En titt i backspegeln med Mats Janson (del 3)

I höstas hoppade klubbchef Mats Janson till mångas förvåning av sitt uppdrag efter två intensiva år. Nu, ett antal månader senare, kontaktade Sambadefensiv honom för en längre intervju och en chans att plöja igenom en hel del av hans tid som klubbchef i ÖIS, varför han slutade och vad som stundar härnäst.

Då samtalet varade under drygt 40 minuter är det uppdelat i ett antal episoder. Här kommer den tredje.

» En titt i backspegeln med Mats Janson (del 1)
» En titt i backspegeln med Mats Janson (del 2)

***

Var det allt eller inget 2012?

Det kan jag inte säga. Så får det inte vara för så lätt är det inte att vinna en serie. Men man kände inom organisationen att skall vi komma ikapp verkligheten så bör vi ta klivet upp. Hade man inte gjort det hade det varit ännu svårare att behålla de etablerade namnen.

Var det ett litet risktagande?

Vi budgeterade med 1850 betalande supportrar och vi landade på ett publiksnitt kring 2300 åskådare per match.

Men hade det gått dåligt hade 1850 varit på tok för högt?

Så är det. Det är för många klubbar som budgeterar med sportslig framgång. Nu är det 16 lag i Superettan och mig veterligen har det aldrig hänt att 16 lag i samma serie har haft sportslig framgång samtidigt. Ofta är det så att alla 16 klubbar budgeterar med någon form av sportslig framgång. Men sådan är inte kontentan.

Om fjolåret varit dåligt, hade ÖIS funnits kvar som förening nu?

Det hade varit ännu tuffare naturligtvis. Hade man inte fått de höga publiksiffrorna på slutet hade det varit motigare.

Vad fick er att sjösätta en sådan äventyrande budget?

Jag tycker personligen att det för stor skillnad mellan divisionerna. Bidraget i division ett är 65 000 kronor och kommer du sist i Superettan får du 3,6 miljoner kronor. Det är ett ganska stort hack där emellan.

Å andra sidan har du andra kostnader i resor, domare och annat som följer med. Men sett över ett ekonomiskt perspektiv är det den sämsta serien att befinna sig i.

Så det var ett risktagande?

Risktagande vill jag inte säga, men hade det gått dåligt hade man fått skära ytterligare naturligtvis. Då hade man fått se över organisationen ytterligare. Svårt att spekulera i.

Det blev minusresultat även 2012. Var räknade ni fel?

Fotbollsstyrelsen budgeterade med att dra in en miljon på 125-öresmatchen. Nu drog vi in 953 000 kronor vilket är en marginell felbudgetering. Men generellt sett – det är bara att titta på många föreningar i sverige – så är det för mycket glädjekalkyler. Man har en övertro på hur mycket man drar in.

Finns det något du känner du hade kunnat gjort bättre?

Ma kan alltid vara efterklok. Det var ett sådant högt tempo hela tiden. Vi alla kämpade så mycket man kan begära och jag känner mig tillfreds med de två åren. Jag känner att jag verkligen gav allt jag kunde.

Något du är extra stolt över?

Att vi lyckades mobilisera så mycket publik på gratismatcheb. Vi lyckades dra in betydligt mer än tidigare år. Att få 5 442 åskådare när det ösregnat i sex timmar är rätt så fräckt. Dessutom då det gav så mycket pengar till föreningen.

Hur stor var omsättningen 2012?

Jag lämnade ju där, men den låg någonstans strax under 12 miljoner kronor.

Är det högst bland övriga klubbar i Söderettan?

Vi omsatte cirka tre miljoner mer än den klubb som omsatte näst mest. Men där är sanslösa skillnader i storlek. Qviding omsatte kanske 1,5 miljoner.

Vad gör att ÖIS inte kan spela i Söderettan över en längre tid men att mindre klubbar klarar av det?

Delvis handlar det om att ÖIS har mer etablerade spelare. Överbetalda skall jag inte säga, men det är klart att det finns en del namnkunnigt folk. Dem kan du inte ha om du inte betalar hyggligt.

Det finns en annan organisation om ÖIS. Förutsättningarna är så olika.

Valet av Gamla Ullevi och inte VIP som hemmaarena. En kostnadsfråga?

Nej, inte bara. Vi kände rätt tidigt att vi var tvungna att ha någonting att erbjuda om vi skulle kunna attrahera företagspartners. Fungerar bra på Valhalla om det är en fin dag, men regnar det attraherar inte det några företag över huvud taget.

Är det billigare att spela på Gamla Ullevi?

Det hade nog hamnat ganska jämnt kostnadsmässigt. Det var ett strategiskt skäl att köra vidare på Gamla Ullevi. Dessutom bör man spela på en större arena om man är en klubb som ÖIS. Att det sedan blev någon enstaka Valhallamatch gjorde ingenting.

Vad kostar det?

Det är inga fantastibelopp och egentligen inte mycket mer pengar än att spela på mindre arenor.


'En titt i backspegeln med Mats Janson (del 3)' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se