IMG_9319

Förlusten till trots, känslan är fortsatt god

I åttonde omgången kom den andra förlusten för säsongen. Den var inte självklar, men den var heller inte orättvis. Med andra ord känns topplagen i serien fortfarande inte allt för långt borta.

Sirius är kanske, tillsammans med Halmstad, det lag vi med störst sannolikhet kommer se i toppen när serien summeras i november. Sirius är förmodligen det bästa lag ÖIS ställts mot den här säsongen, och ÖIS var inte speciellt långt ifrån varken en eller tre poäng.

Sirius första mål kanske borde dömts bort, Björn Anklevs första kanske inte skulle varit gult, hans andra kanske ändå skulle varit direktrött, Johan Hammar borde gjort mål, Sirius Ante Björkebaum borde definitivt gjort mål.

Det var en match med många om och men. Vi som vill se fotboll som något mer än den enskilda matchen tycker dock att vi såhär långt kan se lite tendenser.

ÖIS kan slå alla lag

 

Känslan just nu är att ÖIS inte kommer gå in i någon match den här säsongen där man inte kommer ge sig själva möjligheten att ta med sig tre poäng. När ÖIS 2013 mötte Örebro borta var så inte fallet. Den matchen kändes minst sagt hopplös redan i bilen till arenan. Någon sådan match har jag svårt att se ÖIS ha framför sig den här säsongen. Detta beror delvis på motstånd, men även på kvalitén i det egna laget.

Kalla det hybris men av just denna anledning känner jag mig just nu ganska övertygad om att ÖIS kommer lyckas plocka fler än de där 30 poängen som ofta innebär nytt kontrakt.

ÖIS kan tröttna

 

Vi har varit inne på det tidigare och landar allt oftare i Marcus Lantz ovilja att rotera i truppen. Jag skrev själv om det inför säsongen och minns att jag då resonerade kring att ”rotera” blivit något av ett modeord och att vi som försöker förstå oss på den här sporten gärna pratar lite för mycket om. Vi tittar gärna mot lag på kontinenten som spelar betydligt fler matcher och därför måste ta ”roterandet” med i beräkningen. För svenska lag är det sällan en lika stor faktor då matcherna är färre för alla lag som inte spelar i de europeiska cuperna.

Det gör mig ändå aningen orolig att ÖIS inte har fler spelare i matchform än de elva som startar. Förutom David Johansson är det ännu ingen spelare som kommit in från bänken och gjort avtryck i matcherna. Detta beror givetvis på att de spelare som placeras på bänken från start oftast inte är riktigt lika bra som de elva på planen, men med fler minuter i benen hade troligtivs bänken känts mer vital.

I längden kan detta bli ett problem. I de flesta av årets vinstmatcher har ÖIS vunnit på att att man startat på ett bländande sätt för att sedan slå av på tempot en aning i den andra halvleken. I de två senaste matcherna har denna utmattning också inneburit poängtapp.

Det kan vara ett mörkt moln som tonar upp sig. Jag säger inte att det är det, men det kan bli en faktor.

ÖIS lockar inte massorna

 

Rödblått har inlett säsongen över förväntning, något som inte återspeglas i publiksiffrorna. Det går givetvis att skylla på dagens avsparkstid men vill man ta sig framåt är det dumt att hålla på att skylla ifrån sig. ÖIS ska ha högre publiksiffror än dagens 1800 oavsett veckodag och det är aningen oroande att den sportsliga framgången inte skapar mer tillströmning av folk.

Tyvärr har nog åren i Division 1 gjort sitt för återväxten men att inte fler tar sig till arenan när ÖIS spelar match är frustrerande. Ni må sitta och gestikulera om att Gais minsann inte heller har höga publiksiffror men här hamnar vi vid ett vägskäl: Är vårt mål att vara på Gais nivå, eller vill vi högre än så?

Se till att gör allt ni kan för att locka med er alla ni kan nästa gång ni ska på match.

Okej?

Bra, då kör vi!


'Förlusten till trots, känslan är fortsatt god' have 11 comments

 1. 16 maj, 2016 @ 00:24 Rödblå gubbe

  Bra Felix ! Håller med dig i allt du skriver. Lite missflyt i dag plus Anklevs korkade utvisning kostade oss nog iaf en poäng. Sirius skapade inte
  särskilt många målchanser före utvisningen.

  Tror också att både avsparkstiden och det lite kalla vädret kostade några hundra åskådare men visst ska fyran mot trean i serien samla betydligt fler
  än 1842.

  Svara

 2. 16 maj, 2016 @ 07:45 Peter

  Bra analys.
  Vi skulle avgjort redan i första halvlek med våra chanser.Arnklevs träben övertygar inte-blir intressant att se vad Hannes kan göra.
  Men domaren var en riktig pajas-skapade bara dålig stämning på planen.Borde vara bättre klass i Superettan.

  Svara

 3. 16 maj, 2016 @ 08:06 Bert

  Intressant det där med rotation av spelare. I början av Lantz sejour blev iaf jag tokig på honom för hans eviga experimenterande med laguppställningar och formationer. Nu har det slagit över i den andra ytterligheten med noll rotation. Det som jag kan tycka är lite märkligt är att Lantz inte ens verkar vilja göra några byten om han inte tvingas. När man leder med några bollar är det, anser jag, läge att låta en kille som Rasmus spela sista 20-30 minuterna.

  För övrigt delar jag Felix analys av matchen. Sirius imponerade, det bästa laget vi mött i år med god marginal. Vi kunde vunnit med lite tur. Det känns fortsatt skönt att vara ÖISare!

  Svara

 4. 16 maj, 2016 @ 08:07 Bengt

  Synd att vi inte fick åtminstone en poäng (2 är svårt stört omöjligt) igår.
  Håller med i det mesta.
  Vi tar i stället 3 på söndag.
  ÖIS är på G.

  Svara

 5. 16 maj, 2016 @ 16:09 Putte

  En liten reflektion! Om vi nu får en domare som är allt annat än bra, så måste spelarna ändå lära sig att det inte är så begåvat att snacka till sig en massa varningar. Vi behöver den bästa elvan på plan varje match. Det räcker att herr Lantz gapar och skriker hela tiden när det går emot. ( eller det kanske smittar av sig) fortsätt lägg energi på det laget är bra på nämligen att spela bra fotboll

  Svara

 6. 17 maj, 2016 @ 10:17 Lanslarke

  Jag grunnar på vem som tar Anklevs plats mot Frej. Tidigare har det känts självklart att David Johansson är förste ersättare där. Nu känns det inte lika självklart längre. David har inte övertygat i sina inhopp så här långt. Han såg bättre ut på försäsongen faktiskt. Senast kom han inte in alls trots tre byten, vilket kan tyda på att han dalat på Lantz ranking och inte bara på min.

  Vem skulle kunna gå in där i stället? Lindström är förstås ett alternativ, vilket då sannolikt ger plats för Klingberg på mitten.
  Hannes som högerback? Nja, den varianten känns sådär.
  Björck ett steg utåt och Hannes in som mittback? Det känns mer sannolikt än ovanstående.

  Nåja, David är nog den troligaste ersättaren trots allt, men jag skulle inte satsa pengar på det. Lantz vägar är outgrundliga.

  Svara

  • 17 maj, 2016 @ 14:44 C

   Nja, klart att David Johansson startar. Nåt annat kan jag inte tro.

 7. 17 maj, 2016 @ 17:07 Bohman bommar

  Varför får Bohman ta alla hörnor från höger? Har vi skapat några farligheter från hans hörnor? Bollarna han slår är alltför lätta för motståndarna att försvara sig mot!

  Svara

  • 18 maj, 2016 @ 08:59 Lanslarke

   För att han är vänsterfotad. Med den hörnvarianten vi kör med, alla vid främre stolpen, är det lämpligt med inåtskruvade hörnor.

   Till Bohmans försvar kan sägas att området vid högra hörnflaggan, när man spelar mot bortaläktaren i alla fall, närmast är att likna vid en sandbunker. Inte lätt att få träff på bollen då.

 8. 17 maj, 2016 @ 22:25 Anonym

  Lantz borde så här långt in på säsongen förstå att hans enda hörnvariant inte räcker. Björk o Hammar måste komma med fart från straffområdeslinjen.

  Svara

 9. 22 maj, 2016 @ 00:36 Anonym

  Ångest känslan just nu är ångest förlust mot Frej är ett mycket dåligt omen, har vi bara mött bottenlag tidigare när vi tagit poäng?

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se