Superettan 2013: ’de utvecklingsbara’

Under gårdagen publicerade jag en artikel med vilka äldre, mer etablerade, spelare som jag vill se att ÖIS gör sitt bästa för att behålla allihop. Några reagerade direkt på att Jakob Lindström (och i vissa fall också Filip Holländer) inte fanns med på listan trots att de ”redan är etablerade och tillhör ’stommen’ i ÖIS”. Well, jag håller med. Det gör de. Men lika bra anser jag dem passa in i den här delen av artikelserien. Båda är födda 1993. Båda har åren framför sig. Båda har potential att bli sjuhelsikes mycket bättre än vad de är idag. Och därför placerar jag dem också i den här kategorin.

OK!? OK!

Har ni invändningar så är det bara att hojta till i kommentarsfältet. Debatt är nog det bästa som finns, inte sant. Meningsskiljaktigheter som mynnar ut i konstruktiva och välgrundade åsikter är ofta en fröjd. Men låt det hållas på en respektabel nivå. Det blir roligast för alla. Har du energin, orken och viljan att skriva en egen sådan här sammanställning som du har som avsikt att bli publicerad här på Sambadefensiv så går även det galant. Mejla då din text till christian.borjesson@sambadefensiv.se så dyker artikeln förhoppningsvis upp på sajten ganska så omgående.

 3. Joakim Hall

Position: Vänsterback
Ålder: 20
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 9

Vid första tanken var det självklart för mig: ”Joakim Hall bör få förlängt kontrakt i ÖIS.” Men så började jag ändå att grubbla och fundera. Är det verkligen så solklart att det är någonting att satsa ytterligare pengar på? Elva matcher (från start) 2011, sju matcher (från start, två inhopp) 2012. Han står bakom Hannes Sahlin och även David Björkeryd är en potentiell ersättare åt Sahlin när han inte kan spela. Nu höjs nivån rejält och någon större speltid lär han inte heller få i Superettan utan det kommer mestadels bli spel i U21-serien. Vill inte minnas att hans prestationer har varit dåliga de tillfällen han trots allt har fått chansen – men inte heller har de varit jätteövertygande. Detta år är grabben 20 år gammal och det är nu han behöver speltid för att inte riskera att stagnera i utvecklingen. Huvudbry. Beslutsångest. I vilken kategori skall jag placera Joakim Hall? Inte kan det väl vara hej då?

Nej. Det kan det inte, trots allt. Han är en egen produkt vilket alltid är att värna om, han är säkerligen billig i drift och sett till att David Björkeryd för mig är en man som eventuellt kan starta på en yttermittfältsplats framöver så blir Joakim Hall den spelare som får agera vikarie åt Hannes Sahlin. Så blir det.

Antal mål 2012: 1
Antal målgivande passningar 2012:
0
Genomsnittsbetyg: 3,12

10. Oskar Wallén

Position: Anfallare
Ålder: 20
Kontraktslängd: 2013
Antal matcher 2012: 23

Upp med en hand samtliga som tycker att Oskar Wallén är värd att satsa vidare på. *Räcker upp två händer i luften* Exakt vad jag trodde. Hela salongen håller händerna upp i taket. Vi är rungande överens. Och konstigt vore annars. I Wallén har vi en utvecklingsbar, självförtroendesprutandes målspruta och boxspelare med kontrakt även över 2013.

Det finns en del att slipa på hos Oskar Wallén. Han är inte klar som fotbollsspelare på något sätt bara för att han krutade in 13 mål i Söderettan. Bollmottagningarna kan helt klart bli bättre. Men han har den där förmågan att få med sig bollen ur situationerna, hur knivigt det än må se ut. Sakta och försiktigt lirkar han sig ur med bollen i behåll. Det är det inte alla som klarar av. I Superettan kommer han stöta på hårdare patrull men det är han inte ensam om i laget. Har man gjort det såpass bra som han ändå har gjort det denna säsong måste man belönas. Och har man dessutom ett pågående kontrakt blir det ännu självklarare.

Klart som korvspad att vi inte skall göra oss av med Oskar Wallén.

Antal mål 2012: 13
Antal målgivande passningar 2012: 4
Genomsnittsbetyg: 2,5

12. Fredrik Andersson

Position: Målvakt
Ålder: 24
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 3

Den genomsympatiske Fredrik Andersson, kanske Söderettans vassaste andre målvakt, står näst på tur att erbjudas ett nytt kontrakt. Åtminstone om jag får säga vad jag tycker. Hade inte mästerliga Peter Abrahamsson funnits i klubben hade vi haft en näst intill lika begåvad förste målvakt ändå. Knuffa in Fredrik i valfritt Söderettagäng och vi kan nog enas om att Fredrik hade tagit förstaspaden i de flesta av dem.

Som fotbollsspelare vill man spela matcher. Matcher som på riktigt betyder någonting. Det finns väl ingen som hymlar om det. Just därför beskyller jag inte Fredrik Andersson om han skulle ta beslutet att gå vidare i karriären. Men jag hade definitivt tyckt att det hade varit surt. Surt att tappa en träningsvillig och lojal spelare i ÖIS. Och visst myser man lite när man läser hans ord från inledningen av Öissejouren: ”Det är enormt för mig att få spela i Örgryte IS.”

Antal insläppta mål 2012: 3
Antal hållna nollor 2012: 2
Genomsnittsbetyg: 2,5

15. Richard Yarsuvat

Position: Anfallare
Ålder: 20
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 6

Jag är medveten om att jag kommer få en del mothugg mot det här. Flertalet av er läsare har uttryckt att ni inte behagar se Richard Yarsuvat i ÖIS nästa säsong. Men tyvärr, jag är ledsen, jag håller inte med er. Av det han har visat från en forwardsposition (notera: från anfallet, på kanten har det sett bedrövligt ut) finns det anledning att hoppas att Richards fortsatta utveckling sker i ÖIS. Speciellt konstgräset har visat sig vara en hit – någonting som förmodligen sitter i sedan Elfsborgstiden (?). Eller vad sägs om fyra mål i samma målbur på Valhalla IP.

Någon startplats blir det nog inte tal om, men en plats bland inhopparna är jag villig att ge honom. För stundtals har det sett väldigt bra ut.

Antal mål 2012: 4
Antal målgivande passningar 2012: 0
Genomsnittsbetyg: 2,8

20. Filip Holländer

Position: Mittfältare
Ålder: 19
Kontraktslängd: 2014
Antal matcher 2012: 25

Filip Holländer är en av de första på den här listan som egentligen lika väl hade kunnat finnas med på den tidigare: ”stommen”. För där är han redan nu. Åtminstone på väldigt god väg. Som gubben i lådan gjorde han ”en Jakob Lindström” och slog igenom med dunder och brak på försäsongen och i inledningen av seriesäsongen. Där och då startade en framgångsrik säsong som ledde till 25 starter av 26 matcher i Söderettan. Mestadels som yttermittfältare men även i mitten ackopanjerad av Sebastian Johansson, Jakob Lindström men även i ett fall Johan Hedman. I en av matcherna fick han något överraskande också spela bredvid Emil Karlsson up north. Med sin riviga stil och sin outtröttliga kropp har han tagit mig som supporter med storm. Det har varit en fröjd att se Filip Holländer löpa, löpa och åter löpa men till synes ändå aldrig visa någon tillstymmelse till trötthet. Är det dopning i form av en tredje lunga vi snackar om?

Antal mål 2012: 4
Antal målgivande passningar 2012: 2
Genomsnittsbetyg:3,16

22. Henrik Carlsson

Position: Anfallare
Ålder: 17
Kontraktslängd: 2014
Antal matcher 2012: 4

Det blir ett andra år av se och lära för Henrik Carlsson. Något annat har jag svårt att se. Fortfarande blott 17 år och med en relativt bred konkurrens om anfallspositionerna får han nog vara nöjd med några få inhopp under säsongens gång. Men det är inte nu Henrik Carlsson skall glänsa. Dessa år är till för att känna på grejerna och acklimatisera sig bland a-fotbollen. Det är ett stort steg att ta. Det tar ett tag att vänja sig och bli varm i kläderna. Speciellt när man är såpass ung.

Men det gäller att vara smart i ÖIS nu. Ingen kan begära att han skall få spela särskilt mycket i Superettan – den nivån kan man inte kräva att han skall hålla än – men låt honom spela med TipsElit, låt honom spela i U21. Jobba med att få honom att utvecklas och bli bättre för varje dag som går. Sitta på en avbytarbänk på Behrn Arena, Söderstadion eller Örjans Vall må vara lite speciellt för stunden. Men någon bättre fotbollsspelare blir man sällan. Jag har varit inne på det tidigare: 17-årsåldern innefattar det spann där spelarna hamnar i ett vägskäl. Blir det någonting av talangen som finns inombords eller rinner allt ut i sanden? Är man beredd att kriga för att nå framgång? Och får man möjligheterna till det? Låt oss hoppas att ÖIS underlättar och gör allt i sin makt för att Henrik (med resten av ÖIS spelare, givetvis) skall bli så bra som möjligt och sakta men säkert kan slå sig in och tampas om platserna i a-truppens elva. Till att börja med. Sedan finns det nya, mer glamourösa, mål. Men dem tar vi då.

Antal mål 2012: 1
Antal målgivande passningar 2012:
1
Genomsnittsbetyg:
2,33

25. Johan Pettersson

Position: Mittfältare/högerback
Ålder: 23
Kontraktslängd: 2012
Antal matcher 2012: 6

Redan nu vet vi ju att min önskan att erbjuda Johan Pettersson nytt kontrakt inte kommer att ske. På sitt personliga Twitterkonto annonserade Johan själv ut att ÖIS har valt att inte gå vidare i snacket om ett nytt kontrakt. Således väntar andra uppdrag för ”JP” härnäst.

Tråkigt tycker jag. Och fel. Må vara att han inte har den absolut säkraste platsen i laget – och skulle det dyka upp ett nytt namn kanske Johan hade varit den som försvinner – men som det ser ut i dagsläget hade jag velat se en fortsättning. Han är inte för gammal och han fungerar lite överallt på fotbollsplanen. Han har praktiserat på innermittfältet, han hade en yttermittfältsplats på vårsäsongen och när Christofer Bengtssons baksida rök åt skogen på Valhalla IP i mötet mot Qviding FIF hoppade Johan in och skötte det med bravur. En allt-i-allo som gör det helt OK. Dessutom bevisar hans vilja att stanna i somras att han trivs oerhört bra i klubben. Och spelare i harmoni…ja, det säger sig självt att de kan höja sig något eller några snäpp extra.

Antal mål 2012: 0
Antal målgivande passningar 2012:
0
Genomsnittsbetyg:
2,33

125/7. Jakob Lindström

Position: Central mittfältare
Ålder: 19
Kontraktslängd: 2014
Antal matcher 2012: 22

Även Herr Lindström hade passat perfekt in i det förra inlägget med spelarna som skulle utgöra 2013 ”stomme”. Utan tvekan. Sedan han placerades i a-truppen inför förra säsongen har han spelat 46 av 52 Söderettanmatcher. Stabilt! Han är given. Som fan. Jakob är ingen man rubbar på i första taget. Är visserligen orutinerad i Superettansammanhang men att han kommer spela i stort sett lika mycket även nästa säsong känns givet om ÖIS inte chockerar oss med Andres Iniesta eller Andrea Pirlo. Och det är ungefär lika troligt som att tomten har rakat av sig skägget lagom till julafton. Noll chans. Oddsen ligger på under 1,0. Du får mindre tillbaka än vad du satsade.

Jakob har kontrakt i två säsonger till. Det vattnas i munnen vid närmaste tanke på det. Åh, vad livet är härligt ibland.

Antal mål 2012: 2
Antal målgivande passningar 2012:
6
Genomsnittsbetyg:
2,85


'Superettan 2013: ’de utvecklingsbara’' have 16 comments

  1. 7 november, 2012 @ 07:23 Mendel

    Tack för trevlig läsning! Som jag ser det behövs en ny lvalitetsanfallare och där bakom har vi Emil, Oscar och Henric. Ricky får inte plats.

    Svara

  2. 7 november, 2012 @ 08:01 gården

    håller inte riktigt med
    stomme: peter, fredrik, hanne, robin, björkeryd, seb
    håller SE-klass: leinar, emil, jp,
    ev/uppstickare: jacob, henke, wallen, holländer, ricky, hall, daniel teä, rasmus teä.

    mao behövs det en del nya namn in.

    Svara

    • 7 november, 2012 @ 09:55 Daniel R

      Skulle gärna se en motivation för att Jakob och Filip inte är mer än ”eventuella uppstickare”!

    • 7 november, 2012 @ 18:26 Oskar S

      Även varför Emil ses som SE-klass hade jag tyckt va intressant…

  3. 7 november, 2012 @ 15:22 DJ-CJ

    Tycker att dina listor är intressanta (framför allt genom dina kommentarer), men att det är för många spelare med på dem båda.

    Utvecklingsbara skulle jag sätta upp 3-4 namn på: Lindström/Holländer/Wallén och till viss mån Hall i form av back-up. Ricky har inte visat att han ska ha ett fortsatt kontrakt även om han har gjort det bra emellanåt. Fredrik Andersson är oerhört bra och vill verkligen ha kvar honom, men om han är under kategorin ”utvecklingsbar” vet jag inte. Däremot en kille som skulle kunna ta en förstaplats mellan stolparna om Peter försvinner (vilket jag innerligt hoppas inte sker).

    Vad gäller ”Stommen” är det Peter den Store, Leinar, Jonsson, Sahlin, Seb och Karlsson som ska vara kvar. Bengtsson också, men som reserv. Detta ger mig följande uppställning i premiären av SE (eller redan i Svenska Cupens gruppspel):

    Målvakt: Peter
    Backlinje fr. höger: nyförvärv – Leinar – Jonsson – Sahlin
    Mittfält fr. vänster*: Holländer – Seb – Lillström – nyförvärv
    Anfall**: Karlsson/Wallén/nyförvärv

    *Holländer kan hålla till på vilken av kanterna som helst, beror på vilken spelartyp man hittar på andra kanten. Björkeryd kommer få en del matcher, men jag har honom primärt som reserv.

    ** Karlsson och Wallén ska kompletteras av ytterligare en anfallare i minst samma klass, men med mer rutin från högre divisioner. Detta för att ha en bra bredd ifall det uppstår svackor/skador/avstängningar, men också för att varken Karlsson eller Wallén har erfarenhet att tala om från SE.

    Således ett nyförvärv i varje led och jag tror att ÖIS varumärke kan attrahera spelare av klass utan att det svider för mycket för plånboken. Laget har börjat bygga nytt och folk vet vilka ambitioner klubben har på sikt. Efter Hammarby har vi starkast dragningskraft i SE skulle jag nog påstå (HBK är väl ungefär på samma nivå om inte de nu går upp).

    Svara

    • 7 november, 2012 @ 21:49 Christian Börjesson

      Men med tanke på de namn du räknar upp så är det inte så många fler på min(a) lista(or). Skillnaden på den här artikeln är Johan Pettersson och Henrik Carlsson. Och att du vill göra dig av med Henke (så tolkar jag det…) förstår jag inte för fem öre. Där får du gärna förklara dig. Han har kontrakt, han är ung och kostar säkert knappt någonting – och han är egen produkt. Klart att han skall stanna och se och lära. Eller?

      Vi verkar däremot vara överens om att Fredrik Andersson bör stanna. Vad du dock motsäger dig är att han är ’utvecklingsbar’. Men det är klart att han är. Han är 24 år, fick spela fem matcher den här säsongen. Redan väldigt hög nivå. Passar han inte bättre in här än bland de etablerade? Jo. Det vill jag mena.

      Vad gäller Richard Yarsuvat har vi olika åsikter. That’s it. Och i den frågan verkar det vara väldigt svart eller vitt. Antingen vill man behålla eller så är han inte värt ett jota. Jag har sett mindre imponerande insatser. Jag har sett desto mer imponerande prestationer. I mitt tycke tillräckligt för att tänka sig behålla.

      Startelvan du lagt fram ser väl OK ut i övrigt. Jag är dock lite svag för Christofer Bengtsson och känner att han hade kunnat ta den högerbacksplatsen. Vill också tro att David Björkeryd hade kunnat ta hand om vänstermittfältet. Tänk på att vi inte skall vinna den förbannade serien 2013. Det är inte det vi går in med som målsättning. Nej, vi skall hålla oss kvar. Kriga för varje poäng. Allt, allt och precis allt ovan det får ses som en rejäl bonus. Sätt Oskar Wallén med din rutinerade-Superettan-värvning längst fram och vi har även lagt fram ett hyfsat anfall.

      OK, Superettan 13. Var är du? Vi väntar på dig.

    • 8 november, 2012 @ 11:03 DJ-CJ

      Henrik Carlsson missade jag! Honom vill jag SJÄLVKLART ha kvar i laget! Tycker han har helt rätt inställning och vilja!

      Ja, om jag var otydlig, jag är generellt inte kritiskt mot namnen du menat ska vara kvar i truppen, utan tycker verkligen att man ska bygga på den trupp man har. Det var snarare kategoriseringen jag kunde tycka var luddig.

      Vad gäller Fredrik Andersson är det en klassificieringsfråga. Min syn på ordet ”utvecklingsbara” och ”stomme” som skilt sig, men jag har läst lite hur du motiverat i dina kommentarer och jag köper det då. Alla spelare kan ju utvecklas med olika förmågor och kan göra sig bättre på höga nivåer.

      Uppskattar verkligen allt intressant som skrivs här på Sambadefensiv! Keep it up!

    • 8 november, 2012 @ 11:57 Christian Börjesson

      Kategoriseringen kanske var en aning luddig: framförallt kanske det var lite få kategorier, men det hade blivit alldeles för plottrigt att dela in dem i fler än tre grupper. Och vad gäller Fredrik Andersson så är det för mig ganska så klart att han passar bättre in bland ’de utvecklingsbara’ än i ’stommen’ (ett ordval som för övrigt kanske kan diskuteras).

  4. 7 november, 2012 @ 18:03 Anonym

    Ricky utvecklingsbar? Värsta jag någonsin läst, matchen mot Sylvia (som var på plastgräs!) är det absolut sämsta jag sett av en fotbollsspelare.

    Svara

  5. 7 november, 2012 @ 18:34 Lj

    Tycker att både JP ocg Ricky bör vara kvar. JP är nyttig att ha som backup. Har faktiskt gjort bra matcher som back. Minns honom sedan Utsikten matchen på Rudalen där JP visade stort hjärta samt en enastående kämpa anda. Han var en utav orsakerna till att vi vann.
    Ricky har gjort bra matcher på rätt plats i laget. Han är också utvecklingsbar.

    Svara

  6. 7 november, 2012 @ 18:35 Lj

    Tycker att både JP och Ricky bör vara kvar. JP är nyttig att ha som backup. Har faktiskt gjort bra matcher som back. Minns honom sedan Utsikten matchen på Rudalen där JP visade stort hjärta samt en enastående kämpa anda. Han var en utav orsakerna till att vi vann.
    Ricky har gjort bra matcher på rätt plats i laget. Han är också utvecklingsbar.

    Svara

  7. 8 november, 2012 @ 10:55 Svenne W

    Men hallå, Var tog Johan Hedman vägen ?? Han är ju (nästan) den ende av spelarna i dagens trupp, som kan kallas ”lirare” och därmed vara grädden på moset i det ÖIS som vi väl alla vill se d v s ”Lirarnas lag”.

    Svara

  8. 8 november, 2012 @ 17:58 Lirarnas lag, pwwfft!

    Sambadefensiv har mobbat Hedman hela året. Så är det bara

    Svara

    • 9 november, 2012 @ 08:35 Felix Jonsson

      Aa vi har valt att lägga en mobbningskampanj på honom iår. Någon måste det bli. Vi hatar ju inte Hedman egentligen men någon måste det ju bli. Eftersom att han bloggar så är han ett hot därför ska den jäveln mobbas ut.

      Jag har försökt maskera mitt hat med texter om hans utveckling under året. Skriva att han behöver tid och berömt honom i flertalet träningsrapporter men du genomskådade mig. Skit också. Eller förlåt, du genomskådade personen sambadefensiv. Den stora onda anden som utför kampanjer som dessa. Glöm inte att vi är olika skribenter på den här sidan.

    • 9 november, 2012 @ 09:06 Sven R

      Jag är lite imponerad Felix! Det är inte lätt att få fram sarkasm i skriven text, men du lyckas med besked!
      :)

  9. 9 november, 2012 @ 16:25 Rödblå

    Vill inte gå så långt att använda ordet mobba, men både din och Börjessons bedömning av Hedman har varit hård i år. Jämfört med den allmänna uppfattningen har era bedömningar varit hårda. Givetvis är det er fulla rätt som krönikörer och betygsättare, alla kan inte tycka lika, men Börjessons placering av Hedman på avvecklalistan är mycket märklig. Som opinionsbildare har ni någon form av ansvar att lyfta fram den allmänna uppfattningen. Bara ett gott råd från en journalist till en jävligt begåvad skribent.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se