Årsmötet lyckades övertyga mig om en sak

Innan dagens årsmöte hade jag ingen riktigt bestämd uppfattning om fotbollsstyrelsen. Jag har aldrig upplevt en bra styrelse. Det här är trots allt ljusår bättre än vad vi haft tidigare och de fåtal gånger som jag pratat med någon ur den nuvarande styrelsen har jag alltid fått min vilja igenom. Jag har fått lite hintar om att det inte står helt rätt till på ÖIS-gården, men varit för slapp för att ta reda på mer och eftersom ingen av dem som vet mer har tyckt det varit befogat att göra något har jag inte brytt mig mer.

Ända sedan hemresan från Södertälje i söndags har jag känt mig annorlunda. Jag har tänkt på ÖIS 80% av min vakna tid, legat vaken på nätterna och ändå känt mig piggare och mer fylld av energi på dagarna än någonsin tidigare. Ska jag på ett enkelt sätt förklara hur jag känner så kommer två ord till användning: Östra Stå. Två gånger på fyra dagar fick jag känna på vad den här klubben verkligen är för något. Det är inte fotboll i division 1 södra. Det är inte underpresterande spelare. Det är inte en kass tränare. Det är inte en dålig ledning. Den urkraft av passion och kärlek som skapas på Östra Stå, den som sköljde över mig på första parkett i torsdags och söndags, det är ÖIS. Det är den starkaste känslan jag någonsin upplevt och jag inbillar mig att det var så här Björn Afzelius kände sig när han blev förälskad i Lirarnas Lag på 50-talet.

Det finns inga problem längre. Allt jag ser är utmaningar, möjligheter och lösningar och jag har en fanatisk övertygelse om att Östra Stå kan lyfta ÖIS och hjälpa till att utveckla föreningen.

Jag gick in till årsmötet med fortsatt ganska neutral inställning men när kritiken började komma från de andra sektionerna så började jag skämmas. Fotbollssektionen är för tillfället en stor skamfläck för ÖIS, och något som riskerar att sänka Sveriges äldsta Idrottssällskap, medan övriga sektioner tävlar om SM-medaljer och samtidigt har en ekonomi i balans. Jag är så oerhört stolt över att vi har dem i vår förening. De kritiska frågorna besvaras med politiska icke-svar och på en fråga vad man ska jobba mer med i framtiden svarar ordförande Mattias Asserståhl att vi ska lyssna på fansen, och tittar på mig. Jag passade lite senare på att dela ut en känga för att de inte brytt sig om att använda fansen tidigare när  de samtidigt sitter och beklagar sig över begränsade resurser. Kritiserar du styrelsen för att de inte klarar av att driva en hemsida och konstaterar att det är pinsamt får du räkna med att höra att du är en ”jävla idiot” från oidentifierad styrelseledamot på raden bakom dig.

Efter mötet söker jag upp Mattias för att jag inväntar ett svar på en simpel ja- och nej-fråga och blir avsnäst. Det hade gått fem veckor från det jag skickat frågan till Björn Nilsson, som tog två veckor på sig innan han kunde vidarebefordra frågan (hela styrelsen hade tydligen varit i England) som nådde styrelsen två timmar innan dagens möte. Det må stå service i Björns jobbeskrivning, men har du som medlem i föreningen en väldigt enkel fråga som du vill få svar på så ska du inte skicka den via Björn. Ljuger dig rätt upp i ansiktet gör han med, men jag förmodar att det är vägen att gå om du saknar ryggrad.

Jag fick i efterhand höra att vice ordförande Peter Samuelsson hade sagt att jag ”aldrig skulle få jobba på ÖIS-gården”. Min fråga var alltså att jag kom till ÖIS erbjöd mina tjänster. Vid första kontakt med Björn var det ”klockrent” och ”självklart” att jag skulle få hjälpa till ett par timmar i veckan. Jag fick ett uppdukat smörgåsbord med saker att hjälpa till med men då Björn har lika mycket ansvar som han har ryggrad så var han självklart tvungen att ta det via styrelsen. Tacka ja till ideell arbetskraft kan ju inte göra hursomhelst, och fem veckors handläggningstid är fullt rimligt. Å andra sidan kom Matz Thorsson och frågade om jag ville hjälpa till på Metallservice. När han fått förklarat situationen så tyckte han att mina tjänster vad önskvärda, så vi får se vad som händer där. Förmodligen är det uppe till votering på nästa årsmöte.

Jag har i kväll fått höra skräckhistorier om de sex som sitter i styrelsen som inte var med på valberedningens förslag vid årsmötet (alla förutom Matz och Niklas Ageroth). Den budget som presenterades av Matz är gjord utav Matz plus en till. Övriga har inte engagerat sig i den. Toppat med omständigheterna kring årets uppskjutna årsmötet och att ordförande och ledamöter sätter prestige och sitt ego framför ÖIS bästa. Det är ett hån mot 127-års idrottshistoria och en käftsmäll mot övriga sektioner. Jag önskar att huvudstyrelsen slutar gå som katten kring het gröt och kallar en spade för en spade: hur illa tycker ni att fotbollsstyrelsen sköter sitt uppdrag? ÖIS medlemmar förtjänar att få veta. Som det ser ut från min position ser det jävligt illa ut.

För att citera min källa (som förtjänar att bli uthängd för att han hållit på informationen, men många kan nog räkna ut vem det är ändå):

Jag tror att vi nästa år kan bygga något väldigt bra men vi måste alla förstå att det kommer krävas drastiska metoder. Mycket måste lyftas till ytan och rensas bort i den här klubben. ÖIS är pestsmittad.

Jag uppmanar alla att bli medlemmar i ÖIS och gå på årsmötet och rösta bort så många det är möjligt av dem som sätter sina egna intressen för ÖIS. Det är dags att inse att vi nu är i ett läge där vi har chansen att själva påverka hur den klubben vi i sinom tid skickar upp i Allsvenskan ska se ut. Det finns vettigt folk som vill utveckla ÖIS tillsammans med supportrarna, men då måste vi se till att dessa ges vårt mandat att göra det med.

Ett nytt supporterprojekt med syfte att utveckla ÖIS är i antågande och lanseras någon gång i december. Jag struntar i om styrelsen inte vill ha min hjälp. Jag gör detta för 127 år av stolt tradition och av tacksamhet till Östra Stå.  Jag drar tåget och jag vill verkligen att ni ska stiga på. Det kommer bli en resa.

Och kom alltid ihåg: Östra Stå är ÖIS största tillgång!

P.S. Till er som vill fylla kommentatorsfältet med  I told you so-inlägg; om ni inte hade framställt er själva som anonyma troll kanske någon hade brytt sig om att lyssna på er. En tanke jag skänker er mitt i all min positivism.


'Årsmötet lyckades övertyga mig om en sak' have 39 comments

  1. 14 november, 2014 @ 06:00 Patric

    Intressant info och reflektion!
    När kan styrelsen tidigast förändras?

    Svara

  2. 14 november, 2014 @ 06:03 Gabriel

    Underbart Gellerman! Du behövs för Öis bästa.
    Ut med packen!

    Svara

  3. 14 november, 2014 @ 06:25 sebba

    Lär av friidrotten angagemang är skit viktigt och det finns där , efter ha varit med i friidrottssverige i ett antal år är Öis friidrott en av dom bästa i Sverige i mina ögon.
    Pengar måste man jobba för att få in Gbg varvet , blodomloppet och inte minst Världsungdomsspelen 8000tusen starter.
    Ny styrelse i fotbollen tack vilka skall vara kvar och vilka skall bort?

    Svara

  4. 14 november, 2014 @ 08:26 Förälder

    Först när skandalen (och konkursen?) är ett faktum, börjar du/ni ställa era första tvivel på att ÖIS kanske inte är så oförvitligt och ädelt som ni alltid med näbbar, klor och hätsk retorik hävdar mot dem som vågar ifrågasätta ÖIS (på vilken nivå som helst.)

    Det finns någonting som heter meddelarskydd (grundlagsskyddat), som riktiga journalister väl känner till – identitet om uppgiftslämnare får inte lämnas ut, eller efterfrågas. Alla de tips om korruption, fix och trix som Sambadefensiv fått senaste åren, och som med en minimal insats av mod och vilja, kunde följts upp – har lämnats av troll, sannolikt föräldrar till spelande ungdomar.

    Det tro fan att de inte tipsar med sina rätta namn, med tanke på att de då skulle fått hela kopplet av hjärntvättade ÖIS-fans efter sig och sina barn!

    Svara

    • 14 november, 2014 @ 09:52 Stellan Lantz

      Tur att ni troll/föräldrar inte använder er av hätsk retorik!
      Sedan vet jag inte vad meddelarfrihet har med detta att göra. Hur skulle Felix överhuvudtaget kunna lämna ut namn på någon som han inte vet vem det är?

      De tips som föräldrar/troll eller vilka det nu är lämnat här som jag har läst brukar oftast – om inte alltid – vara av typen ”något är ruttet i ÖIS”, ”det finns en ryggkliarmentalitet i ÖIS”, ”allt är inte så fint som det verkar” och ”fel spelare får chansen i A-laget”, ja, ungefär så, fast oftast sämre formulerat. Hur ska Felix eller någon annan kunna följa upp sådana tips?
      Ett enda handfast tips kan jag påminna mig och det hade att göra med en inställd resa för U19 – det kändes uppföljningsbart. Något annat kan jag inte påminna mig.
      Jag tror inte heller att det står rätt till i ÖIS och det är ju jättebra om det kommer in tips om sådant, men det måste ju också finnas en möjlighet att följa upp dem. Dessutom argumenterar du/ni som om Felix hade en anställning på Sambadefensiv. Det har han inte. Han gör detta på sin fritid och har inte några skyldigheter mot någon. Passar det inte kan du/ni starta en egen blogg där ni skriver om det ni tycker är fel i ÖIS, svårare är det inte.

  5. 14 november, 2014 @ 09:22 Danne

    Bra skrivet Gellerman!

    Svara

  6. 14 november, 2014 @ 09:30 Martin

    Bra Johan!

    Svara

  7. 14 november, 2014 @ 11:29 J.H.E

    Kul att läsa dina tankar om än dock det känns lite kryptiskt att hoppa på dom få som fortfarande jobbar på kansliet. Jag menar, hur enkelt tror du att det är att sköta en hel förening själv när Fotbollsstyrelsen vänder kappan till? Dom visar sog knappt på öisgården och du tror att dom andra (dvs. Kansliet) skall kunna lösa allting utan att få ett enda besked om vad som får göras och inte?
    Lägg all skuld på FS, dom borde inte sitta där dom sitter. Men att skuldbelägga Björn, som jag personligen vet sliter 24/7 för vår förening är löjligt.

    Svara

    • 14 november, 2014 @ 12:21 Johan G

      Jag skriver under på tesen att ÖIS är pestsmittat och jag anser Björn vara en del av problemet. Inställsamma smilfinkar som agerar nyttig idiot åt styrelsen och ljuger mig rätt upp i ansiktet har jag inget till övers för. Sen kan Nölle få vara hur go gubbe han vill i övrigt, men det är ingen människa jag vill ha i ÖIS.

    • 14 november, 2014 @ 13:12 Arne K

      Plus att han motarbetar bengalbränning?

    • 14 november, 2014 @ 13:21 M

      Fast det gör han ju inte aktivt. Genom att gnälla ut i GP menar du?

    • 14 november, 2014 @ 16:36 J.H.E

      Hur vida han är en go gubbe eller ej har väl ingenting med hur just han sköter sitt arbete. Så som jag ser det är Björn det lilla klister som finns kvar för att hålla ihop vår fotbollsförening, att du tycker annorlunda är helt okej, men jag tror att du lägger ditt egna hat för de anställda på kansliet framför vad som faktiskt krävs för att arbeta där. Att han gör ett bra jobb är nämligen inget snack.

    • 14 november, 2014 @ 13:32 Anonym

      Björn är en pajas. Alltid varit. Kommer alltid att förbli. Bara bort med honom!

    • 14 november, 2014 @ 13:35 Gabriel

      Håll käften era fjantar. Ni är bara irriterade för att Björn gör sitt jobb. Kom med konkreta bevis om saker han inte gör bra eller lägg ägg.

      http://www.gp.se/sport/fotboll/1.2546943-orgrytesupporter-domd-for-bengal
      Bra att Öis-supportern blev dömd till böter!

      Forza Björn!

    • 14 november, 2014 @ 14:08 Anonym

      Hade varit glad om han hade gjort sitt jobb. Det är vad jag förväntar mig, men av egen erfarenhet kan jag säga att det är mycket den killen missar att göra och mycket som han gör som har varit direkt skadligt för klubben. En riktig ryggdunkarkille som inte tänker längre än näsan räcker. Jag tycker att han har haft en roll allt för länge i ÖIS, men det är klart när alla runt omkring byts ut finns det ju ingen som kan lära av erfarenheterna.

    • 14 november, 2014 @ 14:11 Arne K

      Exempel?

    • 14 november, 2014 @ 14:14 Anonym

      Nej. Det här är inte rätt plats för det. De har jag redan delat med mig av till ÖIS. För flera år sedan. Klubben var tyvärr upptagen med annat då. Gissar att Björn gömt undan dem någonstans. ;-)

    • 14 november, 2014 @ 14:18 Gabriel

      Han har inga exempel Arne.

    • 14 november, 2014 @ 14:22 Anonym

      Vad fan vet du om det? Är din enda funktion att supporta Björn eller? Med tanke på hur du beter dig i den här tråden kan jag bara dra slutsatsen att du tror att du vet hur allting ligger till. Stackars sate.

    • 14 november, 2014 @ 14:36 Arne K

      Att du redan delat med dig till ÖIS hindrade dig ju inte ifrån att skriva om vilken ryggdunkarkille han är? Nu är vi många som är nyfikna: berätta vad du har för exempel! Kom igen – ut på banan nu ”Anonym”!

    • 14 november, 2014 @ 15:36 Arne K

      Vad nu – fortfarande inga exempel från ”Anonym”…väntar med spänning!

    • 14 november, 2014 @ 18:01 Gabriel

      Jag också. Bring it on the table!

  8. 14 november, 2014 @ 14:30 Anonym

    Gelle det är du som gör östra stå till det de är idag! All heder till dig libro

    Svara

  9. 14 november, 2014 @ 14:40 Per

    Och tack för alla bengaler som brändes av hemma mot Assyriska i kvalet! Det hjälper verkligen ÖIS fotboll att stå på egna ben ekonomiskt.

    Svara

  10. 14 november, 2014 @ 15:13 Dori

    Per ditt dumma fan, vet du vad Björn drar i lön om året, det är mer än 2000 00! Det är bara ett av exemplena på vad ÖIS slösar pengarna på, några få bengaler är inte ens en tennsticka i havet av vad supportrarna drar in i marknadsintäckter så sitt ner i båten din förbannade vedervärdiga nazistgubbe.

    Svara

    • 14 november, 2014 @ 15:22 J.H.E

      Ta reda på riktig fakta innan du uttalar dig.

    • 14 november, 2014 @ 15:37 J.H.E

      Ursäkta, svarade på fel inlägg..

    • 14 november, 2014 @ 17:34 Per

      Dori, kan du förklara lite närmare vad det nu är ÖIS slösar så mkt pengar på? Förrutom en lön till vår säkerhetsansvariga?
      Och du menar alltså att i och med ÖIS slösar bort massa pengar så kan vi lika gärna låta dem böta hundratusentals kronor ? Är tveksam om man kan kalla det en tennsticka i havet…

      nazist kan du va själv

    • 16 november, 2014 @ 12:14 Karl-Gustav

      Stopp och belägg. Normalt sett brukar böterna landa runt 1000 SEK per pjäs. Enligt GP tändes det 21 bengaler och då bör böterna landa runt ca 20.000 SEK. Visst är det väldigt tråkiga pengar att betala men inte på något sätt något som klubben står och faller med. Tycka vad man vill om bengaler men argumentet att böterna skulle förstöra klubben är helt enkelt inte korrekt. I det stora sammanhanget är det faktiskt en piss i Mississippi.

  11. 14 november, 2014 @ 15:15 Larry

    Tack för infon, Grymt bra skrivet :)

    Svara

    • 14 november, 2014 @ 16:32 Johan G

      Ingen orsak!

  12. 14 november, 2014 @ 23:54 Johan

    Det är dags för förändring. Jag kliver med glädje på tåget, för ÖIS och Östra Stås skull. Amor et fides!

    Svara

  13. 15 november, 2014 @ 15:14 Love Jansson

    Bra skrivet, lite synd att hängs ut personer dock. Det gör att hela artikeln/inlägget leder till munhugg och tjafs. Många har energi inom Öus men bland nästan alla kommentarerna här så handlar det om vem som sabbar ekonomin mest osv. Använd er energi smart istället. Det är väldigt lätt att gå på matchen betala 100kr och sen vara förbannad på resultatet. Att säga att man som supporter har gjort sin del är detsamma som att acceptera att man kanske är bättre men kommer alltid vara missnöjd. Gå samman istället. Bilda en egen styrelse och utmana de som sitter i styrelsen. Så skönt å va öisare!

    Svara

  14. 16 november, 2014 @ 18:46 Zorich

    Att Gellerman inte tidigare har sett var som brister hos nuvarande styrelse är en sorglig ursäkt. Att han dessutom inte mäktar med att lyssna på folk som skriver anonymt är lika tragisk.
    För övrigt. Konstigt att ÖIS inte vill ha Gellerman springandes uppe vid gården. Det är samma person som stöder bengalbränning via Inferno. Hur skulle det se ut egentligen.
    Cellerman är inte mkt smartare än nuvarande styrelse om han tror att hans tjänster är önskvärda vid gården. En dag hjälper man till. Nästa dag förespråkar man bengaler, jösses Amalia…

    Svara

    • 16 november, 2014 @ 20:34 Calvin

      Problemet är att Kent C och Hans Gren har för mycket makt. Någon som vill argumentera mot det???

    • 17 november, 2014 @ 01:00 Avgå alla

      Vem skall styra och ställa om inte styrelsen annars blir det väl ännu värre kaos eller?
      Ta hem Allbäck som ny tränare 2015 kosta vad det kosta vill!!!

    • 17 november, 2014 @ 19:13 Kalle H

      +1

    • 22 november, 2014 @ 18:28 karl

      Om bengaler kostade hälften så mycket som bränns i onödan på styrelsens fikapauser hade din poäng vart relevant.

  15. 17 november, 2014 @ 19:12 Kalle H

    +1

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se