men jag tror att om laget går upp till SE så kommer det se annorlunda ut. I den serien kommer all träning som görs nu ge en bättre grund än vid förra sejouren där Prytz naiva kontringsfotboll misslyckades kapitalt.

  Med det vill jag också säga att Hans Prytz gjorde ett kanonjobb i förra div 1-vändan men det visade sig att det inte höll högre upp…

  Svara

  • 10 september, 2014 @ 10:35 Anonym

   Exakt, det var ungefär samma sak som hände med Janne Carlssons spel i allsvenskan det höll inte heller.

  • 10 september, 2014 @ 12:18 Janne

   Både Prytz i ettan och Janne Carlsson i allsvenskan spelade väl ungefär så som materialet medgav? Efterträdarna fick ju helt andra förutsättningar.

  • 10 september, 2014 @ 12:38 Janne P

   Kul att Prytz får lite cred!
   Vad gör han nu?

  • 10 september, 2014 @ 18:52 Gabriel

   Rockar loss.

 6. 10 september, 2014 @ 11:17 Anklev Ekström

  Fantastisk! Tack

  Svara

 7. 10 september, 2014 @ 11:44 Anders

  Hoppas Lantz läser det här! Spot on.

  Svara

 8. 10 september, 2014 @ 13:47 Anonym

  Spännande match i kväll . Halmia Utsikten.

  Svara

  • 10 september, 2014 @ 14:41 Felix Jonsson

   Onekligen.

  • 10 september, 2014 @ 19:51 Sektion LM

   Herregud…..4-0 till Utsikten i paus….

  • 10 september, 2014 @ 20:49 Anonym

   Torbjörns boys

  • 10 september, 2014 @ 21:09 Harry

   Nu gäller det att spela boll i 2 x 45 min. om det skall hålla hela vägen Öis.
   Halmia – Utsikten 0 – 5.
   Kan bli en tuff höst.

 9. 10 september, 2014 @ 22:19 Anonym

  Håller med om mycket. Jag är än så länge inte jätteorolig. Öis vinner och spelar stundtals riktigt bra fotboll. Spelmässigt så är Öis det klart bästa laget i dem här serien. Gäller bara att börja få till det i hela matcher. Eller i alla fall spela snålfotboll under dom perioder i matcherna när dom går ner sig. Kunna vara stabila i det. Man kan inte spela glansfotboll i 90 min ändå.
  Och sen ska jag absolut inte säga att Utsikten är dåliga på något sätt men.. Och det här är ett stort men. Dom har fem raka segrar. I dom matcherna har man mött lag 8,9,11,12,13 i serien. Vilket givetvis spelar in. Det tar inte bort deras prestation på något sätt. Men det är helt klart att skå dom lagen i botten än lagen i toppen. En liten parentes.
  Så med den parentesen så hoppas jag att dom faktiskt tappar en smula snart.

  Svara

 10. 10 september, 2014 @ 22:24 Stolpe ut

  Undrar vad ÖIS senaste och sista(?) sugar daddy tänker nu? Kommer de käcka grabbarna att missa vinna serien och i bästa fall få kvala? Kiken går all in och sätter in det bästa de har.ÖIS har fortfarande problem med att visa upp habilt fotbollsspel över 90 minuter och om nerverna och pressen börjar spöka, kommer snart en förlust som ett brev på posten.

  Det såg länge ut som en söndagspromenad för ÖIS att vinna serien – nu står allt på spel, Superettan är ÖIS enda möjlighet att överleva som klubb – både sportsligt och ekonomiskt. Tyvärr tror jag att spelarna innerst inne tvivlar på möjligheten att vinna serien. Det ser redan stundtals mycket uppgivet och desperat ut på planen.

  Kanske lika bra att en gång för alla ge upp drömmen om ÖIS som a come back kid…

  Svara

  • 10 september, 2014 @ 22:46 Hocus Focus

   Kul med optimistiska supportrar…
   Det räcker ju att vinna resten !

  • 10 september, 2014 @ 23:11 Limpan

   +1

 11. 11 september, 2014 @ 00:03 Harry

  Det är ju klart att man vill att Öis skall vinna serien, men om jag nu ser rätt i tabellen så har Utsikten gjort 14-0 på de senaste 5 matcherna.
  Öis har 8-2 på 5 matcher.
  I Öis har man tagit in nya spelare under 2014 som skall göra mål, men det verkar svårt för dessa spelare att sätta bollen i mål, varför ?
  Såg matchen i våras mellan Öis och Utsikten och det var Öis match de första 45 minuterna, Utsikten fick knappt låna bollen.
  I andra halvlek var det Utsikten som tog över och Öis låg illa till men vann.
  Kommer inte något av lagen in i en svacka och tappar några poäng de närmaste matcherna så kan detta bli en rysare in till mållinjen.
  Målet måste vara att vinna serien, ett kval kan sluta hur som helst.

  Svara

  • 11 september, 2014 @ 01:09 Limpan

   Den 4 oktober förvandlar vi Ruddalen till ett rödblått hav. Med vår hjälp lyfter vi fram våra hjältar till en klassisk seger. (I mina drömmar i alla fall) ;-)

  • 11 september, 2014 @ 07:18 Anonym

   Som jag sa ovan så har Utsikten mött bottenlagen dom senaste fem matcherna. Jag säger inte att det betyder allt men det ska bli intressant och se om dom kan hålla den stilen framöver när dom möter lagen ovanför mitten istället.

 12. 11 september, 2014 @ 09:27 Stolpe ut

  En titt på spelchemat ger vid handen att inte ens andraplatsen känns säker för ÖIS. Handen på hjärtat, så har målis räddat oss med osannolika fantomräddningar från att ha 6-9 poäng mindre. Om han börjar tappa formkurva, blir det riktigt kritiskt. Övriga laget verkar inte kunna lyfta sig från nuvarande ”spel”. Varför ger inte träningarna mer resultat? Alla lag kan köra max i 20-30 minuter och få övertag, men om sedan allt krut är bränt så blir resten av matcherna som det mestadels sett ut: pinsamt dåliga.

  Svara

 13. 11 september, 2014 @ 14:02 Daniel K

  Trots varierande kvalitet i spelet, får vi inte glömma av att ÖIS är det enda av de tre förhandsfavoriterna som inte fallit igenom. Utsikten och Lund spelar utan någon större press. Det gör däremot ÖIS. Så sett har ÖIS hittills gjort det fullt godkänt! Nu gäller det att mata spelarna med positiv energi och kriga ända in i kaklet!

  Kommer ihåg en intervju med J-O Waldner inför ett OS eller VM. Han hade fått en mycket tuff lottning då han skulle bli tvungen att möta de bästa kineserna för att nå final.
  Reportern: Detta måste vara en mardrömslottning?
  J-O: Ja det är det..för kineserna!

  Det gäller att ha rätt fokus och älska utmaningen, inför de inre och yttre kraven, som spelare i ÖIS!

  Svara

 14. 11 september, 2014 @ 16:45 Patrasket

  Vi leder serien(okej nästan) och har en tränare med ambitionen att leva upp till epitetet lirarnas lag. Jag är nöjd. Ska vi överleva som klubb i framtiden måste vi fortsätta värva enbart ungt och ha ambitionen att spela fotboll. Inga kortsiktiga lösningar med åldermän och sparka långt tack!

  Svara

 15. 12 september, 2014 @ 08:55 Anonym

  Allt annat än 3 poäng mot clownerna i Uddevalla är otänkbart. Nu måste varje match vinnas annars är det ajöss. Även med klubben. Ekonomin totalhavererar om inte vi kommer upp i Superettan.

  Svara

  • 12 september, 2014 @ 19:15 Kalle H

   Vilka clowner? Tycker att vi som Öisare skall visa respekt för alla motståndare var dem än ligger i tabellen. In med en psykolog för att stärka spelarnas självförtroende. Kanske också någon som kan lära ut hur man gör mål för det verkar inte Lantz vara så bra på. Se på Utsikten som har tagit in Torbjörn Nilsson.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se