Veckans tankar – 6-0 på Valhalla, version 2.0.

Valhalla IP är en speciell arena på alla sätt och vis. Inte bara på grund av dess historia eller dess utformning. Utan även av den simpla anledningen att ÖIS alltid tenderar att spela bra där. Är det konstgräsets förtjänst? Mja, kanske. Eller är det för att det är just Valhalla, för att det är ÖIS-mark helt enkelt? Mja, kanske.

Hur som helst så lyckas det uteslutande bli underhållande och speciella matcher på Valhalla IP – och allt som oftast med ÖIS som segrande lag. Så även i veckan…

***


Veckan som gått!

ÖIS-IK Gauthiod


…mot IK Gauthiod från Grästorp. Sex mål gjordes framåt, noll släpptes in bakåt. Det är definitionen av en väl genomförd match. Dock innehöll den här så mycket mer än mål. Den innehöll lir. Den innhehöll finter, tunnlar, klackar, passningskombinationer, ja, det mesta egentligen. Det var stundtals en ren njutning att titta på, vilket faktiskt är rätt sällan man kan säga när ÖIS spelat, i alla fall i dessa Division 1-Södra-tider.

Gauthiod kom till Göteborg med en dålig form, eller nej, en usel form. Ingen av oss ÖIS:are förväntade väl sig något skönspelande lag med ett överflöd av självförtroende. Men att de skulle vara såhär uddlösa som de faktiskt var, trodde i alla fall inte jag. Inte en endaste liten målchans lyckades dem skrapa ihop under de dryga 90 minuterna som spelades. De såg nästan slagna ut innan matchen börjat i stort sett. ÖIS tog tag i taktpinnen i minut, ney, sekund ett och höll den matchen ut. Det svåra att avgöra efter en sån här match är ju såklart om det var ÖIS som var ”6-0-bra” eller om det var Gauthiod som var ”0-6-dåliga”. Jag skulle vilja säga att det var både och. ÖIS spelade bättre än på ganska länge, MEN så mötte de ju ett väldigt, väldigt lamt Gauthiod. I vilket fall så kommer Trollhättan att få det tufft på måndag om ÖIS spelar lika bra då.

Publiksiffran vill jag även kommentera. 1758 personer. Även detta är en fråga där jag tror att åsikter kan gå isär. Är detta en bra siffra? Eller är den bara okej? Eller är den rentutav dålig?

Jag har faktiskt svårt själv att avgöra vad jag tycker. Det enda jag vet att jag tycker är att hur bra bortförklaringar det än må finnas, är det ALDRIG okej att gå från 3000 personer till 1700 personer. På fyra dagar. 1758 måste inte i sig vara en dålig siffra, som sagt det tåls att diskuteras, men att tappa ca 1300 åskådare på fyra dagar är dåligt. Så är det bara. Men eftersom 1758 faktiskt inte är så mycket lägre än vårat snitt så får jag väl acceptera kanske att det ändå är en okej siffra i sig.

 

Foto: Patrik Boyton

Tipselit-koll

En poäng av sex möjliga blev det denna vecka för våra två Tipselit-lag. Tro’t eller ej men det är ju faktiskt en förbättring jämfört med de senaste veckorna. Tipselit Yngre var laget som lyckades kriga till sig en poäng och det i bortamatchen mot Kalmar FF. 2-2 skrevs resultatet till efter att ÖIS hämtat upp ett 2-0-underläge med ca 20 minuter kvar av matchen. Magnus Brolin och Viktor Keric var målskyttarna i denna match.

Tipselit Äldre däremot fortsätter att förlora, tyvärr. Denna gången var det Halmstad som kom till ÖIS-Gården och plockade med sig tre poäng hem. Halmstad visade ingen pardon alls och dunkade in tre bollar innan pausvilan och punkterade sedan matchen med ca 15 minuter kvar då slutresultatet skrevs till 0-4. På fredag är det Tipselit Äldres tur att försöka rå sig på ett Kalmar-lag och det på bortaplan. Vi håller alla tummarna för ÖIS såklart, för det vore väldigt surt om de åkte ner en division. Såklart.

Kontraktsförlängning

Då går vi över i lite positivare toner! Filip Holländer är en ÖIS-spelare fram till 2014. Mer om det läser ni här.

Detta behövs ju egentligen inte, för det är så självklart, men skall jag lägga fram en åsikt om vad jag tycker om det här så säger jag att det är fantastiskt kul. Ja, såklart.

Att se unga, egenfostrade spelare få chansen och ta den i ÖIS A-lag är faktiskt en helt underbar känsla. Det slår varenda nyförvärv i hela världen (nästan i alla fall). Frågan man nu ställer sig efter Jakobs genombrottsår förra året och Filips dito i år, är ju: vem tar chansen nästa år? Det blir ju såklart tuffare att slå sig in nästa år, då vi kommer att spela i superettan. Japp, jag sa precis det där. Men den som, för mig, står närmast till hand är, kanske rätt uppenbart, Henrik Carlsson. På grund av att han redan i år fått känna på lite A-lagsspel och förhoppningsvis får känna på det ännu mer innan säsongen tar slut. Dock så vill jag, som jag nämnt tidigare att Rasmus Haraldsson skall ges en chans, men då konkurrensen på ytterbackspositionerna är benhård får jag nog vänta på det ett eller ett par år, tyvärr.

Division 1 Södra-koll

Dessa sju poäng som skiljer mellan ÖIS och de två bakomliggande lagen håller sig även in på denna veckan. Då kan ju vem som helst räkna ut att både Oddevold och Lund planenligt vann sina respektive hemmamatcher. Lund slog, på sin märkliga hemmaarena, ett FC Trollhättan som precis hade fått upp ångan (fem raka matcher utan förlust), med 4-1. Oddevold tryckte dit seriens kanske ojämnaste lag, IF Sylvia, med 5-2. Oddevolds Johan Patriksson, som var så blek i båda matcherna mot ÖIS, gjorde tre mål. Det är hans t r e d j e hattrick denna säsongen, och hans 18:e mål totalt. Helt okej siffror om jag får säga det själv.

De sju försprångs-poängen håller i sig och ÖIS har därmed tagit ytterligare ett kliv närmare Superettan. Nästa vecka har förhoppningsvis ännu ett kliv tagits, då ÖIS ställs mot FC Trollhättan på bortamark. Borta spelar även Oddevold och Lund. Mot Limhamn Bunkeflo och Utsiktens BK. Med andra ord känns det som att ÖIS måste vinna för att behålla sjupoängs-försprånget.

***


Veckan som kommer!

FC Trollhättan-ÖIS


FC Trollhättan ja. Varenda gång det här motståndet närmar sig blir man en aning kallsvettig. Det är, som bekant inte ÖIS drömmotståndare direkt. Inte ens den här säsongen har blivit ett undantag för det, då ett av de relativt få poängtappen i år kommit mot just FC Trollhättan. Ni minns väl? Tjongbollstillställningen, där Boyd Mwila, såklart, nickade in slutresultatet 1-1 utanför straffområdet. Inget konstigt i att Boyd gör mål, släkten är alltid värst, men att han fick göra det på nick, u t a n f ö r straffområdet på Peter Abrahamsson är desto underligare.

Men till måndagens match slipper vi Boyd Mwila, då han för lite drygt två månader sedan skrev på ett säsongskontrakt med Vänersborgs FK i Division 4. Mycket överraskande, men skönt för oss ÖIS:are trots allt.

ÖIS startuppställning tycker jag inte är så mycket att diskutera en vecka som denna, utan den skall helst se ut till så stora delar som möjligt som den mot Gauthiod. Det sägs ju att man inte ska ändra på ett vinnande lag, men jag tycker definitivt inte att man skall ändra på ett vinnande OCH skönspelande lag.

Men det är väl högerbacksplatsen och yttermittfältsplatserna som ändå tåls att diskutera en aning. Detta på grund av att Christofer Bengtsson är med i startplats-diskussionen igen. Och då Tommy Lycén gjorde en helt lysande match mot Gauthiod kan jag inte se honom bli bänkad. Då Lycéns ”riktiga” position är yttermittfältare, så återstår det ju att se vem av Tommy, Bengtsson, Johan Hedman och Filip Holländer som blir bänkad. Eller är Jakob Lindströms skada värre än befarat? I vilket fall har Hans Prytz ett större lyxproblem än, kanske, någonsin tidigare under sin tid i ÖIS. För visst vill man väl inte se någon av de här spelarna på bänken egentligen? Sett till hur det såg ut förra matchen.

Hur än ÖIS ställer upp så är det alltså Trollhättan som skall besökas (min nya hemstad för övrigt), och FC Trollhättan som skall slås. Det skall göras på Edsborgs IP, måndagen den 17:e september, och jag förväntar mig att många ÖIS:are tar sig dit! Det är ingen lång bortaresa vi snackar om direkt. Åk med Balders Hage, åk buss, åk tåg, åk bil, gör vad ni vill bara ni tar er dit.

Radio ÖIS

Radio ÖIS sänds även denna vecka. Men denna vecka ser programmet lite annorlunda ut, för programledarna är inga mindre än Sambadefensiv-bekantingen Oskar Ängermark och ”Klack-Johan” Hedman (ja, jag vet, bedrövligt smeknamn, ville bara få ur mig att han hade några väldigt fina klackar mot Gauthiod…). Så detta kan ju bli riktigt intressant! Om inget väldigt oförutsett händer så är det torsdag 18.00 som gäller. Som vanligt!

***

Sambadefensivs 125-öresmatch-insamling fortsätter outtröttligt, och senaste rapporten är att lite drygt 1300 kronor pyntats in på insamlingskontot, vilket såklart är fantastiskt! Men vi hoppas ju att det inte slutar där, utan att det finns något mer att kräma ut av er, och även av oss. Så in HÄR och läs hur ni går tillväga för att stödja ÖIS pengamässigt. Varenda, jag menar verkligen v a r e n d a insats är välkommen. En krona? Gärna! 50 kronor? Gärna! 500 kronor? Gärna! Ja, ni fattar. Alla bidrag är uppskattade.

***

ÖIS-veckans bästa!

…är bortsett från det fina liret och det uppenbara att en 6-0-seger trots allt är det bästa, så måste jag ändå säga Ricky Yarsuvat. Han var, enligt mig, inte bäst på plan i lördags, men han var inte långt ifrån den utmärkelsen. Det bästa är helt enkelt sättet han tog chansen på, tog chansen när Emil inte var tillgänglig, att visa att han minsann vill spela från start i anfallet. Och visst kan väl inte Prytz bänka Ricky så som det såg ut i lördags? Nej, Emil får nog verkligen börja kämpa nu för att få ha kvar sin, tidigare så uppenbara startplats.

***

ÖIS-veckans sämsta..

…är att Jakob Lindström återigen tvingades utgå på grund av någon slags skada. Det ser ju dock inte ut att vara allt för allvarlig som tur är. Men det var väldigt tråkigt att han fick göra det just mot Gauthiod, då han faktiskt fullkomligt dominerade innan han gick av. Han spelade exakt så som alla vill att han skall spela. Han ligger defensivt och fiskar upp bollar, spelar dom vidare metodiskt, men han följer även med offensivt och hotar Gauthiods backlinje både med löpningar och med fina passningar. Jag ber till gud (eller ja, Hamrén?) att Jakob är tillbaka tills nästa match och fortsätter spela lika övertygande. Det finns enligt mig ingen spelare i ÖIS som det är lika roligt att titta på som en Jakob Lindström i form.

Foto: Patrik Boyton


'Veckans tankar – 6-0 på Valhalla, version 2.0.' have 13 comments

  1. 12 september, 2012 @ 10:32 Rude Boy

    1700 är inte ok. Vi är Öis.

    Svara

    • 12 september, 2012 @ 16:29 Magnus Börjesson

      1700 är ungefär vad man kan vänta sig. Vi är Öis.
      ;)

  2. 12 september, 2012 @ 14:21 Magnus Börjesson

    Mycket bra skrivet, precis som vanligt! Jag gillar verkligen det här ”blandade tankar”-formatet, det blir alltid trevligt att läsa.

    Måste bara, eftersom jag är som jag är, komma med en liten språklig pekpinne.

    ”…då ÖIS tar emot FC Trollhättan borta…”
    Man tar aldrig emot någon borta. Att ta emot någon i fotbollssammanhang är att välkomna dem till sin hemmaplan. ”Tar emot” är helt enkelt är en synonym till ”spelar hemma mot”.

    Svara

    • 12 september, 2012 @ 14:43 Jonathan Larsson

      Tack så mycket för uppskattandet! Men även för påpekandet. Jag läser aldrig själv igenom mina texter innan jag publicerar dem då det är det värsta jag vet. Att läsa sina egna texter alltså. Och det där vet jag ju såklart om att man inte kan ta emot någon borta, det säger ju sig självt..:-)

      Om det är något jag avskyr mer än att läsa mina egna texter är det att läsa fel i texter, så detta åtgärdas genast.

      Kul dessutom att se ett välkänt ”ansikte” dyka upp i kommentarsfältet hastigt och plötsligt!

    • 12 september, 2012 @ 16:28 Magnus Börjesson

      Jag kommenterar sällan nu för tiden, men räkna med att jag läser i princip allt ni skriver!

    • 12 september, 2012 @ 18:37 Jonathan Larsson

      Trevligt! Mycket trevligt.

    • 15 september, 2012 @ 15:58 Jesper

      I denna serien tar vi ju emot lagen även på bortaplan….
      ”Hur känns det att spela borta, fast ni har hemmaplan;=)”!?

    • 12 september, 2012 @ 19:44 Christian Börjesson

      Men vadå? Säger man inte ”…då ÖIS tar emot FC Trollhättan borta…” och ”Då ÖIS gästar FC Trollhättan hemma…? Då har jag missat nå’t. :-D

  3. 12 september, 2012 @ 19:33 JD

    Nån som vet Anderbergs status? Satt ju inte ens på bänken i lördags. Varför?

    Svara

  4. 12 september, 2012 @ 20:36 Sofia

    Är också nyfiken på . Han kom till arean vid kvart i, satt sen på läktaren och gick.innan matchen var slut.

    Svara

  5. 12 september, 2012 @ 21:45 Jacko

    Har Lillström större shorts än tröja?

    Svara

    • 13 september, 2012 @ 13:45 Felix Jonsson

      Kortare ben än överkropp? Mindre vader än biceps? Vem vet…. ;)

  6. 13 september, 2012 @ 22:53 Anonym

    Enligt mitt minne går ofta inte Öis matcher så bra runt det datumet som matchen mot Trollhättan spelas hoppas verkligen det inte är så i år.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se