En titt i backspegeln med Mats Janson (del 4/4)

I höstas hoppade klubbchef Mats Janson till mångas förvåning av sitt uppdrag efter två intensiva år. Nu, ett antal månader senare, kontaktade Sambadefensiv honom för en längre intervju och en chans att plöja igenom en hel del av hans tid som klubbchef i ÖIS, varför han slutade och vad som stundar härnäst.

Då samtalet varade under drygt 40 minuter är det uppdelat i ett antal episoder. Här kommer den fjärde och sista.

» En titt i backspegeln med Mats Janson (del 1)
» En titt i backspegeln med Mats Janson (del 2)
» En titt i backspegeln med Mats Janson (del 3)

***

Du klev av i höstas. Gjort sedan dess?

Laddat batterierna. Har rest lite, golfat, och träffat en del andra föreningar som hörde av sig.

Nu ska du in i klubbchefsdjungeln igen. Inte rädd att hamna i samma sits som i ÖIS?

I Team Göteborg Squashklubb har man en helt annan typ av verksamhet. Man driver en sporthall i egen regi och jag har verkligen tittat igenom budgetar och årsredovisningar och känner att det är en sund verksamhet med stabil ekonomi.

Man har sedan tidigare inte heller jobbat med reklamintäkter. Det känns som autobahn för mig att kunna dra in en del intäkter som kan täcka min lön.

Var det klart för dig att du ville jobba med något liknande?

Jag brinner för idrott och ville ha ett arbete kopplat till det. Exakt vad det skulle vara var jag inte klar över och jag försökte titta på bred front och inte bestämma mig i förväg. Jag ville lyssna av situationen.

Lite mer eftertänksam nu än 2011?

Allting man gör skapar erfarenheter. Visst har jag tänkt tillbaka på hur det var.

Prytz och Karlén fick sparken.

Nu när jag sitter utifrån blir det bara dumt att jag skall kommentera, men jag känner med dem. Framför allt Prytz bollade jag väldigt bra med. Därför tycker jag synd om honom å hans vägnar.

Var det kopplingen till ÖIS eller något annat ni eftersökte när ni anlitade honom?

Både och. Vi jobbade hårt med att försöka locka fram Öisarna ur garderoben. I och med att jag inte varit Öisare sedan tidigare visste inte jag vilka man skulle jaga så jag talade mycket med tidigare klubbchefer och styrelsemedlemmar. Men även Marcus Allbäck gav mig lite name-dropping varpå jag försökte kontakta dem.

Är det alltid ett plus att ha ledare som har en relation till föreningen?

Nu talar jag i egen sak: men jag tror att det var nyttigt att jag kom in med nya ögon utifrån. Det var lättare för mig att agera Svarte Petter och dra ned på kostnader till höger och vänster. Det hade varit svårare för någon från korridorerna. Det inbillar jag mig i alla fall.

Tycker du generellt sett att tränare får för lite tid på sig?

Generellt sett är det så inom idrotten. Utan att kommentera det som hänt i ÖIS så går det många gånger för fort att tro att ett tränarbyte är en lösning. Inte heller är det alltid så att man får en effekt av det heller.


'En titt i backspegeln med Mats Janson (del 4/4)' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se